Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vajaa kolmasosa Lahden seurakuntien kiinteistöistä hävityslistalla

Joutjärven kirkon käyttöastetta halutaan nostaa. Kuva: Katja Luoma

Lahden seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto keskusteli torstaina seurakuntayhtymän kiinteistöjen kohtalosta. Yhtymän kiinteistösuunnitelmassa arvioidaan, että kiinteistöjen määrää olisi vähennettävä vuoteen 2026 mennessä noin 30 prosentilla.

Käytännössä vähennystarve tarkoittaa sitä, että yhtymän on luovuttava vähintään yhdestä leiri- ja kurssikeskuksesta. Yhtymän omistuksessa on tällä hetkellä Siikaniemen ja Upilan leirikeskukset Hollolassa ja Luomaniemen leirikeskus Lahden Nastolassa.

Syynä kiinteistöjen vähennystarpeeseen on seurakuntien muuttuneet tarpeet. Jäsenmäärän lasku on vaikuttanut verotulokertymään samaan aikaan kun kustannukset kiinteistöjen ylöspidosta ovat nousseet. Sekä Lahdessa että Nastolassa seurakuntien kiinteistöjen määrä kasvoi voimakkaasti vielä 2000-luvulle asti. Sen jälkeen kiinteistöjä on peruskorjattu enemmän kuin rakennettu uusia.

Seurakuntayhtymän tavoitteena on saada kirkot entistä monipuolisempaan käyttöön. Viime vuoden tilastojen mukaan Lahden kirkoista käyttöä oli eniten Launeen kirkossa ja keskustan Ristinkirkossa. Yhtymän tavoitteena on lisätä myös kohtuullisessa käytössä olleiden Salpausselän ja Joutjärven kirkkojen käyttöastetta. Suurin käyttöaste on Metsäpellon ja Renkomäen seurakuntakodeissa.

Kiinteistösuunnitelma etenee seuraavaksi lausuntokierrokselle, jonka jälkeen se lähetetään Lahden yhteisen kirkkovaltuuston päätettäväksi.

Heidi Malin
heidi.malin@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi