Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden seudun uudesta kierrätyspuistosta käynnistyi arviointi – mukana neljä aluetta

Puujätettä Kujalan jäteasemalla, jossa kierrätystoiminnan laajentamisen rajat ovat tulossa vastaan. Kuva: Armi Salonen

Lahden seutua palvelevan kierrätysalueen perustamisesta on käynnistynyt ympäristövaikutusten arviointi (YVA), jossa on mukana kolme aluetta Orimattilasta ja yksi Hollolasta.

Kierrätyspuisto olisi jätteiden käsittelyyn ja kierrätyksen käytettävä alue, jollainen tarvitaan Lahden Kujalan jätekeskuksen täyttyessä. Kierrätyspuistossa käsiteltäisiin muun muassa ylijäämämaita, rakennusten purkujätteitä, jätteenpolton tuhkia ja energiahyötykäyttöön toimitettavia materiaaleja, mutta ei kotitalousjätettä.

Hollolassa kierrätysalue sijoittuisi rakenteilla olevan kehätien eteläpuolelle. Orimattilassa mahdollisia sijoitusvaihtoehtoja ovat Marjasuon, Loukkaanmäen ja Matomäen alueet. Ehdolla olevat alueet ovat valikoituneet vuosina 2016–17 tehdyn sijaintipaikkaselvityksen tuloksena.

Kuva: Anssi Hietamaa

YVA-menettelyn tavoitteena on tuottaa tietoa hankealueiden sopivuudesta kierrätyspuistoksi. Arvioinnin valmistelusta ja toteutuksesta vastaa Päijät-Hämeen Jätehuolto (PHJ) hankekumppaneinaan, Hollolan kunta, Lahden ja Orimattilan kaupungit sekä Lahti Energia. Arvioinnin tekevät Sweco Ympäristö ja Vahanen Environment.

Esittelytilaisuus maanomistajille

Arvioinnin lähtökohtia esitellään maanomistajille keskiviikkona 19. joulukuuta kello 18–20 Askonkatu 2:ssa.

19. joulukuuta pidettävään sidosryhmätilaisuuteen on asianosaisille lähetetty kutsut. YVA-menettelyn aikana järjestetään useita julkisia yleisötilaisuuksia ensi vuoden alkupuolelta lähtien. Erilaisia yleisö- ja sidosryhmätilaisuuksia on suunnitteilla vähintään kahdeksan.

YVA-menettely kestää noin puolitoista vuotta. Arvioinnin rinnalla tehtävä vaihemaakuntakaavatyö jatkuu arviolta vuoden 2020 loppuun. Ennen rakentamista on vielä edessä kaavoitusta ja lupamenettelyitä. Toiminta voisi alkaa noin kymmenen vuoden kuluessa.

Uusi kierrätysalue tarvitaan, koska jätteen hyötykäyttö on vuosien varrella lisääntynyt voimakkaasti.

– Mikäli kierrätysalan yrityksille ei ole tarjota tontteja, toimintoja sijoittuu hajalleen eri työpaikka-alueille ja haja-asutusalueille. Kun jätteiden käsittely hajaantuu, myös haitat hajaantuvat, huomauttaa PHJ:n kehityspäällikkö Antti Leiskallio.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi