Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Influenssa on jo vienyt potilaita sairaalaan myös Päijät-Hämeessä – Rokotteen ehtii silti vielä ottaa

Kausi-influenssaa on todettu kaikissa sairaanhoitopiireissä ja siihen on sairastunut kaiken ikäisiä.

Influenssa voi nostaa korkean kuumeen ja vetää potilaan olon hyvinkin heikoksi. Kuva: Sami Lettojärvi

Päijät-Hämeessä on tähän mennessä todettu 20 varmistettua influenssatartuntaa, joista seitsemän on vaatinut sairaalahoitoa. Epidemiasta ollaan siis vielä kaukana. Esimerkiksi viime vuonna tähän samaan aikaan varmistuneita influenssatapauksia oli jo reilusti yli sata.

Se on kuitenkin varmaa, että epidemia on tulossa.

– Epidemian alkamisajassa on vaihteluita. Huomattavia eroja on vuosittain myös siinä paljonko siihen sairastuu ja kuinka moni vaatii sairaalahoitoa, mutta aina se epidemia kuitenkin tulee, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän infektioylilääkäri Ville Lehtinen sanoo.

Vielä ei olla edes kiihdytysvaiheessa.

Kaiken ikäiset sairastuvat

Muun Suomen tilanne on samansuuntainen. Kausi-influenssaa on todettu kaikissa sairaanhoitopiireissä ja siihen on sairastunut kaiken ikäisiä, käy ilmi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pitämästä tartuntatautirekisteristä.

Liikkeellä on etenkin molempia influenssa A-viruksia. THL:n tietojen mukaan influenssaa on todettu myös joissakin hoitolaitoksissa.

Eniten influenssakäyntejä on kirjattu terveysasemilla Kanta-Hämeessä ja Kymenlaaksossa, sanoo erityisasiantuntija Niina Ikonen THL:stä. Kyseessä ovat käynnit terveysasemalla influenssan tai influenssankaltaisen taudin vuoksi.

Potilaan ei tarvitse pohtia viruksen laatua

Myös muualla Euroopassa influenssatilanne on rauhallinen. Niina Ikosen mukaan epidemia ei ole vielä kunnolla käynnistynyt Euroopassa. Sen sijaan Yhdysvalloissa epidemia on jo meneillään.

Euroopassa on todettu kaikkia neljää influenssavirusta eli A-viruksia ja B-viruksia. Pääosin liikkeellä on A-virusta.

– Potilaan kannalta ei ole väliä sillä, minkä viruksen saa, oireet ovat samanlaiset. B-viruksen aiheuttamat influenssat ovat usein vähän lievempiä, Lehtinen sanoo.

Erityisasiantuntija Niina Ikonen THL:stä kertoo, että vielä ei voida sanoa, mistä viruksesta on tulossa valtavirus tai missä laajuudessa virukset tulevat esiintymään

Ikosen mukaan näyttäisi siltä, että kausi-influenssarokote suojaa hyvin liikkeellä olevia viruksia vastaan. Kansallisessa rokotusohjelmassa mukana oleva pistettävä rokote on VaxigripTetra, jossa on suoja neljää viruskantaa vastaan.

Rokotusrekisterin mukaan kausi-influenssarokote on tähän mennessä annettu lähes 1,1 miljoonalle koko maassa. Kuluvalle kaudelle THL tilasi kaikkiaan 1,7 miljoonaa pistettävää rokotetta sekä 70 000 nenäsumuterokotetta 3–7-vuotiaille lapsille.

Vielä ehtii suojautua

Rokotteen ehtii vielä hyvin ottaa, Ville Lehtinen sanoo. Rokotevasteen muodostuminen kestää pari viikkoa, mutta epidemian huippu näyttäisi olevan tulossa vasta helmikuun puolivälin jälkeen.

Tartunnat myös jatkuvat pitkälle kevääseen.

Rokotuksista voi kysyä lisää omalta terveysasemalta ja terveyskioskista.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tanja Heikkinen
Oletko ottanut influenssarokotteen?
Oletko ottanut influenssarokotteen?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi