Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Ei tarvitse tilata 100 000 euron konsulttia tekemään kiiltäviä lehtiä" – kaupunkikehityksen uudet johtajat kannustavat lahtelaisia kehumaan kotikaupunkiaan

Uusi maankäytön johtaja Petri Honkanen ja uusi kaupungininsinööri Jukka Lindfors lähtevät joukkoineen kotiuttamaan eteläisen kehätien ansiosta tyrkyllä olevia hyötyjä.

Jukka Lindfors aloittaa Lahden kaupungininsinöörinä ja Petri Honkanen maankäytön johtajana vuodenvaihteessa. Kuva: Lassi Häkkinen / Lahden kaupunk

Kaavoituksen pitää olla nykyistä tehokkaampaa ja nopeampaa. Teollisuusalueiden ja keskustan kehittämisessä on otettava isoja askelia. Asemanseudut on otettava nykyistä paremmin haltuun. Lahden pitää olla entistä mukavampi paikka asua sekä houkuttelevampi paikka yrittää ja tehdä töitä.

Näillä teeseillä Lahden kaupunkikehityksen uudet pomot Petri Honkanen ja Jukka Lindfors aloittavat tehtävissään vuoden vaihtuessa.

Maankäytön johtaja Veli-Pekka Toivonen jää eläkkeelle ja hänen paikkansa ottaa Honkanen. Eläköityvän kaupungininsinöörin Jorma Vaskelaisen tehtävät perii Lindfors.

Vaikka miehet tärkeillä paikoilla vaihtuvat, ei uusi kaksikko aio laittaa kaikkea uusiksi. Edeltäjiään Honkanen ja Lindfors eivät lähde kritisoimaan.

– Edeltäjämme ovat tehneet hyvää duunia. Me katsomme asioita ehkä vähän eri kulmista, sanoo Honkanen.

– Ei tarvitse tehdä mitään radikaaleja muutoksia, Lindfors täydentää.

Kehätiestä kaikki ilo irti

Lahdessa on ladattu isoja odotuksia eteläiseen kehätiehen. Nyt Honkasen ja Lindforsin on joukkoineen kotiutettava paljon puhutusta tienpätkästä tyrkyllä olevat hyödyt.

Lahdessa uskotaan ja toivotaan teollisuus- ja logistiikka-alueiden vetovoimaan uuden tielinjauksen myötä. Kaupungilla pitää olla nykyistä nopeammin ja helpommin tontteja niitä kaipaaville yrityksille.

– Kilpailu yrityksistä on aika veristä. Meidän pitää olla ketterämpiä näissä asioissa, Honkanen sanoo.

Mennään ja kehutaan kaupunkiamme rohkeasti. Tämä on hyvä kaupunki ja vielä paremmaksi muuttuu. Maankäytön johtaja Petri Honkanen

Keskustan kehittämiseenkin kehätien valmistuminen antaa täysin uudenlaiset mahdollisuudet, Lindfors huomauttaa viitaten valtatie 12:n siirtymiseen pois keskustasta.

– Kun valtatie saadaan muutettua kaduksi, pääsemme kehittämään radanvarren aluetta täydellä teholla.

Asemanseutujen kehittäminenkin on kaksikon työlistalla. Matkakeskuksen ympäristön kehittämisen lisäksi paukkuja tarvitaan vanhan Nastolan alueella olevien pysäkkien ympäristöihin.

Ihmelääkettä keskustan elvyttämiseksi ei ole

Lahden keskusta laajenee tulevina vuosina jokaiseen ilmansuuntaan, mutta toisaalta keskustan elinvoimasta kannetaan huolta laajalti. Honkanen ja Lindfors sanovat, ettei yhtä ihmelääkettä keskustan vetovoiman lisäämiseksi ole. Pitää edetä askel askeleelta kohti yhdessä sovittua määränpäätä, Honkanen sanoo.

– Mitään yhtä ratkaisua ei tietenkään ole. Kyse on monista pienistä asioista, Honkanen sanoo.

Lahdessa keskustelu juuttuu usein kinaamiseksi yksittäisistä kadunpätkistä. Syksyn aikana keskustelua on herättänyt erityisesti Vesijärvenkadulle kaavaillut muutokset. Honkanen ja Lindfors myöntävät, että kaupungilla on parannettavaa siinä, miten erilaisista muutoksista tai edes niiden suunnittelusta viestitään. Päättäjille ja kaupunkilaisille pitää osata kertoa, millä tavalla keskustassa tehtävät yksittäiset muutokset liittyvät isoon kokonaisuuteen.

– Ei saa mennä niin, että tulemme yhtäkkiä uuden katusuunnitelman kanssa lautakuntaan ja sanomme, että tällainen pitäisi tehdä. Meidän pitää avoimemmin kertoa, mihin yksittäisillä muutoksilla tähdätään, Honkanen sanoo.

Lue myös: Lahti valmis isännöimään Asuntomessuja – paikaksi on tarjolla alue, josta tehtiin keväällä 1,27 miljoonan maakaupat
 

"Pitää saada pikkaisen pohjalaisuutta peliin"

Kaksikko peräänkuuluttaa lahtelaisilta ylpeyttä omasta kotikaupungistaan. Lindfors muutti Lahteen reilut neljä vuotta sitten Tampereelta, eikä vieläkään ymmärrä, miksi osa lahtelaisista suhtautuu niin kielteisesti omaan kotikaupunkiinsa.

Honkasen mielestä pienelle mutta äänekkäälle valittajien joukolle ei tulisi antaa ilmaherruutta.

– Pitää saada pikkaisen pohjalaisuutta peliin. Mennään ja kehutaan kaupunkiamme rohkeasti. Tämä on hyvä kaupunki ja vielä paremmaksi muuttuu.

Parasta ja tehokkainta markkinointia tekevät kaupunkilaiset itse, Honkanen jatkaa.

– Ei tarvitse tilata 100 000 euron konsulttia tekemään kiiltäviä lehtiä.

Uudet pomot

Kaksi diplomi-insinööriä

Maankäytön johtajana vuodenvaihteessa aloittaa diplomi-insinööri Petri Honkanen. Hän on työskennellyt kaupungin mittauspäällikkönä, yrittäjänä sekä kaupungilla maastomittauksen esimiehenä. Honkanen on toiminut kokoomuksen valtuutettuna Nastolassa ja Lahdessa. Kevään 2017 vaaleissa hän ei ollut ehdolla.

Kaupungininsinöörinä vuodenvaihteessa aloittaa diplomi-insinööri Jukka Lindfors. Hän on toiminut vuodesta 2014 lähtien kaupungin liikennesuunnittelupäällikkönä ja sitä ennen projektipäällikkönä Pirkanmaan liitossa.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi