Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hollolan valtuusto pettyi hykyyn, mutta uskoo muuten tulevaan: jopa asuntomessuja voitaisiin yrittää

Talousarvio hyväksyttiin alijäämäisenä, koska lisäsäästöt olisivat nykytilanteessa liian vaikeita.

Hollolan ja Hämeenkosken kuntaliitoksesta on kulunut pian kolme vuotta. Olisiko jo aika tarkastella yhtenäisen Hollolan tilannetta? Kuva: Katja Luoma

Hollolan valtuusto hyväksyi maanantain kokouksessa ensi vuoden talousarvioesityksen 1,2 miljoonaa euroa alijäämäisenä. Myös vuoden 2018 tilinpäätösennuste on miinuksella.

Hallituksen esitys talousarviosta hyväksyttiin lopulta sellaisenaan, vaikka äänestyksiäkin tarvittiin. Markku Pulkkanen (kok.) esitti Pia Salon (ps.) kannattamana, että budjettiin palautetaan siellä jo olleet ja sittemmin poistetut 30 000 euron koulutarvikkeisiin tarkoitetut määrärahat sekä yhteisöohjaaja ja työpajaohjaaja. Tuula Kilpinen (sd) teki Toini Louekoski-Huttusen (sd) kannattamana vastaesityksen, että vain yhteisöohjaaja lisätään budjettiin. Kilpisen esitys voitti äänin 21– 18, mutta äänin 22–21 voimaan jäi hallituksen esitys, josta ohjaajat ja rahat oli karsittu.

Heli Nurminen (kesk.) esitti Kirsi Ahlgrén-Tervalan (kesk.) kannattamana, että yhteisökirjastoon varattu 200 000 euron investointiraha poistetaan budjetista. Nurmisen mielestä kunnassa on liikaa avonaisia isoja kysymyksiä, joiden kustannukset pitää ensin selvittää. Muu valtuusto halusi kuitenkin äänin 33–10 että kirjaston kehittäminen alkaa jo ensi vuonna.

Lisäksi äänestettiin vielä Erkki Arvilan (sd) esityksestä, jossa haluttiin säilyttää nykyiset resurssit kiinteistöverokannan tarkasteluun. Arvilan esitys kuitenkin hävisi hallituksen esitykselle.

Hyky saatava kuriin

Hyvinvointikuntayhtymän menojen huono ennustettavuus oli valtuutettujen yhteisenä huolena. Siitä oltiin yhtä mieltä, että jatkossa täsmällistä tietoa menoista on saatava nopeammin.

– Meillä on nyt kaveri, johon ei luoteta. Saadut luvut vaihtelevat tuulen suunnan mukaan. Ennakointi ei voi olla sitä, että aamulla ja illalla saadaan eri luvut. Ja kun yritetään kysyä mitä palveluita rahalla saadaan, saadaan vastauksena vain taas uudet erilaiset luvut, Juha Rehula (kesk.) sanoo.

Arvila sanoo, että syy hykyn sekavuuteen on paitsi siinä että se perustettiin aivan liian nopeasti ja sen ensimmäiseksi hallituksen puheenjohtajiksi valittiin täysin taitamaton kaksikko, joiden ansiosta vanhukset saatiin heitteille ja tietojärjestelmät sekaisin, myös siinä, että Lahti ja Hollola ovat vuosikausia alibudjetoineet sote-menoihin tarvittavat rahat.

– Olisi reilumpaa jo sanoa kuntalaisille suoraan, että älkää menkö Akuuttiin, tai jos menette, menkää ainakin kävellen eikä ambulanssilla, Arvila sanoo.

Hallituksen puheenjohtaja Kristiina Hämäläinen (kok.) huomautti Arvilalle, että Hollolassa sote-menoja ei ole viime vuosina alibudjetoitu, vaan päinvastoin.

Asuntomessut Hollolaan?

Vaikka talous on Hollolassa miinuksella, valtuusto katsoi, että nyt on aika investoida ja sitä kautta saadaan lisää imua ja elinvoimaa Hollolaan. Useat valtuutetut huomauttivat, että kunnassa on nyt terveitä kouluja ja lisää on tulossa kun Hälvälän koulu uusitaan, kehätieinvestointi tuo mahdollisuuksia, tontteja on tarjolla hyvin, uutta terveysasemaa rakennetaan ja muutenkin kuntalaiset voivat tutkitustikin hyvin.

Hämeenkosken syrjäytyminen ja etenkin terveyspalveluiden katoaminen kuitenkin huolestutti monia.

Rehula esitti epävirallisena ideanaan, että Hollolan olisi saatava jokin suuri tavoite, jotta tekemisen meininki pysyy kunnossa yllä ja säteilee muillekin.

– Ehdotan, että Hollola alkaa tavoitella asuntomessuja, Rehula sanoo.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi