Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Timantti ilmestyi Kujalan jätekeskuksen seinään – katso videolta kuinka maaginen taideteos valmistui

Timantti on maalattu toimistorakennuksen seinäpaneeleihin itsevalaisevalla maalilla. Valomaali kerää päivän aikana itseensä valoenergiaa ja alkaa luonnonvalon vähetessä hohtaa valoa. Timantti hyödyntää uusiutuvaa energiaa, tässä tapauksessa aineetonta valoenergiaa. Kuva: Markus Hänninen

Lahden Kujalan jätekeskus on saanut kelpo kaunistuksen toimistorakennuksen seinälle. Kuvataiteilija Anu Suhosen suunnittelema "Timantti" voitti vuosi sitten järjestetyn Taidetta Kujalaan -kilpailun arvostelulautakunnan äänillä.

Taideteos hohtaa fosforimaista valoa ja toistaa muraalikuviona timantin kemiallista kaavaa. Teos on maalattu erityisellä valomaalilla, joka kerää päivän aikana itseensä valoenergiaa ja alkaa luonnonvalon vähetessä hohtaa. Näin myös timantti hyödyntää uusiutuvaa energiaa.

Suhosen mukaan timantti kuvaa myös sitä prosessia, kun ikuisesta jätteestä puristuu jätteenkäsittelyn kautta "timantteja" sen muuttuessa uudelleen hyödynnettäväksi raaka-aineeksi.

– Roskalla, jätteellä ja kulutuksella on taiteellisessa työskentelyssäni ollut aina merkittävä rooli. Niinpä olinkin iloinen päästessäni tekemään teosta Kujalan jätekeskukseen, Suhonen sanoo.

Pitkä prosessi

Taiteilijan mukaan teoksen valmistuminen on ollut pitkä ja monivaiheinen hanke.

– Työ on sujunut hyvässä yhteisymmärryksessä Päijät-Hämeen Jätehuollon kanssa. Toivon, että teokseni ilahduttaa Kujalassa kävijöitä, Suhonen sanoo.

Kilpailun tavoitteena oli saada Kujalaan sellainen taideteos, joka lisää jätekeskuksessa asioinnin kiinnostavuutta, luo laadukasta ja omaleimaista rakennettua ympäristöä, näkyy kaikille jätekeskuksessa kävijöille ja hyödyntää joko jätemateriaaleja tai uusiutuvaa energiaa.

Alun perin taideteos oli tarkoitus sijoittaa jätekeskuksen Pilleri-rakennuksen seiniin. Kun suunnitelma eteni, se päätettiin kuitenkin sijoittaa toimistorakennuksen seinään, niin että ohikulkijat voivat ihastella sitä Sapelikadun puoleiselta sillalta.

Päijät-Hämeen Jätehuolto käyttää 11,5 miljoonan euron laitoshankkeessa niin kutsuttua prosenttiperiaatetta, minkä mukaan rakentamisen kustannuksista käytetään noin prosentti taiteeseen.

Heidi Nikunen
heidi.nikunen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi