Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Mennyt vuosi oli Lahdessa harvinaisen vähäsateinen – kuivempaa viimeksi 42 vuotta sitten

Päättyneen vuoden keskilämpötila oli Launeen havaintoasemalla selvästi tavanomaista korkeampi.

Kuva: Anssi Hietamaa

Mennyt vuosi oli Lahdessa leuto ja poikkeuksellisen kuiva. Ilmatieteen laitoksen Launeen havaintoasemalla mitattu vuotuinen sademäärä (467 millimetriä) on mittaushistorian toiseksi pienin.

Sadetta kertyi Lahdessa noin neljännes vähemmän kuin vuoden aikana pitkän ajan tilastojen mukaan keskimäärin (616 milliä). Kuukausista ainoastaan tammikuu, huhtikuu ja elokuu olivat tavanomaista sateisempia.

Kuivin vuosi Lahdessa koettiin 1976, jolloin sademääräksi mitattiin vain 435 milliä.

Tavallista lämpimämpää

Päättyneen vuoden keskilämpötila oli Launeella 5,5 astetta. Lukema ylittää 30:n viime vuoden keskiarvon 0,6 asteella. Vain helmikuu ja maaliskuu olivat Lahdessa keskimääräistä kylmempiä.

Vuodesta 1961 alkavassa tilastoinnissa mennyt vuosi oli seitsemänneksi lämpimin. Korkein vuotuinen keskilämpötila (6,1 astetta) Lahdessa mitattiin vuonna 1989. Muut leudot vuodet on koettu tällä vuosituhannella.

Mennyt vuosi oli Lahdessa poikkeuksellisen kuiva. Esimerkiksi lokakuussa sademäärä jäi noin puoleen tavanomaisesta. Kuva: Sami Lettojärvi

Lunta niukasti

Joulukuun keskilämpötilaksi mitattiin Launeella -2,9 astetta, kun 30:n viime vuoden keskiarvo on -3,4 astetta. Joulukuun alkupuolella ja lopulla oli lauhaa, mutta kuun keskivaiheilla oli 12 päivää kestänyt pakkasjakso.

Kylmintä oli jouluaaton vastaisena yönä, jolloin lämpötila laski Launeella -15,5 asteeseen. Lämpimintä oli kuun 5. päivänä, jolloin Launeella mitattiin 3,6 astetta.

Joulukuun sademäärä jäi 36 millimetriin, kun pitkän ajan keskiarvo on noin 50 milliä. Lahdessa oli vielä kuun puolivälissä lumetonta, mutta joulusta tuli valkea. Kuun lopussa lumensyvyydeksi mitattiin Launeella 10 senttiä, kun pitkän ajan keskiarvo on parikymmentä senttiä.

Suomen merialueilla lähes hirmumyrskyn voimalla puhaltanut Aapeli-myrsky on työllistänyt keskiviikkona myös Ilmatieteen laitosta. Valtakunnallinen yhteenveto joulukuun ja menneen vuoden säästä julkaistaan keskiviikkona iltapäivällä tai viimeistään torstaina, kertoo meteorologi Pauli Jokinen.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi