Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tapanilakodin suojelutalot myydään Heinolan Valolinnan yrittäjille

Vanhainkoti muuntuu asunnoiksi. Laitostason hoitoa ei kannata palauttaa.

Lahden tämän vuoden joulukuusi kaadettiin Tapanilakodin pihasta. Kuva: Pirjo Kamppila

Entinen vanhainkotirakennus Lahden Jalkarannassa myydään Carelogi-yhtiölle perustettavan yhtiön lukuun. Yritys pyörittää ennestään Valolinna-kokonaisuutta eli entistä Reumasairaalaa Heinolassa.

Carelogi voitti Lahden kaupungin järjestämän tarjouskilpailun, jota oli jo kertaalleen jatkettu, ja ehtoja helpotettu. Tarjouksia jätettiin kaikkiaan kaksi. Tekninen ja ympäristölautakunta hyväksyi kaupat tiistain kokouksessaan.

Tarjolla oli 2 700 neliön suojellut rakennukset ja 1 500 neliön uudisrakennusoikeus. Uudisrakennus saa olla kolmekerroksinen. Paketti myytiin hintaan 25 000 euroa.

Tiloihin saneerataan jonkinlaista asumista. Konsepti on vielä auki, linjaa Carelogin toimitusjohtaja Juha Kukkonen. Yrityksen toinen omistaja on Jaana Kukkonen.

– Vuokra- tai hoiva-asumista. Niiden raja on vähän veteen piirretty. Mutta raskas hoito ei tiloihin sovi. Siellä on kolme kerrosta, ja se on liian pieni yksikkö nykymittapuulla, linjaa Juha Kukkonen.

Olen kunnostanut paljon rakennuksia. Vanhat talot ovat aliarvostettuja. Juha Kukkonen

Tontti jää kaupungille, mutta ensimmäisenä kolmena vuonna siitä ei peritä vuokraa. Tuona aikana Carelogin on kunnostettava suojellut rakennukset. Myöhemmin tontin vuokra on 16 200 euroa vuodessa indeksikorotuksineen.

Vuokratontti on kooltaan noin 4 500 neliötä. Tontille on rakennettava myös kymmeniä autopaikkoja.

Kunnon 1950-lukua

Rakennusten kunto ei Kukkosta kuitenkaan huoleta, vaikka ne ovat nyt surullisen näköiset:

– Olen kunnostanut paljon rakennuksia elämäni aikana. Vanhat talot ovat aliarvostettuja. Tämä on 1950-luvun talo, sitä ei ole pilattu rakennusteknisesti. Erittäin hyvä, tyylikäs rakennus.

Mahdollisen uudisrakennuksen suhteen Kukkosella ei ole vielä suunnitelmia.

Kaupunki on juuri myynyt tarjouskilpailulla ympäriltä 20 pientalotonttia hintaan 65 000–125 000 euroa. Kaikkineen alueella rakennetaan siis ahkerasti lähivuodet.

Tapanilakodin ympäriltä on purettu 1960-luvun siipiosat. Kuva: Pirjo Kamppila

Kartanosta kunnalliskoti

Tapanilan kunnalliskoti perustettiin alun perin Tapanilan kartanon päärakennukseen vuonna 1931. Tässä suojellussa hirsirakennuksessa toimii nyt Steiner-päiväkoti.

Lisätiloja saatiin vuonna 1937, kun kaupunginarkkitehti Kaarlo Könösen suunnittelema kolmikerroksinen lisärakennus valmistui. Sitä laajennettiin samankorkuisella lisäosalla vuonna 1954 ja seuraavalla vuosikymmenellä rakennettiin matalat lisäsiivet. Siivet purettiin tänä vuonna.

Vanhainkotitoiminta loppui tiloissa loppuvuodesta 2014, jolloin asukkaita oli vajaa sata. He muuttivat esimerkiksi uuteen Lehtiojan palvelutaloon. Vuosina 2015–2016 tiloissa toimi turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus, mutta sen jälkeen rakennukset ovat olleet tyhjillään. Niiden sisällä on tehty ilkivaltaa.

Sen sijaan pihan kuusi kaadettiin täysin laillisesti tämän vuoden torikuuseksi Lahteen.

Reuma täynnä elämää

Carelogi omistaa pääosan entisen Reumasairaalan kiinteistöstä. Reumasäätiö kaatui konkurssiin vuonna 2010, ja Carelogi on pyörittänyt toimintaa kuusi vuotta. Tilat ovat taas täynnä.

– Siellä on kaikkea mahdollista asumista: vanhuksia, kehitysvammaisia, hotelli ja vastaanottokeskus. Asukkaita on noin 400.

Viimeksi tiloissa avattiin uusi kylpyläosasto.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi