Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden kaupunki ja rakennusliike tekevät jättikaupat radanvarren alueella – arvo kohosi tänä vuonna miljoonilla euroilla

Starkin alueen kauppaan sisältyy 17 kerrostalotonttia, yksi liikerakennustontti sekä suojeltu toimistorakennus.

Starkin alue sijaitsee junaradan ja Helsingintien vieressä. Kuva: Lahden maankäyttö

Lahden kaupunki ja rakennusliike Hartela tekevät isot maakaupat radanvarren alueella. Kaupungin tekninen ja ympäristölautakunta päätti tiistaina, että junaradan ja Helsingintien vieressä sijaitseva Starkin alue myydään Hartelalle 10,68 miljoonalla eurolla.

Kauppaan sisältyy 17 kerrostalotonttia, yksi liikerakennustontti sekä suojeltu toimistorakennus. Näiden lisäksi alueella on kolme Senaatti-Kiinteistöjen ja kaksi kaupungin omistamaa kerrostalotonttia.

Starkin alueelle rakennetaan noin 1 900 asukkaan uusi asuinalue. Asuntoja tulee noin 1 200. Kaava mahdollistaa myös 2 000 neliön laajuisen päivittäistavarakaupan rakentamisen. Alueen toteutuksen arvioidaan vievän noin kymmenen vuotta.

Jatkoa Tornatorille

Hartelan aluejohtaja Olli-Pekka Teerijoki pitää Starkin alueen kauppaa todella merkittävänä.

– Lahdesta emme näin isoa kokonaisuutta ole ostaneet, mutta olemme toteuttaneet saman kokoisia alueita. Tornatorin alueella oli samantyyppinen tilanne Stora Enson kanssa.

Kaupunki osti teollisuustontin, mutta nyt myymme kerrostalotontteja plus kaupan tontin ja toimistotalon. Kaupungingeodeetti Juha Helminen

Niin ikään junaradan varressa sijaitsevalle Tornatorin alueelle tulee yhteensä 20 kerrostaloa.

– Siellä viimeinen talo lähtee liikkeelle keväällä. Kerrosneliöinä alue on samaa kokoluokkaa kuin Starkin alue.

Starkin alueelle mahtuu asuntorakentamista vajaat 63 000 kerrosneliömetriä. Määrä on suurempi kuin Malskin alueella ydinkeskustan kupeessa. Rakentamisen on määrä alkaa ensi vuonna ja edetä parin-kolmen talon vuositahdilla.

Teerijoki pitää aikataulua realistisena.

– Esimerkiksi Tornatorissa viimeinen alueen kaava vahvistui vuoden 2017 elokuussa, ja nyt viides talo lähtee liikkeelle. Selvää on, että alueella pitää tehdä kaikkia rahoitusmuotoja: asumisoikeutta, vuokraa ja kovaa rahaa. Jos lukkiutuu vain johonkin, asia ei etene.

Starkin alueen kerrostalot erottuvat toisistaan esimerkiksi julkisivun värityksellä. Kuva: Lahden maankäyttö

Työt käyntiin alkuvuodesta

Lahden kaupungingeodeetin Juha Helmisen mukaan Starkin alueen tonttikauppa on harvinaisen iso.

– Vastaavaa ei ole tehty ainakaan kymmeneen vuoteen. Karismaa ja muita kauppoja varten on myyty tontteja, mutta ne ovat toisen tyylisiä.

Helminen uskoo, että Starkin alue on rakennettu viimeistään kymmenen vuoden päästä.

– Usko on vahva, koska alueella on selkeä toimija.

Hartela aloittaa Starkin alueella purkutyöt tammi-helmikuussa.

– Talonrakennukseen on tarkoitus ruveta syksyllä. Vuoden 2020 kesällä tai syksyllä on taloja jo valmiina, Teerijoki ennakoi.

Tornatorista Starkin alue eroaa esimerkiksi pysäköintiratkaisuissa.

– Starkin alueelle tulee 400-paikkainen parkkitalo, johon kaikki talot osallistuvat. Tornatorissa parkkipaikat ovat pihoilla. Lisäksi Starkin alueen kulmaan tulee päivittäistavarakauppa. Sen toteutusaikataulusta ei vielä ole tietoa.

Alueen arvo kohosi miljoonilla

Starkin alueen kaavaa valmisteltiin vuosien ajan. Kaavatyö seisoi, koska kaupunki ja maaomistaja eivät saaneet solmittua maankäyttösopimusta. Tilanne ratkesi siten, että kaupunki päätti keväällä käyttää etuosto-oikeutta, kun Starkin kiinteistön omistanut DT Finland oli päättänyt myydä alueen Ferguson Property Finlandille.

Kaupunki maksoi alueesta 7,5 miljoonaa euroa, joten puolessa vuodessa alueen arvo kohosi miljoonilla euroilla.

– Kaupunki osti teollisuustontin, mutta nyt myymme kerrostalotontteja plus kaupan tontin ja toimistotalon. Kaavan jalostuminen on arvon määritellyt. Alueen arvosta pyydettiin kaksi arvioita, ja niiden mukaisesti asiaa on viety eteenpäin, Helminen kertoo.

Hartelalle Starkin alue on tuttu, sillä rakennusliike on ollut pitkään mukana alueen jalostustyössä.

– Tyytyväinen täytyy olla, että päästään rakentamaan Lahtea. Meillä kvartaali on vähän pidempi kuin pörssiyhtiöissä. Tämä on meille sopiva tapa toteuttaa aluerakentamiskohteita, Teerijoki sanoo.

Lue myös: Askon alueen ensimmäisen asuinkerrostalon rakentaminen alkaa maaliskuussa Lahdessa
 
Starkin alue

Toisistaan erottuvia taloja

Starkin alueelle rakennetaan 5–8-kerroksisia taloja.

Kaavan mukaan rakennusten pitää erottua naapuritaloista esimerkiksi julkisivun värityksellä, materiaaleilla sekä aukotuksella. Keinoja ei ole ­alueen pitkästä toteutusajasta ­johtuen haluttu rajata tarkasti etukäteen.

Asuintalot rakennetaan lähimmillään 35–40 metrin päähän junaradasta. Tarvittaessa talot voidaan varustaa erikoisrakenteilla.

Starkin ­vanha pääkonttori on mahdollista ­muuttaa liike- tai asumiskäyttöön.

Asuinalueella kulkee ympäri ajettava katu Vahva-Jussin lenkki, joka viittaa aikoinaan Viipurissa toimineen Starckjohann-yrityksen lempinimeen. Alueen keskellä kulkee Teräsvaarin raitiksi nimettävä kevyen liikenteen väylä.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi