Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Räntäsateinen kampanjapäivä Lahden torilla neljä kuukautta ennen vaaleja voi olla myös hauska "vaikkei siltä välttämättä näytäkään"

Eduskuntavaalikampanjat käynnistyvät toden teolla vasta vuodenvaihteen jälkeen. "Tällä hetkellä kaikkein tärkeintä on muistuttaa ihmisiä siitä, että vaalit ovat tulossa", sanoo kokoomuksen ehdokas Milla Bruneau.

Vihreiden lahtelainen eduskuntavaaliehdokas Nelli Nevala käynnistelee kampanjansa toden teolla vuodenvaihteen jälkeen. Kuva: Sami Kuusivirta

Itsenäisyyspäivän aattona Lahden torilla, ravintola Santa Fén edustalla käyskentelee kymmenittäin ihmisiä. Kansanedustajaehdokkaita, heidän tukijoukkojaan ja puolueaktiiveja. Taitaa joukossa olla muutama tavallinen äänestäjäkin.

Ensimmäistä kertaa eduskuntaan ehdolla oleva Milla Bruneau (kok.) on jakanut tukijoukoilleen joulukuun harmaudessa helposti erottuvat keltaiset kampanjapipot. Ehdokas itse on pukeutunut kirkkaan keltaiseen takkiin.

Bruneau myöntää, ettei vaalikuume ole vielä äänestäjien keskuudessa kovinkaan korkeissa lukemissa.

Kampanjaa pitää tehdä fiksusti siten, ettei tule vaaliähkyä itselleen, tiimille tai äänestäjille. Eduskuntavaaliehdokas Milla Bruneau (kok.)

– Tällä hetkellä kaikkein tärkeintä on muistuttaa ihmisiä siitä, että vaalit ovat tulossa.

Bruneaun tavoite on pikku hiljaa kasvattaa kampanjaa kohti loppuhuipennusta, eli huhtikuun 14. päivää.

– Kampanjaa pitää tehdä fiksusti siten, ettei tule vaaliähkyä itselleen, tiimille tai äänestäjille. Innokkaimpia [tukijoita] pitää jopa vähän suitsia.

Bruneaun mukaan ehdokkaan on ymmärrettävä myös levätä ja tehdä muutakin kuin kampanjaa. Rahojaan ja energioitaan ei kannata tuhlata vielä joulukuussa.

– Pitää pysyä järjissään. Joku tolkku pitää olla. Ei ole mitenkään mahdollista olla koko ajan joka paikassa. Välillä pitää tehdä jotain muutakin, kuten olla perheen kanssa.

"Kampanjaa pitää tehdä fiksusti siten, ettei tule vaaliähkyä itselleen, tiimille tai äänestäjille", sanoo ensimmäistä kertaa eduskuntaan pyrkivä Milla Bruneau (kok.). Kuva: Sami Kuusivirta

"Tämä on oikeasti ihan hauskaa"

Vihreiden teltalla päivystää Nelli Nevala, lahtelainen kaupunginvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas.

– Tämä on oikeasti ihan hauskaa, vaikkei siltä välttämättä näytäkään, hän sanoo ja naurahtaa ankeassa räntäsateessa.

Nevalan kampanja käynnistyy toden teolla vuodenvaihteen jälkeen. Toistaiseksi hän keskittyy tukijoukkoineen kampanjan suunnitteluun.

Nevalan mukaan kunkin ehdokkaan on valittava itselleen relevanteimmat tilaisuudet ja tapahtumat. Joka paikkaan ei voi revetä. Torikampanjointi ei ole pääroolissa Nevalan omassa kampanjassa.

– Toritapahtumissa tehdään töitä enemmän koko puolueelle. Oma äänestäjäkuntani on vähän nuorempaa kuin se väki, joka täällä liikkuu.

Vihreillä ei ole Hämeestä lainkaan kansanedustajaa. Listalta puuttuu itsestään selvä äänimagneetti. Nevalan mukaan kaikkien ehdokkaiden kampanjamotivaatio pysyy korkealla, kun yhtä "varmaa" läpimenijää ei ole.

Kampanjakoneiston herättelyä

Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaan Maarit Tuomen kampanjointi kiihtyy kevättä kohden. Syksy on mennyt kampanjakoneistoa käynnistellessä. Kuva: Sami Kuusivirta

Perussuomalaisten lahtelaisvaltuutettu, toistamiseen eduskuntavaaliehdokkaana oleva Maarit Tuomi jakelee ohikulkijoille korvatulppia. Tulppapussin kyljessä lukee: "valikoi ketä kuuntelet".

Tuomi näyttää lyhyen otannan perusteella mieluummin kuuntelevan potentiaalisia äänestäjiä kuin paasaavan itse.

Tuomi sanoo, että kampanjointi käynnistyy toden teolla vasta keväällä. Kampanjakoneistoa kuitenkin käynnistellään jo nyt. Joulukuussa hän näyttäytyy Lahden lisäksi ainakin Forssassa ja Hartolassa. Vaalipiiri on iso ja kiertämistä riittää. Hän ei koe paineita siitä, että ehdokkaan pitäisi näkyä koko ajan kaikkialla.

– Olen ollut niin pitkään mukana. On tietenkin niin, että ihmisiä pitää tavata.

Tuomi sanoo, ettei eduskuntavaalit sinänsä vielä kiinnosta kovinkaan monia äänestäjiä.

– Vaaliteemat alkavat varmasti pikku hiljaa jo muotoutua.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi