Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Liian vähän liikkumista, paljon ruutuaikaa, sanoo tutkija lasten ja nuorten liikkumisesta – esimerkiksi koulumatkat liikuttavat lapsia

Suosituksista jäädään muissakin maissa. Tutkimukset näyttävät silti tilanteen olevan parantumaan päin.

Jyrängön koulun kakkosluokkalaiset keräävät koulun portaikossa jouluisia sanoja, joista tehdään lauseita omaan vihkoon. Kuva: Mirja Hussain

Peruskoulun alaluokilla liikutaan vielä paljon, mutta teini-iän kynnyksellä liikkuminen alkaa vähentyä. Siinä pähkinänkuoressa lasten ja nuorten liikkumisen tilanne.

– Lapset ja nuoret liikkuvat liian vähän ja toisaalta viettävät paljon aikaa ruudun ääressä, summaa tutkija Katariina Kämppi LIKES-tutkimuskeskuksesta.

Kämppi koordinoi Likesin vuoden 2018 Tuloskorttia, johon kerätään ja koostetaan parin vuoden välein monipuolisesti tutkimustietoa lasten ja nuorten liikkumisesta. Pähkinänkuoressa siitä voi päätellä, että suunta on ylöspäin ja suositusten mukainen liikkuminen lisääntyy, mutta erityisesti nuorten kohdalla tekemistä vielä on.

– Kiinnostuksenkohteet ovat teineillä jossain muualla. Ala- ja yläkoulujen välillä on myös kulttuurieroa, Kämppi sanoo ja toivoo, että alakoulujen liikunnallinen toimintakulttuuri siirtyisi myös yläkouluihin.

Suositusten mukaan kouluikäisten pitäisi liikkua päivässä vähintään 1–2 tuntia, ja kerrallaan ei pitäisi istua kahta tuntia enempää.

Iän myötä reippaan liikkumisen määrä vähenee. Lähde: Likes Tuloskortti 2018. Kuva: Anssi Hietamaa

Liikettä tulee koulumatkoista

Likesin Tuloskorttiin kerätyissä tutkimuksissa on esimerkiksi tuloksia kyselytutkimuksista ja liikemittauksista. Kämppi muistuttaa, etteivät tutkitut asiat ole yksioikoisia. Esimerkiksi omakohtaisen liikunnan tutkimisen ongelmana on, että sitä on vaikea mitata.

Esimerkiksi organisoituun liikuntaan ja urheiluun osallistuminen on kuitenkin Kämpin mukaan hyvällä tasolla.

Muissa maissa voitaisiin ottaa mallia Suomesta erityisesti yhdessä asiassa: koulumatkoissa. Alle viiden kilometrin matkan kouluun kulkee omalla lihasvoimalla hyvin moni ala- ja yläkouluikäinen.

– Koulumatkoilla voi saada hyvinkin paljon liikettä. Siitä tulee helposti puoli tuntia tai enemmän, Kämppi kuvailee.

Talvisin koulumatkoja kuljetaan omin voimin vähemmän kuin syksyllä ja keväällä, mutta olosuhteet huomioon ottaen tilanne on Kämpin mukaan silti hyvä. Lisäksi kulkemiseen vaikuttaa kouluverkko: pitkät koulumatkat kuljetaan usein esimerkiksi bussilla.

Suositusten mukaan liikkuvien määrä näyttää olevan kasvussa ja vähän liikkuvien määrä vähenemässä. Lähde: Likes Tuloskortti 2018. Kuva: Anssi Hietamaa

Ruutuaika vie tilaa liikkumiselta muuallakin

Hyviä arvosanoja Tuloskortissa jaetaan aktiivisen kulkemisen lisäksi myös kuntien ja valtakunnan tason toimenpiteistä. Erityisen hyvin menee perusopetuksella suositun Liikkuva koulu -ohjelman takia. Siinä on mukana lähes 90 prosenttia peruskouluista. Lisäksi käynnissä ovat varhaiskasvatuksen Ilo kasvaa liikkuen -ohjelma ja vastikään alkuun saatu toisen asteen Liikkuva opiskelu -ohjelma.

On maailmanlaajuinen trendi, että kokonaisaktiivisuus jää suosituksista. tutkija Katariina Kämppi, Likes-tutkimuskeskus

Kämpin mukaan kehittyneemmissä maissa rakenteet ovat usein kunnossa, mutta se ei välttämättä heijastu liikkumiseen. Lasten ja nuorten liikkumisesta julkaistiin vastikään myös 49 maan välinen vertailu.

– Oli jännä huomata, että Afrikan maissakin ruutuaika vie tilaa liikkumiselta. On maailmanlaajuinen trendi, että kokonaisaktiivisuus jää suosituksista, Kämppi sanoo.

Joka päivä tunnin aktiivista liikkumista Kämppi pitää silti kovana tavoitteena.

– Aktiiviurheilijoillakin on lepopäivä, hän mainitsee.

Vähän liikkuvia on erityisen paljon ammattiin opiskelevissa. Moni lapsi ja nuori saa kuitenkin paljon liikuntaa koulumatkoista. Lähde: Likes Tuloskortti 2018. Kuva: Anssi Hietamaa
Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi