Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Uusi Malski aukeaa vuonna 2020 – "Haluamme, että Malski näyttäytyy luovien alojen ja kulttuurin keskuksena, eikä pelkkänä museona"

20 vuoden vuokrasopimus maksaa Lahden kaupungille reilut 14 miljoonaa euroa. Tilakeskuksen Mauri Koistisen mielestä sopimus on edullinen.

Uudistettava Malski aukeaa vuonna 2020, lupaa Kinoksen toimitusjohtaja Arto Korhonen. Kuva: Jenni-Maria Könönen

Malskin kiinteistön omistajavaihdos ja vuokrasopimusten allekirjoittaminen venyi miltei Lahden kaupungin asettamalle takarajalle eli vuoden loppuun asti. Keskiviikkona Malskin kiinteistön omistajavaihdos ja kaupungin kanssa solmittu vuokrasopimus kuitenkin julkistettiin.

Malskin kiinteistön osti kiinteistöyhtiö Kielo kiinteistöosakeyhtiö Lahden Vanhalta Panimolta.

Uuden omistajan lahtelaisedustajan Kinos Property Investmentin toimitusjohtaja Arto Korhonen sanoo olleensa koko ajan luottavainen hankkeen etenemisestä, vaikka aikataulu venyikin. Alun perin kiinteistökaupat ja vuokrasopimukset oli tarkoitus tehdä jo aiemmin syksyllä.

– Tämä on teknisesti haastava hanke, jossa on paljon osapuolia vaikuttamassa. Halusimme, että meillä on rakenteellisesti riittävä ymmärrys ja tieto kohteesta. Sen lisäksi halusimme keskittyä Malskin kokonaiskonseptin kehittelyyn päävuokralaisten kanssa. Halusimme olla kaikin puolin varmoja siitä, että saamme konseptin menestymään. Se vei vähän ennakoitua pidempään, mutta huolestuneita emme olleet missään vaiheessa.

Valmista vuonna 2020

Suunnitelman mukaan vanhan osan peruskorjaus valmistuisi vuoden 2019 loppuun mennessä ja uusi osa huhtikuun 2020 loppuun mennessä.

– Näkyvä rakentaminen alkaa tammikuussa, Korhonen sanoo.

Arto Korhonen korostaa, ettei uudistuva Malski ole vain yhtä kuin LAD. "Haluamme, että Malski näyttäytyy luovien alojen ja kulttuurin keskuksena." Kuva: Juha Peurala

Uudistettu Malski museoineen ja muine palveluineen avaa ovensa vuoden 2020 aikana, Korhonen lupaa.

– Vuoden 2020 loppuun mennessä kokonaisuus on viimeistään valmis. Toivottavasti jo ennen sitä voimme esitellä joitain osia kokonaisuudesta.

Hankkeen kokonaisvastuullisena urakoitsijana toimii lahtelainen Superion. Projektipäällikkö Juha Keiski myöntää, että aikataulu on kireä, koska urakassa yhdistyy vanhan peruskorjaamista ja kokonaan uuden rakentamista.

– Mutta emme olisi siihen sitoutuneet, jos emme sen toteutumiseen uskoisi, hän sanoo.

Kaupungille yli 14 miljoonan vuokramenot

Malskin merkittävin vuokralainen on siis Lahden kaupunki, joka vuokraa vajaan 8 500 neliömetrin rakennuksesta vajaat 4 000 neliötä taide- ja muotoilukeskus LADin käyttöön. Vuokrasopimus solmittiin 20 vuodeksi. Kaupunki maksaa tiloista vuokraa 58 940 euroa kuukaudessa, eli koko sopimusajalta yli 14 miljoonaa euroa.

Lahden kaupungin Tilakeskuksen toimitilajohtaja Mauri Koistinen ymmärtää, että summa voi kuulostaa monen korvaan suurelta. Hänen arvionsa mukaan sopimus on kuitenkin edullinen. Jos museo olisi rakennettu kaupungin omaan taseeseen, olisi kokonaishinta ollut ihan eri luokkaa, Koistinen sanoo.

– Jos itse olisimme lähteneet tekemään tämän kokoista museohanketta uudisrakennuksena, summat olisivat olleet paljon suurempia. Kannattaa muistaa, että nyt tehty bruttovuokrasopimus pitää sisällään esimerkiksi sähköt, lämmitykset ja kiinteistön ylläpidon.

Raha alkaa liikkua kaupungilta omistajan suuntaan vasta, kun LADin käyttöön tulevat tilat ovat valmistuneet, Koistinen sanoo.

LADin avajaisajankohta vielä auki

Malskin valmistumisaikataulun epävarmuus aiheuttaa päänvaivaa museonjohtajalle Timo Simanaiselle. Kuva: Janne Ranne

LAD avaa ovensa viimeistään kesällä 2021, arvioi museonjohtaja Timo Simanainen. Museon näkökulmasta valmistumisaikataulun epävarmuus aiheuttaa hankaluuksia. Näyttelyiden suunnittelu ja niistä sopiminen on omanlaistaan taidetta ilman tilaepävarmuuksiakin.

– Näyttelyistä sopiminen ulkopuolisten kanssa on tällaisessa tilanteessa hankalaa, mutta siihen sopeudutaan.

Simanainen lupaa, että ensimmäisiin näyttelyihin tullaan panostamaan paljon. Tusinanäyttely ei sovi uuden hienon museon avaukseen.

– Sitä ei tarvitse edes erikseen korostaa, hän sanoo.

Simanainen ei vielä hiisku, millaisia suunnitelmia museolla on LADin ensimmäisiä näyttelyitä varten.

Näyttelyistä sopiminen ulkopuolisten kanssa on tällaisessa tilanteessa hankalaa, mutta siihen sopeudutaan. Museonjohtaja Timo Simanainen

LADin konsepti- ja brändisuunnittelu alkaa toden teolla keväällä, Simanainen sanoo. Tähän saakka museo on keskittynyt pääasiassa Malskin kokonaiskonseptin suunnitteluun yhdessä Kinoksen, uuden omistajan ja muiden vuokralaisten kanssa.

Vuokraamatta vielä 20 prosenttia

Mitä muuta Malskille sitten tulee kuin taide- ja muotoilukeskus LAD? Paljon ja kaikenlaista, sanoo Korhonen. Malskille rakennetaan 1 000 asiakaspaikan tapahtumasali Sammio, jonka pyörittäjäksi tulee Tirra-Torvi Ravintolat. Sammiosali soveltuu muun muassa konsertti- ja messukäyttöön.

Tässä vaiheessa julkistettiin myös Mainostoimisto Ilmeen siirtyminen Malskin uusittuihin tiloihin.

Malskille tulee myös ravintola- ja panimopubitoimintaa sekä kokoustiloja. Kaikkien vuokralaisten nimiä ei tässä vaiheessa kerrota, eikä kaikkia tiloja ole vielä vuokrattukaan.

Merkittävin sopimus on luonnollisesti Lahden kaupungin kanssa solmittu 20 vuoden vuokrasopimus. Yksityisten toimijoiden kanssa on solmittu ja solmitaan lyhyempiä, pääosin 3–5 vuoden vuokrasopimuksia.

– Vuokraamatta on vielä noin 20 prosenttia kiinteistön kokonaisneliömäärästä, Kinoksen Korhonen sanoo naurahtaen.

Tällaiseen keskukseen kuuluukin tietynlainen vaihtuvuus, ettei se pääse pölyttymään ideoiltaan ja toimijoiltaan. Kinoksen toimitusjohtaja Arto Korhonen

Korhosen mukaan vuokralaisia tulee kaikkiaan paljon, sillä Malskille tulee paljon yhteistyöskentelytilaa pienille luovan alan yrityksille ja freelancereille.

– Haluamme, että Malski näyttäytyy luovien alojen ja kulttuurin keskuksena, eikä pelkkänä museona. Parhaimmillaan se voi olla miellyttävä olohuone tavallisille kaupunkilaisille, eikä pelkästään museokävijän paikka.

Korhosen toiveissa on, että Malskin tiloissa nähdään tulevina vuosina vaihtuvuutta.

– Tällaiseen keskukseen kuuluukin tietynlainen vaihtuvuus, ettei se pääse pölyttymään ideoiltaan ja toimijoiltaan. Toivomme, että meille tulevat yritykset voivat niin hyvin, että ne kasvavat tiloista ulos, jonka jälkeen tilaa vapautuu uusille kasvaville toimijoille. Vaihtuvuus pitää kohteen mielenkiintoisena.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi