Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Satametrinen metso ilmestyi Lapakiston Pitkäjärven jäälle - "Lapio kourassa tuli käveltyä 4,5 kilometriä"

Metson jäisellä soitimella näkee parhaiten Pitkäjärven korkean kallion päältä. Kuva: Pasi Widgren

Retkeilijät Lahden Lapakiston luonnonsuojelualueella ovat saaneet muutaman päivän ajan ihailla Pitkäjärven jäälle muotoiltua metsoa. Kuva on helppo huomata, sillä soitimella oleva metso on äärimitoiltaan sadan metrin pituinen.

Jäämetson tekijä on lahtelainen retkeilijä Pasi Widgren, joka on neljänä edellisvuonnakin tehnyt Pitkäjärven jäälle suuria kuvia. Vuonna 2015 jää toivotti "hyvää uutta vuotta". Seuraavina vuosina jäällä ovat komeilleet pöllö, susi ja jänis.

Hän "piirtää" kuvat tavallisella lumilapiolla. Oleellista on, että jään tumma pinta tulee näkyviin. Joulunpyhien jälkeen oli sopivat olosuhteet, ei kovin paljon lunta jäällä.

Widgren katseli etukäteen muutamia metsokuvia eli miltä soitimella oleva metso näyttää. Sitten hän kävi lapionvarteen, teki palan kerrallaan ja mietti jäällä mittasuhteita.

- Pari kertaa kävin kallion päällä katsomassa, meneekö plörinäksi.

Metson kuvan tekemiseen meni noin kaksi tuntia. Tällä kertaa hän laittoi puhelimestaan matkaa mittaavan sovelluksen päälle.

- Lapio kourassa tuli käveltyä 4,5 kilometriä. Reittikuva oli aika hauska syherö.

Mikä saa tekemään näitä jääkuvia?

- Haluan innostaa ihmisiä luontoon retkeilemään ja tuoda iloa ja piristystä. Eilen kävin nuorimman tyttäreni kanssa Lapakistossa retkellä. Pitkäjärvellä olleet retkeilijät kertoivat, että he ihan odottavat, mikä kuva jäälle tulee seuraavaksi. Mukavaa, että ihmiset tykkäävät, Widgren sanoo.

Sää päättää, miten kauan metso on jäällä näkyvissä. Kolmen vuoden takainen pöllö oli retkeilijöiden ilona pari viikkoa. Tosin lumisateenkaan vuoksi peli ei ole heti menetetty, sillä lumilapion jälki voi tulla vielä lumen altakin auringonvalossa näkyviin kohokuviona.

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi