Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahti aikoo lakkauttaa kaksi jaostoa – päätösvaltaa keskitetään kaupunginhallitukselle

Vuonna 2021 valittavan pormestarin ja apulaispormestarien palkkiot ovat pienempiä kuin Tampereella tai Helsingissä, mutta hieman suurempia kuin Pirkkalassa tai Tuusulassa. Puolueet eivät aio nimetä virallisia pormestariehdokkaitaan.

Valtuuston pj. Milla Bruneau (kok.) ja kaupunginhallituksen pj. Pekka Komu (sd.) ovat vetäneet johtamismallia pohtivaa toimikuntaa. Kuva: Mirja Hussain

Pormestarimalliin siirtyminen muuttaa päätöksenteon kuvioita Lahdessa. Kaupunginhallituksen alaisuudessa toimii nykyisin kolme jaostoa, joista kaksi lakkautetaan valtuustokauden vaihtuessa kesäkuussa 2021.

Elinvoima- ja työllisyysasioita ei enää käsitellä erillisessä jaostossa, vaan suoraan kaupunginhallituksessa.

– Elinvoima- ja työllisyysasiat ovat tärkeitä, ja juuri siksi ne ovat jatkossa kaupunginhallituksen alaisuudessa. Ajatus on, että hallitus pitää jatkossa enemmän kokouksia. Kokouksia pyhitetään elinvoima- ja työllisyysasioiden käsittelylle, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) ennakoi.

Nykyisistä jaostoista vain konserni- ja tilajaosto jatkaa myös seuraavalla valtuustokaudella.

– Erona nykyiseen tilanteeseen on, että isojen yhtiöiden omistajaohjaus on suoraan kaupunginhallituksen alla. Se koskee ainakin Lahti Energiaa, Lahden Taloja, Lahti Aquaa ja mahdollisesti muitakin yhtiöitä. Jaosto valmistelee näihin liittyviä asioita, mutta päätökset tehdään kaupunginhallituksessa.

"Emme ruvenneet junttaamaan"

Lahti päätti pormestarimallin käyttöönotosta viime keväänä. Tulevassa järjestelmässä kaupunginjohtaja korvataan valtuutettujen keskuudesta valittavalla pormestarilla.

Uuden johtamisjärjestelmän yksityiskohtia on hiottu kaikessa rauhassa. Asiaa käsitellyt toimikunta kokoontui 27 kertaa.

– Neuvotellen edettiin. Lähellä oli äänestys liikunta- ja kulttuurilautakunnan uudesta nimestä. Tulevalle vapaa-ajanlautakunnalle kuuluvat myös nykyisen hyvinvoinnin ja osallisuuden jaoston tehtävät sekä kirjastotoimen tehtävät, toimikuntaa vetänyt Komu kertoo.

– Emme ruvenneet junttaamaan asioita, vaan sovimme, että otetaan tuumaustauko, valtuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) kuvailee toimikunnan työtä.

Pormestarivaali laimentaisi muun valtuuston valitsemisen. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.)

Bruneau pitää tärkeänä etenkin omistajaohjauksen vahvistamista.

– Esimerkiksi isojen lainojen antamisen yhteydessä on tullut valtuutetuilta esiin, että ovatko asiat jaostossa liian pienen porukan päätettävissä. Sen takia asiat halutaan tuoda kaupunginhallituksen pohdittaviksi.

Pormestarin kuukausipalkkio 9 500 euroa

Pormestarin rinnalle valitaan kaksi apulaispormestaria, joista toinen toimii sivistyslautakunnan sekä vapaa-ajanlautakunnan puheenjohtajana ja toinen teknisen ja ympäristölautakunnan sekä rakennus- ja ympäristölupalautakunnan puheenjohtajana. Apulaispormestarit toimivat myös kaupunginhallituksen varapuheenjohtajina.

Kuten jo aiemmin on linjattu, pormestarille esitetään 9 500 euron ja apulaispormestareille 6 000 euron kuukausipalkkiota.

– Palkkiot ovat maltilliset. Palkkiot ovat pienempiä kuin Tampereella tai Helsingissä, mutta kuitenkin hieman suurempia kuin Pirkkalassa tai Tuusulassa, jotka ovat selvästi Lahtea pienempiä, Komu toteaa.

Helsingissä pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) kuukausipalkka on 14 000 euroa. Sen päälle tulevat kokouspalkkiot. Tampereella pormestari Lauri Lylylle (sd.) maksetaan 14 625 euroa kuussa.

Noin 39 000 asukkaan Tuusulassa pormestarin kuukausipalkkio on 7 500 euroa kuukaudessa. Kärkölässä pormestari Markku Koskinen (Kärkölä-ryhmä) työskentelee kiinteällä 3 000 euron kokonaispalkalla.

Johtamisjärjestelmätoimikunnan esityksiä käsitellään kaupunginhallituksessa 14. tammikuuta. Asia on tarkoitus tuoda valtuuston päätettäväksi 21. tammikuuta.

Virallisia ehdokkaita ei nimetä?

Seuraavat kuntavaalit käydään keväällä 2021. Puolueet eivät näillä näkymin nimeä vaaleihin virallisia pormestariehdokkaita. Komu ja Bruneau katsovat, että vaaleja ei pidä nähdä vain pormestarivaaleina.

– On ollut puhetta, että kunnallisjärjestöt eivät nimeäisi virallisia ehdokkaita. Asia täytyy käydä läpi poliittisissa neuvotteluissa, Komu toteaa.

Komu huomauttaa, että virallisten ehdokkaiden puuttuminen ei estä spekulaatiota pormestaritarjokkaista.

– Pormestarivaali laimentaisi muun valtuuston valitsemisen. Näen, että on demokratian kannalta haastavaa, jos äänestäjien fokus on vain pormestarin valinnasta. Pitää pystyä valitsemaan mahdollisimman hyvät 59 kaupunginvaltuutettua.

Bruneau arvelee, että puhtaassa pormestarivaalissa ääniä kasautuisi suurimmille puolueille.

– Kyse on kuitenkin koko kaupunginvaltuuston vaalista. Valtuutetut keskuudestaan sopivat, kuka on sopiva pormestariksi.

Lue myös: Liike Nyt julkisti eduskuntavaaliehdokkaitaan: Juri Nieminen ehdolle
Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi