Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahteen aiotaan pystyttää valtakunnallinen evakkopatsas – veistäjänä Jari Litmasen patsaasta tunnetuksi tullut kuvanveistäjä

Havainnekuva evakkopatsaasta, joka on tarkoitus sijoittaa Lahdenkadun ja Vapaudenkadun kulman puistikkoon. Kuva: Matti Silvennoinen

Lahden Karjalaseura suunnittelee valtakunnallisen evakkopatsaan sijoittamista Lahdenkadun, Vapaudenkadun ja Fellmaninkadun rajaamaan puistoon. Suomen Evakot 1939–1944 -niminen patsas on määrä paljastaa vuonna 2020.

Lahden Karjalaseura on puuhannut evakkopatsasta jo vuosien ajan. Patsaan sijoituspaikkavaihtoehtoina olivat viime kädessä Lahti ja Hollola. Patsasta valmistelevan toimikunnan mukaan paikka valikoitui kaupungin kanssa käytyjen neuvotteluiden pohjalta.

Pronssista valettavan patsaan veistäjäksi on valittu Reijo Huttu, joka on veistänyt muun muassa Jari Litmasen näköispatsaan. Tukitaiteilijana toimii Pekka Asikainen, joka laati vuonna 1987 pienoismallin valtakunnallisesta evakkopatsaasta. Huttu on luonut Asikaisen mallin pohjalta uuden pienoispatsaan. Patsas esittää karjalaisille pitäjäjuhlille lähdössä olevaa perhettä, jossa on äiti sekä aikuinen poika ja tytär. Perheen isä on kaatunut sodassa.

Evakkopatsaalla halutaan kunnioittaa Viipurin läänin, Petsamon, Kuusamon, Sallan ja Suomenlahden saarten asukkaita, jotka joutuivat jättämään kotinsa. Patsaalla halutaan muistaa myös heitä, jotka eripituisiksi ajoiksi joutuivat tilapäisesti luovuttamaan kotinsa.

Patsasta valmisteleva toimikunta esittelee hanketta ja sen rahoitussuunnitelmaa 17. tammikuuta. Lahden kaupunki huolehtii patsaan perustamistöistä.

Niin sanotun Kalmarin puiston Vapaudenkadun puoleisella reunalla sijaitsee jo entuudestaan historiantutkija Johan Richard Danielson-Kalmarin rintakuva.

Lue myös: Jouko Skinnarin muistoreliefi löysi kodin Lahden matkakeskukselta: "Isä olisi varmasti itsekin tyytyväinen"
Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi