Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tuhopolton runtelema liikerakennus puretaan Mukkulan ostarilla – kukkakauppa aloitti myyntivaunussa, ruokakauppa siirtyi länsipäätyyn

Kiinteistöyhtiöt Keskus-Mukkula ja Merraspuhos toteuttavat uudisrakennukset näillä näkymin erillisinä hankkeina.

Kiinteistöyhtiö Keskus-Mukkulan tontilla on enää autonraato. Naapurissa sijaitseva Merraspuhoksen kiinteistö on saamassa purkuluvan. Kuva: Juha Peurala

Lahden Mukkulan ostoskeskuksen tuhopoltossa vaurioita kärsinyt osa puretaan uuden liikerakennuksen tieltä. Palossa tuhoutui kokonaan kiinteistöyhtiö Keskus-Mukkulan liikerakennus, jonka jäänteet saatiin raivattua marraskuussa.

Vaurioituneen liikerakennuksen omistaa kiinteistöyhtiö Merraspuhos, joka jätti purkulupahakemuksen joulun alla. Kaupungin rakennusvalvonta hyväksyi hakemuksen keskiviikkona. Purkaminen voi alkaa sen jälkeen, kun lupapäätös on saanut lainvoiman.

Keskus-Mukkulan hallituksen puheenjohtaja Jukka Ekman arvioi syksyllä, että ostoskeskuksen uudistamisessa on kolme vaihtoehtoa: joko molemmat kiinteistöyhtiöt toteuttavat entisiä vastaavat liikerakennukset erillisinä hankkeina, yhdistävät voimansa jälleenrakentamisessa tai hakevat kaavamuutosta asuinrakentamiselle ja kivijalkakaupoille.

Erilliset hankkeet?

Merraspuhoksen lähtökohtana, että kumpikin kiinteistöyhtiö vastaa omista rakennushankkeistaan. Yhtiö noudattaa vuokrasopimusta, jonka mukaan rakennus on tulipalon jälkeen ennallistettava kahden vuoden kuluessa.

Merraspuhos ei ole käsitellyt Ekmanin mainitsemia vaihtoehtoja. Kiinteistöyhtiöt eivät myöskään ole neuvotelleet uudisrakentamisen toteutuksesta, kertoo Ekman.

– Meillä on 10. tammikuuta seuraava kokous vakuutusyhtiön kanssa. Varteenotettava juttu on, että yhteistyö (Merraspuhoksen kanssa) kaatuu aikakysymykseen. Kaavamuutos varmaan veisi pidempään kuin kaksi vuotta, mutta kaupunki varmasti joustaisi, hän pohtii.

Yrittäjä Pinja Kuituniemi-Heino aikoo jatkaa uudessa liiketilassa, kun se aikanaan valmistuu. Kuva: Juha Peurala

Merraspuhoksen uuden liikerakennuksen toteutus alkaa suunnittelu- ja kilpailutusvaiheen jälkeen, todennäköisesti aikaisintaan kesällä. Rakennuttamista valmistellaan yhteistyössä vakuutusyhtiön kanssa.

Merraspuhos ei näe tarvetta kaavan muuttamiselle. Keskus-Mukkula sen sijaan on käynyt kaupungin kanssa alustavia keskusteluita kaavamuutoksen mahdollisuudesta.

– Mitään virallista hakemusta ei ole tullut. Olen ymmärtänyt, että nyt selvitellään kaikkia muita asioita kuntoon, kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen toteaa.

Pallo on kiinteistöyhtiöillä

Karvinen-Jussilaisen mukaan kaupunki suhtautuu lähtökohtaisesti myönteisesti lisärakentamiseen.

– Meillä oli aiemmin kaavamuutosanomus ostoskeskuksen länsipäähän, mutta omistajat vetivät sen pois, kun saivat tiloihin vuokralaisia. Olemme ilmoittaneet, että kun olemme kerran suostuneet kaavamuutokseen, ja tilanne on tällainen, varmaan se on nytkin mahdollista.

Ennallistamiselle määrätystä kahden vuoden määräajasta joustettaisiin, jos kaavamuutos päätetään käynnistää. Pallo on Karvinen-Jussilaisen mukaan kiinteistöyhtiöillä.

– Kun kyse on yksityisestä kohteesta, emme voi määrätä, että kaavaa tarkistetaan.

Kukkakauppa siirtyi myyntivaunuun

Mukkulan ostoskeskuksessa sytytettiin tulipalo aamuyöllä 28. syyskuuta. Palo tuhosi liiketilaa noin 600 neliömetriä.

Keskus-Mukkulan tai Merraspuhoksen tiloissa toimivat ravintola Boho Kitchen, Kukkakauppa Pinja, ravintola Nisse, ruokakauppa Ibla Market, Kampaamo Mukkula, Virkistysyhdistys Mukkulan puuhapirtti, Kauneus- ja hyvinvointipalvelut Loiste sekä Verhoomoverstas Adele.

Kokonaan tuhoutuneessa osassa sijainnut Pinja jatkaa toimintaansa myyntivaunussa ostarin torialueella.

– Avasimme 6. joulukuuta. Yllättävän hyvin on mennyt, vaikka kioskiin on hankala tottua. Aika ahtaalta tuntuu. Vakioasiakkaat ovat löytäneet tänne hyvin, yrittäjä Pinja Kuituniemi-Heino kertoo.

Ibla Marketin Amed Sulaiman laittelee vihanneksia. Kuva: Juha Peurala

Merraspuhoksen tiloissa toiminut etninen ruokakauppa Ibla Market on siirtynyt ostoskeskuksen länsipäätyyn Valintatalon entisiin tiloihin.

– Avasimme kolme viikkoa sitten. Uusi liiketila on edellistä isompi. Asiakkaat ovat löytäneet meille pikku hiljaa, yrittäjä Hafal Sulaiman kertoo.

Lue myös: Mukkulan ostoskeskuksen sytyttämisestä epäillyt pysyvät vaiti – tilaustyön mahdollisuutta ei ole suljettu pois poliisitutkinnassa
 

Tuhopolton takia vangittiin syksyllä kaksi lahtelaista miestä, joista toinen on kolmekymppinen ja toinen alle 30-­vuotias. Poliisi pääsi epäiltyjen jäljille valvontakameran avulla. Poliisitutkinta on yhä kesken.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi