Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kysymys ja vastaus: Vieläkö Lahden boksihanke on hengissä?

Lahden Aleksanterinkadun kalusteista järjestetty ideakilpailu ratkesi kolme vuotta sitten. Sen jälkeen asiasta ei ole kuulunut mitään.

Läpinäkyvät Loisto-vitriinit toimisivat opasteina ja näyttelytilana. Kuva: Tapio Anttila

Lahdessa järjestettiin vuonna 2015 ideakilpailu Aleksanterinkadulle sijoitettavista AleksiBokseista. Kadulle haluttiin monikäyttöisiä elementtejä, joissa voisi olla kaupunki-infoa ja näyttelytilaa. Ajatus oli myös, että kalusteet voisivat toimia tilanjakajina jalkakäytävän ja ajoradan välissä. Yhden boksin tavoitehinnaksi asetettiin 5 000–20 000 euroa.

Ideakilpailun voitti lahtelaisen muotoilijan Tapio Anttilan ehdotus "Loisto", jonka mukaan Aleksille tuotaisiin läpinäkyviä aurinkoenergiaa hyödyntäviä vitriineitä.

Kilpailun jälkeen AleksiBoksien toteuttamisesta ei ole kuulunut mitään. Vieläkö hanke on hengissä, Lahden kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen?

– On. Niitä mietitään koko ajan. Asia on aktivoitunut LADiin (Lahti Art & Design -taide ja muotoilukeskukseen) liittyen. Haasteena on ollut, miten boksit saataisiin sijoitettua. Asiaa ei ole unohdettu. Haluaisimme toteuttaa jonkinlaisen kokonaisuuden, ja nyt meillä on aika hyvä kohde, mihin ne liittyisivät. Boksien monipuolisuus tulisi hyödynnettyä. Nehän ovat vitriineitä, opasteita ja taipuvat vaikka mihin.

Sijoittuisivatko boksit Aleksille?

– Koska LAD sijoittuu Päijänteenkadulle, vitriineitä voisi tulla Lahdenkadun ja Päijänteenkadun puolelle sekä Rautatienkadulta Kirkkokadulle ja Kirkkopuiston nousuun. Olemme vasta haarukoineet ajatusta. Toivomme, että saamme LADista hienon kokonaisuuden, joka näkyy katukuvassa.

Tulisiko vitriineihin jotakin muotoiluun liittyvää?

– Ideana on, että näytillä voisi olla jotakin. Ne eivät ole vain opastetauluja. Vitriinit liittyisivät muotoiluun ja taidekeskukseen. Monet asiat ovat vielä vaiheessa.

Montako bokseja voisi tulla?

– En osaa vielä sanoa. Hyvin mahdollista on, että mennään vaiheittain ja katsotaan ensin olennaisimmat opastuksen kannalta.

Kun taidekeskus avautuu näillä näkymin alkusyksystä 2020, ovatko silloin myös opastevitriinit käytössä?

– Ainakin joku. Voi olla, että kokonaisuus ei vielä, mutta ajatus siitä, miten se toteutuu.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi