Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Valoa, iloa ja laulua – erityisnuorten koskettava Lucia-kulkue konsertoi Ristinkirkossa

Lucian-päivän konsertissa pääosassa on esiintymisen ilo. Vuosikymmenten perinne on voimissaan Lahdessa.

Kaarisillan tämän vuoden Lucia-neito on Anna Häyrinen. Hänen tehtävänään oli johtaa kuoro kirkkoon. Kuva: Markku Brummer

Jos tämä vuodenaika tuntuu synkältä ja ikävältä, kannattaa hakeutua joulukonsertteihin. Nämä päivät ovat niiden paras sesonki.

Esimerkiksi Kaarisillan konsertti Ristinkirkossa on perinne, joka järjestettiin tänä vuonna 31. kerran. Konsertin erikoisuus ovat erityislaatuiset kuorolaiset.

Kaarisilta-yhdistys järjestää ammatillista koulutusta yhteistyössä Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijoille, joilla on jokin erityisen tuen tarve, kuten vamma, sairaus tai kehityksen viivästyminen.

Näky oli vaikuttava, kun kymmenet valkopukuiset nuoret kävelivät kynttilät kädessään kirkon käytävää pitkin musiikin tahdissa. Osa silmäili seisovaa yleisöä iloisena, osa hiukan hämillään. Kulkuetta johti Kaarisillan tämän vuoden Lucia-neito, kruunupäinen Anna Häyrinen.

Kaarisillan opiskelijat osoittavat, että esteitä voi voittaa. Kuva: Markku Brummer

Aina paljon laulua

Paikoilleen ryhmittyneet laulajat kajauttivat ilmoille riemukkaan, hyvin harjoitellun Pyhä Lucia-laulun. Se voimautti varmasti kuulijatkin.

Alkuesiintymisen jälkeen jäi paikoilleen pienempi kuoro, joka koostui Kaarisillan muusikko-opiskelijoista sekä päiväaikaisen toiminnan musiikkistudioryhmästä. Lisäksi Kaarisillan muusikot ja musiikinopiskelijat esiintyivät.

Solistivieraana oli tänä vuonna sopraano Silja Aalto ja häntä säesti pianisti Maarit Liimatainen.

– Kaarisillan esittämät kappaleet valitsevat musiikista vastaavat opettajat ja ohjaajat. Perinteisiä kappaleita esitetään esimerkiksi Pyhä Lucia ja Maa on niin kaunis, mutta muuten kappaleet vaihtuvat. Kaarisillassa lauletaan paljon ja esitettävät kappaleet ovat yleensä tuttuja entuudestaan ja mieluisia lauluja kuorolaisille, kertoi toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä.

Kynttiläkulkue loihti kirkkoon juhlavan tunnelman. Kuva: Markku Brummer

Rohkeus tehdä uutta

Konsertti oli samalla osa yhdistyksen varainkeruuta. Kaarisilta ry on vuonna 1986 perustettu valtakunnallinen yhdistys, joka toimii historiallisessa Erstan kartanossa Lahden Villähteellä.

– Mutta ennen kaikkea konsertti on yksi tapa tuoda esille Kaarisillan musiikkitoimintaa. Se antaa mahdollisuuden esiintyä isolle yleisölle juhlavassa ympäristössä. Sen tavoite on tuottaa elämys sekä esiintyjille että yleisölle yhteisöllisenä kokemuksena.

Kaarisillan Laulu-kuoro on Kaarisillan muusikoista ja musiikin opiskelijoista koostuva kuoro. Kuoro on toiminut 1990-luvulta lähtien eri kokoonpanoilla ja on esiintynyt useasti myös ulkomailla, viimeksi tänä syksynä Japanissa.

– Kaarisillassa on aina näkynyt rohkeus tehdä jotain uutta, ja sen toiminta tunnetaan myös rajojemme ulkopuolella, kiitteli rovasti Esa Konttinen.

Uusi ja vanha perinne

Yleisöä oli paikalla satamäärin. Osalle tämä oli ensimmäinen kerta, toisille jo perinne ja joku oli tulossa vahingossa väärään konserttiin: Lahden mieskuoro konsertoi Ristinkirkossa samalla kellonlyömällä, mutta vasta ensi lauantaina.

Esimerkiksi lahtelaiselle Tuulikki Salmiselle Lucia-konsertti puheineen on perinteinen joulun avaus. Hän tapaa samalla vanhoja tuttujaan, koska on eläkkeellä oleva Kaarisillan työntekijä.

Martti Miettinen muutti Lahteen seitsemän vuotta sitten ja on löytänyt Lucia-konsertista itselleen uuden perinteen. Takana oli ennestään neljä kertaa.

Järvenpäästä oli saapunut bussilastillinen väkeä Keski-Uudenmaan kehitysvammaisten tuki-yhdistyksestä. Heillekin Lahden konsertti on perinne.

Erityistä koulutusta

Kaarisilta

Kaarisilta ry on vuonna 1986 perustettu valtakunnallinen yhdistys.

Kaarisilta tarjoaa päiväaikaista toimintaa, musiikin ja kuvallisen ilmaisun ammatillista koulutusta ja ammatilliseen koulutukseen valmentavaa koulutusta erityisopetuksena.

Ammatillinen koulutus järjestetään yhteistyössä Koulutuskeskus Salpauksen kanssa.

Keskeisiä toimintamuotoja ovat kuvataide, käsityö, keramiikka, musiikki ja liikunta.

Ammatillinen koulutus on tarkoitettu opiskelijoille, joilla on jokin erityisen tuen tarve kuten vamma, sairaus tai kehityksen viivästyminen.

Kulttuuri- ja taidetapahtumien järjestäminen on merkittävä osa yhdistyksen toimintaa. Konsertteja, taidenäyttelyitä ja näytelmiä järjestetään kotimaassa ja ulkomailla.

Lucian päivää vietetään vuosittain aina 13. joulukuuta.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi