Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vuohelan Herkun kasvu jatkuu – uusi leipomo on nyt aloittanut Lahden Jokimaalla

Vuohelan Herkku muutti Lahteen ja entistä paljon isompiin tiloihin Hartolasta. Ajoitus oli osuva, koska kysyntä kasvaa. Toimitusjohtaja, yrittäjä Pirkko Hämäläinen kertoo, että asiakkaat ovat kyselleet tehtaanmyymälästä. Vielä sitä ei Jokimaalla ole.

Toimitusjohtaja Pirkko Hämäläinen silmäilee uutuustuotteita, kaurasämpylöitä. Kuva: Sami Kuusivirta

Sisään astuessa voi tuntea vienon uuden rakennuksen tuoksun. Hetken kuluttua rakennuksen toimistosiivessäkin aistit täyttää kuitenkin uunituoreiden leivonnaisten tuoksu. Vuohelan Herkun uudessa leipomossa Lahden Jokimaalla paistettiin ensimmäiset piirakat, leivät ja makeat elokuun lopulla.

Gluteenittomat tiikerikakkuja tehdään jatkuvasti. Joulun aikaan valikoimissa on myös taatelikakkuja. Kuva: Sami Kuusivirta

Gluteenittomiin leivonnaisiin erikoistuneen yrityksen muutto Hartolasta Lahteen osui sopivaan hetkeen.

– Kysyntää riittää. Erityisen kovaa on kasvanut pakastettujen tuotteiden myynti. Myös kaurapuoli vetää vahvasti, kertoo Vuohelan Herkun perustaja, toimitusjohtaja Pirkko Hämäläinen.

Lähdemme kierrokselle leipomoon, jossa on väljää ja valoisaa. Eikä hiki nouse pintaan edes uunien vierellä. Nykyaikaisissa tuotantotiloissa lämpö osataan ottaa talteen. Uunien yläpuolella on isot ilmastointiputket, jotka keräävät lämmön ja höyryn talon järjestelmään.

– Nämä uudet uunit säästävät valtavan paljon energiaa entisiin verrattuna. Tyytyväinen täytyy olla myös pakastustilaan, jota on monta sataa neliötä enemmän kuin ennen.

Lyhyt matka pääkaupunkiseudulle

Pakkaseen menevät myös ”pullatyttöjen” Maria Tolvasen ja Emilia Virtasen valmistavat mustikkarahkapullat. Tolvanen asettelee paperiset leivosvuoat muottiin, kone pursottaa niihin taikinaa ja rahkatäytettä ja Virtanen asettelee käsin päälle mustikoita.

Rullakoissa näkyy muitakin makeita herkkuja: taateli- ja tiikerikakkuja, kääretorttujen pohjia, pipareita ja munkkeja. Rinkilämunkkien teossa auttaa munkkirobotti, joka uppopaistamisen jälkeen työntää munkit sokeroitumaan reipasta vauhtia pyörivään putkeen.

Tiistain aamuvuorossa tehdään toki muutakin kuin makeaa. Karjalanpiirakat ja revityt leivät on jo paistettu, ja uunissa on nyt jälkiuunileipää.

Monet resepteistä perustuvat Pirkko Hämäläisen vuosia sitten kehittämiin resepteihin. Hän aloitti leipomisen kotitilallaan Joutsassa.

 Alkuaikojen palautteessa ihmiset jopa ihmettelivät, voivatko leipomukset olla gluteenittomia, kun ne ovat niin hyviä. Silloin Hämäläinen ymmärsi osuneensa ammottavaan aukkoon markkinoilla ja päätti keskittyä pelkästään gluteenittomaan leivontaan. Kotileipomosta yrittäjä siirtyi Joutsaan ja sitten Hartolaan, mutta nekin tilat kävivät pieniksi.

Maria Tolvanen aloittamassa mustikkarahkapullien valmistusta. Kuva: Sami Kuusivirta

Uusi paikka noin 6 000 neliön leipomolle löytyi lopulta Lahden Jokimaalta, josta on paljon lyhyempi matka pääkaupunkiseudun tärkeille markkinoille. Vientiaikeitakin yrityksellä on.

Emilia Virtanen asettelee mustikat rahkapulliin, ennen kuin ne pakastetaan. Kuva: Sami Kuusivirta

– Muutto sujui hyvin, ja olemme palkanneet tänne lisää väkeä. Hartolassa työskennelleitä ei lopulta tullut Lahteen töihin kuin muutamia. Yhteensä meitä on nyt yli 80, Hämäläinen kertoo.

Jokimaalla tehdään töitä kahdessa vuorossa. Kuva: Sami Kuusivirta

Tehtaanmyymälä ehkä tulossa myöhemmin

Ison leipomohallin vieressä on pesutila, jonka takana on kauralinja. Erottelu on tarpeen, koska ruokavalioita on erilaisia. Aivan kaikille keliaakikoille ei esimerkiksi kaura sovi.

Kaura-porkkasämpylät saavat pintaansa kaurahiutaleita ennen paistamista. Kuva: Sami Kuusivirta

Kaurahallissa valmistetaan kaura-porkkanasämpylöitä ja jäähtymässä on kauraleipää ja -sämpylöitä.

– Kaurabuumi on nyt aikamoinen, kun leivonnaisten lisäksi kaurasta tehdään paljon muitakin elintarvikkeita.

Uusia tuotteita Pirkko Hämäläinen ehtii kehittelemään vähemmän kuin ennen, mutta maistaa kaikkia uutuuksia, ennen kuin ne viedään tuotantoon.

Asiakkaat eivät vielä pääse ostoksille tai maistelemaan Jokimaalle, mutta tulevaisuudessa tehtaanmyymäläkin saattaa rakennukseen tulla.

– Avajaisiakaan ei olla vielä ehditty pitää. Tässä mennään tuotanto edellä. Tänä syksynä Launeen Citymarketista tuli lippulaivamyymälämme, jossa on tarjolla kaikkia tuotteitamme, myös testivaiheessa olevia.

Gluteenittomat munkit saavat sokeria pintaan munkkirobottikoneessa. Yrittäjä Pirkko Hämäläinen aloitti 15 vuotta sitten munkinpaiston kotileipomossaan kuuden litran kattilalla. Kuva: Sami Kuusivirta
Vuohelan Herkku

Gluteenittomiin erikoistunut

Pirkko Hämäläinen aloitti leipomotoiminnan Vuohelan tilalla Joutsassa 1989. Oma keliakiadiagnoosi sai yrittäjän keskittymään vain gluteenittomiin tuotteisiin vuonna 2005.

Vuohelan Herkku muutti aiemmin Joutsasta Hartolaan ja tänä syksynä Lahteen.

Yli 8,5 miljoonan euron liikevaihtoa tekevä yritys työllistää noin 80 henkeä. Tuotanto pyörii kahdessa vuorossa.

Yrittäjä Pirkko Hämäläinen palkittiin Päijät-Hämeen maakunnallisena vuoden yrittäjänä 2017.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi