Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Rehtorin kommenteista nousi myrsky Sysmässä

Hyvinvointivaliokunnan puheenjohtaja ei hyväksy uhrien syyllistämistä. Rehtori pitää hutsahtava-sanan käyttöä virheenä.

Rehtori Tuula Vuorinen sanoo, että hänen olisi pitänyt harkita tarkemmin sanomisiaan. Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

Sysmä nousi valtakunnan puheenaiheeksi kommenteista, joita yhtenäiskoulun rehtori antoi koulukiusaamisesta. Ylen MOT-ohjelma oli soittanut rehtoreille, joiden koulussa esiintyy kouluterveyskyselyn perusteella erityisen paljon kiusaamista.

Yhtenäiskoulun rehtori Tuula Vuorinen toi haastattelussa esiin, että kiusaamisen taustalla saattaa olla paljastava pukeutuminen ja nuorten tarve tuoda esiin homoseksuaalisuuttaan.

Kunnan hyvinvointivaliokunnan puheenjohtaja Jaakko Palvaila (kesk.) pitää Vuorisen lausuntoja järkyttävinä.

– Kiusaamisen uhrien syyllistäminen sillä, että he olisivat jollain tasolla poikkeavia, oli se seksuaalisuus tai pukeutuminen, ei ole hyväksyttävää, hän korostaa.

Ylen jutussa Vuorinen sanoi kummastelevansa joidenkin oppilaitten tarvetta korostaa omaa erilaisuuttaan, esimerkiksi seksuaalista suuntautumista, ja huomion hakemista sitä kautta.

En missään olosuhteissa hyväksy kiusaamista. Rehtori Tuula Vuorinen

Vuorinen antoi ymmärtää, että joidenkin oppilaitten pukeutuminen tai käyttäytyminen voi altistaa kiusaamiselle eli he ikään kuin kerjäävät tulla kiusatuksi.

Kun Ylen toimittaja kysyi, millaista pukeutuminen tällaisissa tapauksissa on, Vuorinen vastasi, että se voi olla tosi hutsahtavaa.

Palvaila pitää lausuntoja huolestuttavina ihmiseltä, jonka pitäisi pystyä takaamaan oppilaille turvallinen kouluympäristö.

– Rehtorin kommentit rapauttavat sitä pohjaa, mikä kiusaamisen vastaisella työllä on, hän sanoo.

"Hutsahtava-sana oli virhe"

Rehtori Vuorinen kertoo, että MOT-ohjelman teksti ei ole hänen mielipiteensä vaan asia on hänen mukaansa "juurikin päinvastoin".

– MOT:n teksti perustuu puhelinkeskusteluun. Keskustelun todellinen sisältö ei tule siinä näkyviin. En missään olosuhteissa hyväksy kiusaamista. Koulussa tehdään tosi paljon sen eteen, että kiusaaminen vähenisi, hän sanoo.

Hutsahtava-sanan käyttö liittyi Ylen toimittajan kysymykseen, onko jotain uusia trendejä, jotka liittyvät kiusaamiseen.

– Sanoin, että ehkä pukeutuminen on asia, jota ei ole ollut aikaisemmin. Oppilaat pukeutuvat sillä lailla, että se herättää toisten oppilaitten negatiivista huomiota. Hutsahtava-sana oli virhe, sitä ei olisi pitänyt sanoa. Tarkoitin epäsopivaa pukeutumista, Vuorinen selvittää.

Vuorisen mukaan hänen ydinajatuksensa haastattelussa oli se, että kiusaamista ei hyväksytä, siihen pitää puuttua ja löytää uusia ratkaisumalleja.

– Jutussa nostettiin kuitenkin yksittäisiä lauseita isoihin raameihin, hän harmittelee.

THL:n viimeisimmän kouluterveyskyselyn mukaan Sysmän yhtenäiskoulussa on paljon kiusaamista. Kuva: Sami Lettojärvi

MOT:n jutussa vanhemmat kertovat, että Sysmässä muutamat opettajat käyttäytyvät epäasiallisesti oppilaita kohtaan. Miksi kasvatusalan ammattilaiset toimivat niin?

– Yhtä lailla voitaisiin kysyä, miten kansanedustaja tai ministeri tai joku muu voi toimia samalla tavalla. Se ei ole keneltäkään hyväksyttävää käytöstä. Kyseisen opettajan kanssa asiaa on käyty läpi, rehtori sanoo.

Jaakko Palvaila kertoo, että koulun tilannetta ja rehtorin asemaa pohditaan viimeistään hyvinvointivaliokunnan kokouksessa 22. tammikuuta Palvaila kävi tiistaina yhtenäiskoululla kuuntelemassa opettajakunnan kantaa asiaan.

– Opettajat olivat hyvin järkyttyneitä siitä, missä valossa koulu nyt on, hän kertoo.

MOT:n juttu perustui vuoden 2017 kouluterveyskyselyyn. Palvaila huomauttaa, että sen jälkeen on menty joissakin asioissa eteenpäin.

– On palkattu täysipäiväinen koulukuraattori ja muutenkin terävöitetty tekemistä. Toisaalta kiusaamistapauksia on tullut lisää tai nykyiset ovat eskaloituneet, hän sanoo.

Palvaila joutuu hyvinvointivaliokunnan puheenjohtajana miettimään, onko koulussa tehty kaikki mitä olisi pystytty.

– Väkisinkin tulee ajatus, että ei ole.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vaati tiistaina kuntia ja kouluja ottamaan koulukiusaamisen ehkäisyn ja kiusaamiseen puuttumisen erittäin vakavasti.

– Kiusaaminen ei ole koskaan kiusatun vika, hän sanoi tiedotteessaan.

Korjattu 8.1. klo 20.05: opetusministerin nimeä.

Taina Kivijärvi
taina.kivijarvi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi