Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Henna äänestytti Orimattilan päättäjiä, talousarvio silti läpi sellaisenaan

Henna herätti tiukkaa keskustelua Orimattilan kaupunginvaltuustossa. Kuva: Pirjo Kamppila

Ensi vuoden talousarviota ja tulevien vuosien taloussuunnitelmaa käytiin läpi pitkän kaavan mukaan Orimattilan valtuustossa maanantaina. Useista muutosesityksistä huolimatta talousarvio hyväksyttiin lopulta sellaisenaan. Siunaus annettiin siis esimerkiksi Yhteiskoulun tilamuutoksille, paloasemalle sekä useille Henna-investoinneille.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aimo Ryynänen (kok.) kutsui talousarviota uuden strategian ensimmäiseksi konkretisoinniksi.

– Voi pitää pienenä ihmeenä, mitä kaikkea tähän on saatu mahdutettua, hän sanoi tiukkoihin talousraameihin viitaten.

Talousarvion käsittelyn alussa pidetyissä ryhmäpuheenvuoroissa nousikin esille kehuja muun muassa uusien ihmisten rekrytoinnista sekä lapsiin ja nuoriin sekä markkinointiin panostamisesta.

Monen valtuutetun mieleen oli hallintopäällikön pesti. Sen sijaan huolta aiheutti teknisen puolen tilanne lähivuosien suurten investointien myötä. Illan ensimmäisen muutosehdotuksen esitti Tapio Malmiharju (kesk.), joka esitti muun muassa Sirkka-Liisa Papinahon (kesk.) ja Juha Hämäläisen (kesk.) kannattamana rahoitusta yhden lisähenkilön palkkaamiseksi tekniselle puolelle. Äänestyksessä esitys meni kuitenkin nurin äänin 22–11.

Henna herätti keskustelua

Kuten jo etukäteen oli uumoiltu, Hennan investoinnit aiheuttivat valtuustossa vilkasta keskustelua. Juha Hirvonen (sit.) esitti Susanna Särkisen (sit.) ja Ville Erolan (ps.) kannattamana, ettei Hennaan ensi vuonna budjetoitaisi rahaa päiväkodille. Ehdotus meni kuitenkin äänestyksessä nurin äänin 21–11 ja Länsi-Orimattilan päiväkodille ja alakoululle ensi vuodelle hyväksyttiin siis 725 000 euron investointimeno. Käytännössä nyt oli kyse ainoastaan päiväkodista, sillä koulusta päätetään myöhemmin erikseen.

Perussuomalaisten Erola esitti Hirvosen, Särkisen ja Jari Kaitarannan (ps.) kannattamana, että Hennan asuinalueen katurakentamiseen varatut 1,1 miljoonaa euroa poistettaisiin talousarviosta. Tämäkin esitys kaatui äänin 23–10.

Juha Hirvonen esitti vielä Särkisen ja Erolan kannattamana, että Sampolan yhteystiehen palautettaisiin 2 miljoonaa euroa siihen budjetoidun 100 000 euron sijaan. Esitys kaatui äänin 25–8.

Talousarviosta pois pudotettu Vesistöt kuntoon -hanke nostettiin pöydälle pariin kertaan, ensin Venla Avelinin (vihr.) muutosesityksenä ja sen kaaduttua usean valtuutetun yhteisaloitteena.

Talousarvion ja taloussuunnitelman lisäksi valtuusto antoi siunauksensa sivistystoimen kehittämisohjelmalle ja hyväksyi sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan sekä elinvoima- ja teknisen toimikunnan lisämäärärahaesitykset. Ensin mainitun tulosta heikennettiin sen myötä vajaalla 379 000 eurolla, jälkimmäisen 388 000 eurolla.

Korjattu kello 14.35: Malmiharjun esitystä kannatti ensimmäisenä Sirkka-Liisa Papinaho, jonka nimi oli jäänyt mainitsematta jutussa aiemmin.

Korjattu kello 17.20 Aimo Ryynänen on kaupunginhallituksen puheenjohtaja, ei kunnanhallituksen, kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi