Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Pyhäniemellä uusia ostajaehdokkaita – "Molemmilla halukkuutta pyörittää samanlaista toimintaa kuin kartanossa ollut tähänkin saakka"

Viime kevään tarjouskilpailu ei tuottanut tulosta. Kiinteää myyntihintaa ei ole saatu määriteltyä.

Pyhäniemen kartanomiljöössä on järjestetty muun muassa konsertteja. Kuva: Viena Kytöjoki

Hollolan Pyhäniemen kartanolle on löytynyt uusia ostajaehdokkaita. Neuvottelut ovat kuitenkin vasta alkuvaiheessa, kertoo kohdetta myyvän helsinkiläisen Huoneistoforumin toimitusjohtaja Jukka Ignatius.

– On kaksi kiinnostunutta ostajaehdokasta, joiden kanssa on alustavasti käyty hommaa läpi. Jonkinlaista ostohalukkuutta on, mutta vielä ei tiedetä, kuinka todellista se on. Olemme vielä lähtökuopissa, mutta siinä mielessä onnellisessa tilanteessa, että on tahoja, keiden kanssa keskustellaan, hän toteaa.

Pyhäniemen kartanoa myytiin keväällä tarjouskilpailulla. Kauppoja valmisteltiin kuukausien ajan, mutta niitä ei lopulta syntynyt, kun neuvotteluosapuolena ollut ulkomailla asuva suomalaispariskunta vetäytyi.

"Ei vielä hintanäkemyksiä"

Ignatiuksen mukaan myös uudet ostajakandidaatit ovat ulkomailla asuvia suomalaisia.

– Molemmilla olisi halukkuutta pyörittää samanlaista (näyttely- ja muuta kulttuuri-) toimintaa kuin Pyhäniemen kartanossa on tähänkin saakka ollut. Emme ole päässeet vielä siihen pisteeseen, jossa olisi esitetty hintanäkemyksiä.

Jonkinlaista ostohalukkuutta on, mutta vielä ei tiedetä, kuinka todellista se on. Huoneistoforumin toimitusjohtaja Jukka Ignatius

Alkusyksystä ennakoitiin, että kartanolle asetettaisiin kiinteä myyntihinta. Sellaista ei kuitenkaan ole saatu määriteltyä.

– Toivomuksemme olisi, että hinta saataisiin määriteltyä, mutta (kartanon omistaja) Mika Lehto ei ole vielä sellaista suostunut antamaan. Joudumme operoimaan toistaiseksi tarjousten pohjalta.

Lähes tuhat neliötä

Kuva: Anssi Hietamaa

Pankkiiri Lehto osti Pyhäniemen empirekartanon 1,2 miljoonalla eurolla vuonna 2009. Kiinteistö tuli myyntiin, koska kartano oli Lehdon ottaman ja maksettavaksi erääntyneen 1,5 miljoonan velan panttina. Velkaa perii miljardööri Antti Herlinin Security Trading.

Pyhäniemen 970-neliöisessä päärakennuksessa on 18 huonetta, keittiö, sauna ja kuusi wc:tä. Kartanon vanhimmat osat ovat 1780-luvulta.

Kartanorakennukset ja niiden lähialueet sisältävän parin hehtaarin maapalan lisäksi myydään yhteensä noin 20 hehtaaria kaavoitettuja alueita. Kaavamaat ovat Lehdon omistaman Pyhäniemen kiinteistöyhtiön hallussa.

Pyhäniemen kartanomiljöössä on järjestetty taidenäyttelyitä, puistokonsertteja sekä kesäteatterinäytäntöjä. Kartano kuuluu valtakunnallisesti arvokkaaseen rakennettuun kulttuuriympäristöön ja on suojeltu myös asemakaavassa. Suojelu ulottuu lisäksi muihin rakennuksiin ja puistoalueisiin.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi