Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Salpauksen opiskelijoiden piparkakkutaloissa komeilee 12 Lahti-aihetta, mukana torin joulukuusi, vanha linja-autosema ja lihamukikin - kuvat

Työt ovat esillä Mariankadun Sinuhessa, yleisö saa äänestää hienointa työtä.

Lihamuki, tuo yleisimmin kai baari-iltojen päätteeksi nautittu Lahden perinnepikaruoka, on myös päässyt piparkakun muotoon. Kuva: Sebastian Ratu

Sinuhe ja Koulutuskeskus Salpaus tekevät tämän joulun alla toista kertaa Lahdessa yhteistyötä, jolla halutaan paitsi tuoda yleisön nähtäville paikallisen oppilaitoksen opiskelijoiden töitä myös tehdä samalla Sinuhelle brändityötä.

Lahden komea vanha Sähkölaitoksen talo Vesijärvenkadulla päätyi myös piparkakuksi. Kuva: Sebastian Ratu

Sinuhen Mariankadun kahvilassa on parhaillaan esillä 12 Lahti-aiheista Salpauksen kondiittoriopintojaan päättävän opiskelijan piparkakkutyötä. Sinuhen työ- ja tuotekehityspäällikkö Juhis Niskanen kertoo, että viime vuonna töiden aihe oli vapaa, mutta nyt teemaksi valikoitui Lahti.

Lahden vanhan linja-autoasemarakennuksen piparkakusta tulee ilmi sekin, että rakennuksessa toimii nykyisin ruokakauppa. Kuva: Sebastian Ratu

Niinpä töiden joukossa näkyy useita tuttuja rakennuksia ja rakennelmia, kuten Vesijärvenkadulla sijaitseva sähkölaitoksen talo ja vanha linja-autoasema, jossa nykyään toimii K-market. Hyppyrimäkiäkään ei ole unohdettu eikä torin joulukuusta, jonka vieressä komeilee itse joulupukki helikoptereineen. Onpa piparkakkutalon muodon saanut myös kaupungin legendaarinen pikaruoka, lihamukikin.

Työt ovat esillä Sinuhen Mariankadun kahvilassa loppiaisen tienoille. Yleisö saa äänestää parasta työtä vuoden loppuun saakka. Äänestykseen osallistuville on luvassa palkintoja. Myös opiskelijoille on luvassa tunnustusta, muun muassa stipendejä.

Joulupukki on laskeutunut helikopterilla Lahden torikuusen juurelle. Kuva: Sebastian Ratu

Mitä töille loppiaisen jälkeen tapahtuu, ei ole vielä Niskasen mukaan tarkkaan tiedossa.

– Viime vuonna ainakin joku halusi ostaa yhden työn. Jos halukkuutta on, ehkä töitä myydään tai lahjoitetaan nytkin.

"Haluamme näyttää, mitä leipomotyö oikeasti on"

Niskanen kertoo, että Sinuhe on tehnyt Salpauksen kanssa aiempaa tiiviimpää yhteistyötä nyt muutoinkin kuin piparkakkutempauksen tiimoilta.

– Viimeisten parin vuoden aikana yhteistyö on syventynyt. Haluamme näyttää ja kertoa opiskelijoille, mitä leipomotyö oikeasti on. Toisinaan kondiittoriksi kouluttautuessa osalla opiskelijoista saattaa olla ajatuksissa, kuinka työpäivän aikana pääsee tekemään pari hienoa kakkua. Glamour kuitenkin häviää nopeasti siinä vaiheessa, kun aamulla töissä sanotaan, että tänään pitää syntyä 250 käpykakkua.

Lue myös: Miten isot piparkakkutaikinasta tehdyt palat pysyvät pystyssä? Ammattilainen kertoo niksit!
 

Niskasen mukaan oppilaitosyhteistyön tarkoituksena on toki myös se, että Sinuhe haluaa tuoda itseään esille kiinnostavana työpaikkana, saattaahan osa Salpauksenkin opiskelijoista päätyä jossain vaiheessa Sinuhelle töihin.

Kaikkien kahdentoista työn kuvat ovat nähtävillä niin Koulutuskeskus Salpauksen kuin Sinuhenkin Facebook-sivuilla.

Krista Koivisto
krista.koivisto@ess.fi
Osaatko tehdä piparkakkutalon?
Osaatko tehdä piparkakkutalon?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi