Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Heinolan uusi kirkkoherra oppi tärkeän asian Angolassa kirkon ravintolassa – "Kipeillekin asioille voi nauraa"

Janne Hatakka uskoo, että monet kaipaavat hengellisyyttä arkeensa.

Janne Hatakan mukaan papin on tärkeää lähteä ulos ja jalkautua sinne, missä ihmiset liikkuvat. Kuva: Anna-Kaisa Kallio

Heinolan seurakunnan uusi kirkkoherra Janne Hatakka astui eläkepäiviä viettämään siirtyneen Simo-Pekka Rantalan saappaisiin joulukuun alussa. Hänellä on jo selkeä näkemys, millainen pappi hän haluaa heinolalaisille olla.

– Tänä päivänä seurakunnan on hakeuduttava aktiivisesti sinne, missä ihmiset ovat. Enää ei voi luottaa siihen, että ihmiset löytävät seurakunnan luo, vaan on mietittävä yhä enemmän, miten tavoittaisimme myös ne, jotka eivät ole aktiivisia kirkossa kävijöitä. Jalkautuminen on tärkeää, jotta voimme tavoittaa erityisesti nuoret ja työssäkäyvät, hän sanoo.

Eri puolilla Suomea ja ulkomaillakin työskennellyt Hatakka on toiminut työtehtävissä, joissa valmiita malleja ihmisten kohtaamiseen ei ole ollut. Toimivat mallit on näin ollen pitänyt luoda itse.

– Vaikka on paljon merkkejä siitä, että kirkon merkitys arjessa on vähentynyt, monet kaipaavat arkeensa hengellisyyttä. Ihmisten etsintä ja toisaalta seurakunnan palvelujen kysyntä eivät aina kanavoidu kirkkoon ja perinteiseen toimintaan. Nykyisin seurakunnan on tärkeää olla mukana esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, hän sanoo.

–Taloudellisen tilanteen kiristyessä seurakuntien on mietittävä, mitkä ovat ne asiat, joista ei tingitä, sanoo Janne Hatakka.

Oma historia Heinolan vahvuus

Hatakka näkee uudessa työpaikassaan paljon hyvää. Oma historia ja perinteet ovat hänen mukaansa selkeitä vahvuuksia. Työntekijäjoukko on motivoitunutta, ja pitkäjänteisen työn ansiosta seurakunnalla on tärkeä asema heinolalaisten elämässä.

Kehittämisen paikat ovat pitkälti samoja asioita, joita mietitään monissa muissakin seurakunnissa: alueen väkimäärä on laskenut, mutta seurakunnan jäsenten määrä on pudonnut vieläkin jyrkemmin, kirkosta eronneiden määrä huolestuttaa, ja jäsenmäärän laskiessa myös toiminnan resurssit vähenevät.

– Taloudellisen tilanteen kiristyessä on mietittävä, mitkä ovat ne asiat, joista ei tingitä ja millaisia ratkaisuja tehdään esimerkiksi toimitilakysymysten suhteen. Muutos, jossa olemme mukana edellyttää vanhojen työtapojen uudistamista, hän sanoo.

Mitkä asiat uuden kirkkoherran mielestä ovat ehdottomasti säilyttämisen arvoisia?

– Jumalanpalvelus ja yhteisöllisyys ovat tällaisia asioita, etenkin se ajatus, että jokainen on tervetullut kirkkoon. Näen myös tärkeänä diakoniatyön ja heikompiosaisten ihmisten auttamisen, lapsi- ja nuorisotyön, kristillisen kasvatuksen ja kirkolliset toimitukset eri elämänvaiheissa kasteesta hautaan siunaamiseen, hän sanoo.

Heinolassa ei vielä ole merkkejä siitä, että kirkkoon kuuluvat vanhemmat jättäisivät lapsensa kastamatta. Tämä ilmiö näkyy jo Lahdessa ja etenkin pääkaupunkiseudulla.

Taustalla on vanhempien ajatus siitä, että lapsen tulee itse saada päättää uskonnollisesta vakaumuksestaan, mutta Hatakka näkee ajattelutavassa ristiriidan.

– Vanhemmat tekevät muitakin arvovalintoja lastensa puolesta ilman, että he kyseenalaistavat niitä.

Miten kohdata eri mieltä olevia?

Jokainen pappi joutuu pohtimaan, miten kohdata ihmisiä, jotka ovat kirkon sisällä asioista eri mieltä. Hatakka katsoo, että kirkko on koko parituhatvuotisen histo- riansa aikana ollut yhteisö, joka on pysynyt hengissä erimielisyyksistään huolimatta.

– Syvimmillään kirkon ykseys pohjautuu siihen, että Kristus yhdistää ihmiset toisiinsa, hän sanoo.

Viime vuosina suhtautuminen tasa-arvoiseen avioliittolakiin on jakanut mielipiteitä puolesta ja vastaan. Hatakka toteaa kirkolliskokouksen linjaavan aikanaan, miten kirkko suhtautuu homoseksuaalien vihkimiseen avioliittoon, ja sanoo sitoutuvansa tähän päätökseen.

Papin työ kiehtoi jo nuorena

Lappeenrannassa ja Savitaipaleella varttunut Hatakka kiinnostui papin työstä jo nuorena. Ajatus lähti kasvamaan vähitellen. Lapsena hän viihtyi seurakunnan poikakerhossa ja lennokkikerhossa, rippikoulun jälkeen hän toimi isosena, ja vielä vähän isompana tuttu yhteisö palkkasi hänet kesätöihin.

– Lukion jälkeen päätin ryhtyä opiskelemaan sähkötekniikkaa, mutta kutsumus papin työhön vei lopulta voiton. Minulle kirkastui, että seurakunnassa vaikuttaminen on se, mitä haluan tehdä.

Myös Hatakan puoliso Pauliina työskentelee pappina Lahden Launeen seurakunnassa. Lahti on vakiintunut kolmilapsisen perheen kodiksi. Perhe on asunut myös Angolassa ja Namibiassa, kun vanhemmat ovat tehneet lähetystyötä Lähetysseuran ulkomaantyössä.

Ateria kirkon ravintolassa

Angolan-vuosilta Hatakka muistaa tapauksen, joka opetti hänelle paljon.

– Olin automatkalla useiden pappien kanssa. 200 kilometrin matka huonokuntoisia teitä pitkin kesti yhdeksän tuntia. Matkan alussa minulle kerrottiin, että pysähdymme syömään kirkon ravintolassa. Ihmettelin, miten keskellä ei mitään voi olla ravintola.

Kun matkaa oli tehty muutama tunti ja kaikilla alkoi olla nälkä, yksi papeista ilmoitti, että nyt on aika syödä kirkon ravintolassa. Auto pysäytettiin puun katveeseen, ja seurue ryhtyi lämmittämään eväitä konepellillä.

– Maa oli juuri toipumassa sisällissodasta. Tällä automatkalla opin, että kipeillekin asioille voi nauraa. Huumori oli keino selviytyä raskaista ajoista, hän toteaa.

Kuka?

Janne Hatakka

Heinolan seurakunnan kirkkoherra 1. joulukuuta alkaen.

48-vuotias, kotoisin Etelä-Karjalasta.

Asuu Lahdessa.

Perheeseen kuuluu pappina työskentelevä vaimo, kolme lasta ja koira.

Työskennellyt eri puolilla Suomea, viimeksi Hollolan seurakunnassa kappalaisena.

Tehnyt myös lähetystyötä Angolassa ja Namibiassa Suomen Lähetysseuran palveluksessa.

Harrastaa näyttelemistä Lahden Lauantainäyttämö -harrastajateatterissa.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi