Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahtelainen Selma-koira on kerännyt omistajilleen tölkkejä jo sadoilla euroilla – tarkkavainuinen etsijä haistaa tölkin vaikka suljetusta autosta

Selma etsii tölkkejä hangesta ja tuo ne sitten omistajilleen Sanna Karpalle ja Atte Suomalaiselle. Kuva: Heidi Nikunen

Lahden Kolkankadun viereisessä puistossa on penkin alla juomatölkki. Se on hautautunut osittain hankeen. Kun talutushihnassa oleva koira huomaa sen, se alkaa vetää hihnassa ja sen häntä heiluu vimmatusti.

Saavutettuaan kohteen, iloinen koira poimii tölkin suuhunsa ja on silmin nähden ylpeä. Mikä löytö!

Lahtelainen Sanna Karppa ja puolisonsa Atte Suomalainen ovat keksineet erikoisen tavan vaurastua. Tai oikeastaan varsinainen keksijä on heidän vuoden ja yhdeksän kuukauden ikäinen cockerspanielinsa Selma, joka kerää joka ainoan juomatölkin, jonka se vain huomaa. Selman keräämiä tölkkejä on varastoituna pariskunnan kotona useassa paikassa.

– Emme itse juo oikeastaan mitään tölkkijuomia, vaan kaikki tölkit ovat Selman keräämiä. Välillä säilömme juomatölkkejä parvekkeelle kasseissa, ennen kuin palautamme ne kauppaan. Olemme palauttaneet Selman keräämiä tölkkejä varmasti jo yli sadalla eurolla.

Yhdeltä lenkiltä tölkkejä löytyy Karpan mukaan keskimäärin viisi, joskus enemmänkin.

– Selma kerää myös pulloja, mutta jos se saa valita, tölkit kiinnostavat sitä enemmän. Niissä on ehkä voimakkaampi haju. Sen suosikkitölkkejä ovat olut- ja energiajuomatölkit, Karppa pohtii.

Selman keräämistä tölkeistä on kertynyt jo sievoinen summa. Kuva: Heidi Nikunen

Selma on erityistalentti, joka on saanut taitonsa syntymälahjana, sillä erikseen sitä ei ole tölkkipuuhiin opetettu. Se pystyy havaitsemaan tölkin jopa 50 metrin päästä.

– Selman tölkkihommat alkoivat kun se oli suurin piirtein neljän kuukauden ikäinen. Ensimmäisellä kerralla olimme Vääksyssä lenkillä ja Selma alkoi vetää hihnassa aivan älyttömästi kohti tiheää ryteikköä. Joku oli heittänyt sinne tölkin ja se tuli pusikosta pois, vasta kun oli poiminut tölkin suuhunsa, Suomalainen kertoo.

Myös isä kerää tölkkejä

Selman taito kulkee sen suvussa. Myös sen isällä on ollut vastaava lahja, jonka Karpan ja Suomalaisen mukaan Koiramme-lehti uutisoikin. Tarkkavainuinen koira haistaa tyhjät juomatölkit, jotka ihmiset ovat heittäneet luontoon, puiston pusikkoon, haudanneet lumihankeen – tai vaikkapa jättäneet autoon sisälle. Saatuaan vainun, se alkaa vetää innokkaasti hihnassa ja johdattaa taluttajansa tölkin luo.

– Lukittu auto on ollut ehkä uskomattomin paikka, josta Selma on tölkkejä merkannut. Tapaus sattui tänä syksynä. Olin sen kanssa lenkillä Kariniemenkadulla, jonka varrelle oli parkkeerattu henkilöauto. Se ei suostunut kulkemaan siitä ohitse, vaan alkoi haukkua ja vetää hihnassa autoa kohti. Kurkistin auton ikkunasta sisälle ja näin jalkatilassa tölkkejä, Karppa nauraa.

Lukittu auto on ollut ehkä uskomattomin paikka, josta Selma on tölkkejä merkannut. Koiran omistaja Sanna Kärppä

Kerran Selma löysi jättikätkön energiajuomatölkkejä Tiirismaan ja Lotilan koulun välissä olevalta alueelta.

– Niitä oli iso kasa ja se jäi makaamaan tölkkikasan päälle, kun se ei saanut kerättyä niitä kaikkia kerralla suuhunsa.

Ihmisiä naurattaa

Selma on harrastuksessaan niin innokas, että välillä se haluaisi ottaa puoliksi juodutkin tölkin ihmisten käsistä.

– Jos joku on nautiskelemassa juomaa tölkistä vaikkapa puistossa, Selma menee jonottamaan tölkkejä ihmisen luo. Jos se löytää tölkin, jossa on vielä juomaa jäljellä, se kaataa juoman pois kallistamalla ja ottaa tölkin. Moni usein tölkkijuomia ulkona nautiskeleva tunnistaa Selman. Ihmisiä naurattaa sen innokkuus. Jotkut antavat sille jo tölkit itse. Se on todella onnellinen uudesta tölkistä. Suurin palkinto sille on, kun otamme tölkin siltä talteen, Karppa sanoo.

Kotona oleviin tölkkikasseihin Selma ei puutu. Ainoastaan ulos heitetyt tölkit kiinnostavat sitä.

– Olisi voinut kuvitella, että se olisi alkanut perkaamaan tölkkikasseja kotonakin, mutta se on antanut niiden olla aivan rauhassa.

Nyt löytyi. Selma on ylpeä saaliistaan. Kuva: Heidi Nikunen
Lue myös: Hyvinvointibuumi on löysännyt lemmikinomistajien kukkaronnyörejä – rahankäyttö lisääntyy koko ajan

Korjattu 26.12. klo 14.44: Karpan nimeä.

Heidi Nikunen
heidi.nikunen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi