Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kauheaa hössötystä, varisevia kuusenneulasia ja pahaa ruokaa – lahtelaiskaverukset eivät vietä joulua, koska se on "teennäinen juhla"

Lahtelaiset Mikko Marttinen ja Markus Naams käyvät vain kurkistamassa joulua viettäviin sukulaisperheisiinsä. Sitten otetaan auto alle tai suunnataan baariin kaveriporukalla. Mutta tyttöystävä ja omat lapset saattaisivat muuttaa ajatukset.

Lahtelaiset kaverukset Markus Naans ja Mikko Marttinen sanovat, että joulu saattaa vierähtää XBoxia pelaillessa ja autolla ajellessa. Saattavatpa he jossain vaiheessa myös nauttia virkistäviä juomia keskustan kuppiloissa. Kuten kuvasta näkyy, Marttisen kotona ei ole joulukoristeita, eikä tule. Kuva: Sami Kuusivirta

Kun katsoo hiljaisella pihamaalla ylös ikkunoihin, näkee yhdet punaiset jouluvalot. Mutta ne eivät ole Mikko Marttisen. Lahtelaisen Marttisen mielestä joulu on yksinkertaisesti teennäinen juhla.

– Se on jotenkin pakotettua. Kaikki on mukamas yhtäkkiä hienoa, kivaa ja iloista. Kodin pitäisi olla viimeisen päälle siisti ja kaiken muutenkin täydellistä, Marttinen sanoo.

– Samaa mieltä! Jouluna ollaan niin riemua täynnä, ja kaikki muut päivät vuodessa naama happamana, sanoo Markus Naams, Marttisen työkaveri ja itsekin ei-jouluihminen.

Marttisen kotona ei ole punaisia jouluverhoja tai ylipäätään minkäänlaisia joulukoristeita, eivätkä siellä tuoksu piparkakut tai soi joululaulut. Joulu ei näy millään tavalla myöskään Naamsin asunnossa.

– Joulu ei haittaa minua, mutta ei siitä ole mitään hyötyäkään. Ymmärrän, jos joku viettää sitä vaikka uskonnollisista syistä, mutta miksi minun pitäisi viettää joulua? En halua maksaa joulukuusesta, raahata sitä kotiini ja katsella varisevia neulasia, Naams sanoo.

Hän ei tykkää edes jouluruuista.

– No, kinkku on joskus ihan hyvää.

Marttiselle jouluruoka maistuu, jos joku muu sitä tarjoaa.

– Syön muutenkin maksalaatikkoa ympäri vuoden.

Perheen hajotessa hajosivat perinteetkin

Markus Naams ja Mikko Marttinen ovat töissä samassa työpaikassa, ja molemmat ajavat bemareilla. "Saatat joutua kuskiksi jouluna", Naans sanoo Marttiselle. Kuva: Sami Kuusivirta

Tv-ruudulla kilpabemariin valitaan sopivaa alustasarjaa ja renkaita. Marttisen XBox on joululahja parin vuoden takaa, ja pelatessa saattavat mennä joulunpyhätkin. Lisäksi Marttinen ja Naams aikovat käydä "nauttimassa alkoholipitoisia juomia". Joulunpyhät ovat näille nuorille miehille samanlaisia päiviä kuin muutkin, viikonloppu perusbaariviikonloppu.

Markus Naams vietti joulua viimeksi 10-vuotiaana. Tuon joulun jälkeen Naamsin vanhemmat erosivat ja joulunvietto jäi.

– Puhuimme mutsin kanssa, että emme halua neulasia tiputtelevaa kuusta pieneen kaksioomme, Naams kertoo.

Marttisenkin vanhemmat ovat eronneet, ja eron jälkeen joulunvietosta tuli hänen mielestään vielä tuskallisempaa kuin aiemmin.

Ei ole väärin tykätä joulusta, mutta muita ei saisi pakottaa jouluihmisiksi. Mikko Marttinen

– Meillä hössötettiin aina ihan älyttömästi ennen joulua. Pyyhittiin ovenpäällisetkin. Ei siinä ihminen saanut vain olla rauhassa. Vanhempien eron jälkeen selkään taputtelu ja hymistely joulupöydässä vain pahenivat. Ehkä siksi en nyt tykkää joulusta, enkä jaksa kuunnella yhtään joululauluja. Käännän heti kanavaa, jos radiossa soivat joululaulut, Marttinen kertoo.

Joululahjoja hän ei hanki, paitsi pikkusiskolle.

Joulumörököllin sydämessä on pehmeääkin.

Joka sadas suomalainen ei vietä joulua

Yksi iso ryhmä, joka ei vietä joulua lainkaan, on erilaiset uskonnolliset vähemmistöt. Jehovan todistajia on Suomessa vajaat 19 000, muslimeja on noin 50 000–60 000 ja juutalaisia noin 1 500. Näiden uskontokuntien perinteisiin ei kuulu joulu, joka on kristillinen juhla.

Mutta on myös sellaisia suomalaisia, jotka ovat kristittyjä, eivätkä silti vietä joulua. Suomalaisen työn liiton takavuosina teettämän tutkimuksen mukaan joka sadas suomalainen ei vietä joulua. Yleisimmät syyt jättää juhliminen väliin on rahapula, työttömyys ja yksinäisyys.

Tuoretta tietoa asiasta ei tiettävästi ole tarjolla.

Pahimmillaan "maalataan seinätkin punavalkoisiksi"

Markus Naams ei tykkää jouluruuista, paitsi joskus kinkusta. Mikko Marttinen saattaa maistaa jouluruokaa, jos vaikkapa sukulaisperheessä sitä tarjotaan. Kotiin ei jouluruokaa kuitenkaan osteta. Kuva: Sami Kuusivirta

Täysin pakoon joulua ei pääse kai kukaan. Naamsilla on tapana ajaa aattona Helsinkiin siskojensa luokse syömään, ja heillä joulua vietetään perinteiseen tapaan kuusin kynttilöin. Naams myöntää, että jouluvalot ovat "ihan kauniitakin". Mutta Naamsin jouluvisiitti ei kestä koskaan juuri kahta tuntia pidempään.

– Ajan äkkiä takaisin Lahteen ja lähden sitten kavereiden kanssa baariin. Monet työkaverini ovat samanlaisia, eivätkä vietä joulua, joten kokoonnumme johonkin yhdessä viettämään iltaa, Naams sanoo.

Naams on perheensä ainoa joulun kammoaja. Vaikka hänen kotonaan ei riipu ikkunoissa joulutähtiä, eivätkä olkipukit kurkistele kuusen viereltä, Naamsin äiti tykkää joulukoristeista. Naams myöntää, että jos hän seurustelisi tai olisi lapsia, asiat saattaisivat olla toisin. Marttila myötäilee vierestä.

– Uskon, että tyttöystävälle tulisi hankittua joululahja. Ja jos joskus saan lapsia, varmaan suhtautuminen jouluunkin muuttuu. Sitten joulua lienee pakko juhlia, lasten takia, miehet sanovat.

Niin että jos tyttöystävä olisi täysverinen jouluintoilija, se olisi ihan ok?

– No ei se siihen kaatuisi. Ei me kusipäitä olla kuitenkaan, Naams sanoo.

– Minä en niitä joulukoristeita mihinkään ripustaisi, enkä ottaisi poiskaan, mutta jos hän laittaisi, niin olisi se ok, Marttinen sanoo.

Hänen mielestään pahinta on se, kun joulu menee joillakuilla ihan överiksi, "maalataan seinätkin punavalkoisiksi".

– Ei se ole väärin tykätä joulusta, mutta muita ei saisi väkisin pakottaa samaan muottiin. Jouluihmiseksi. Se ei vain sovi kaikille.

Juttua päivitetty 27.12. klo 9:49: Korjattu Markus Naamsin sukunimi. Aiemmin jutussa luki Naans.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi