Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ravintolan avaus siirtyy Lahden entisessä kansanopistossa – museoväen kanssa vääntöä

Lahden kaupunginmuseon Riitta Niskanen ja yrittäjä Tom Vasara vääntävät kättä rakennushistorian selvityksestä ja nykyistä laajemmasta suojelutarpeesta.

Yrittäjä Tom Vasara haluaa pitää kiinni kansanopistorakennuksen nykyisistä suojelumääräyksistä. Kuva: Jani Keronen

Lahden kansanopiston entiseen rakennukseen uumoiltiin kesällä ravintola-avajaisia jo täksi pikkujoulukaudeksi, mutta mikä mahtaa olla tilanne nyt?

– Ei tässä ole panikoitu. Tehdään mieluummin hitaasti ja huolella kuin että rääpäistään vain jotain, kertoo rakennuksen omistavan Kanavan Kunkun yrittäjä Tom Vasara.

Muitakin kiinteistöjä ja ravintoloita omistava yrittäjä teki vaimonsa Sari Liljeblomin kanssa kaupat kansanopistokiinteistöstä viime vuoden lopulla.

Vasaran mukaan maalaustöitä on kesken ja tiloihin odotetaan vielä kalusteita.

– Tässä ollaan verkkaisella aikataululla liikkeellä, kun selvisi, että tätä ei kuitenkaan pystytä vielä avaamaan, yrittäjä kertoo.

"Arvostamme sitä, mitä yrittäjät tekevät"

Viivästyksen taustalla on remonttitöiden lisäksi idullaan oleva kiista Lahden kaupunginmuseon kanssa.

Museon Lahden suojeluasioista vastaava tutkija Riitta Niskanen kertoo, että kiinteistön omistajalta vaadittu rakennushistorian selvitys ei ole vielä valmistunut.

Museon tavoitteena on, että osittain suojellun rakennuksen muutostyöt sujuisivat historiaa säilyttäen kaikissa tiloissa.

– Arvostamme sitä, mitä yrittäjät siellä tekevät, ja on suuri asia, että rakennus tulee käyttöön. Haluamme kuitenkin, että rakennuksessa säilyisi hallitusti se, mitä siellä on tapahtunut 1900-luvun alun jälkeen.

Niskanen viittaa siihen, että rakennus valmistui vuonna 1906 ja että sitä on laajennettu ja remontoitu useissa vaiheissa.

Museo haluaisi arvioida, voiko esimerkiksi eri aikoina tehtyjä pintakäsittelyjä ja eri aikoina valmistuneita lattialistoja, kiinteitä kaapistoja ja muuta sellaista jättää näkyville tai säästää uuden alle kätkettynä.

– Toivoisin, että asiassa päästäisiin konkreettiseen toimintaan, eli että rakennushistorian selvitys valmistuisi ja siitä pystyttäisiin tekemään johtopäätökset yhdessä käyttäjän, kaavoittajan ja rakennusvalvonnan kanssa, Niskanen sanoo.

Kaavamuutos tulossa

Nykyisessä asemakaavassa rakennuksesta on määrätty suojeltavaksi julkisivu ja vesikatot sekä sisätiloista porrasaula ja juhlasali. Rakennus on myös määritelty yleishyödylliseksi.

Koska rakennuksen käyttötarkoitus on muuttunut nyt kaupalliseksi ja koska rakennuksen viereiselle tontille on suunniteltu lisärakentamista, kaavaa aiotaan muuttaa.

Niskasen mukaan nykyistä kaavaa ja sen suojelumääräystä voidaan pitää lain nojalla jo vanhentuneina, minkä vuoksi määräyksen sisältöä voi päivittää.

– Me haluamme miettiä rakennusta enemmän kokonaisuutena. Jos rakennuksesta säästetään vain kaikki juhlavimmat kohdat (porrasaula ja juhlasali), siinä vääristyy rakennuksen käyttöhistoria ja sen merkitys kokonaisuutena.

Yrittäjä vastustaa

Vasara kertoo, että rakennushistorian selvitystyötä on tehty omassa työryhmässä ja asiantuntija kokoaa tulokset yhteen.

Rakennuksen nykyiset suojelumääräykset käyvät Vasaran mukaan perheyritykselle ”ihan passelisti”. Kaupunginmuseon lausunto-oikeutta muiden kuin jo suojeltujen tilojen muutoksista yritys kuitenkin vastustaa "henkeen ja vereen".

– 1980-luvun alun remontissa ei ole säilytetty mitään vanhaa, muuta kuin juhlasalin muoto, ja sinnekin on tehty paljon muutoksia. Sisääntuloaulakin on maalattu ihan eri sävyiseksi kuin alun perin. Omalla tavallaan rakennuksen henki on tuhottu tällä 1980-luvun remontilla. Haluamme saada rakennuksen todellista historiaa esiin, yrittäjä sanoo.

Avajaiset keväämmällä

Tom Vasara ennustaa, että nyt nimellä Opiston Kunkku tunnetun rakennuksen ravintolatilat saadaan valmiiksi aikaisintaan helmikuussa.

– Avajaisia pidetään ehkä vasta keväämmällä. Nyt yritetään laittaa rakennus sillä tavalla kuntoon, että avajaisia olisi siellä kiva pitää.

Yhteensä 4 700 neliömetrin tilakokonaisuudessa on tarkoitus toimia ravintolan lisäksi hotelli. Majoitukseen sopivia huoneita on kaikkiaan 59.

– Lahden kansanopisto vuokrasi suihkuttomia asuntolahuoneita täksi talveksi. Vanhimman osan päällä olevat 11 suihkullista huonetta ovat meidän omassa käytössämme. Niitä vuokrataan tällä hetkellä satunnaisesti, koska niitä ei ole aktiivisesti markkinoitu, Vasara kertoo.

"Jo kaikennäköistä toimintaa"

Opiston Kunkku on tarjonnut jo nyt myös juhla-, kokous- ja toimitiloja.

Esimerkiksi tällä viikolla juhlasalissa esiintyi harrastajateatteri Lahden Lauantainäyttämö, ja toinen esitys on lauantaina. Lisäksi keskiviikkona tiloissa järjestettiin ylioppilasjuhlat.

– Kyllä siellä on jo kaikennäköistä toimintaa, vaikka ravintola ei olekaan vielä auki. Meillä on esimerkiksi ikäihmisten digikinkereitä. He kokoontuvat pari kertaa viikossa ja saavat opastusta sähköisten palvelujen käyttöön.

Lue myös: "Lahdessa voisi täyttyä kaksikin uutta hotellia" - hotellien käyttöasteet kohosivat maan keskiarvon yläpuolelle
 

Vuodenvaihteen jälkeen taloon muuttavat keskustan lähihoitajat sekä etähoiva- ja teknologiayksikkö Severi Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymästä.

– Kysyntää on ollut yllättävän paljon, vaikka ei ole ollut minkään näköistä markkinointia, Vasara kehuu.

Länsitontin taloista suunnitelmia

Opistorakennusta ympäröivä alue on jaettu niin, että Lahden kansanopiston säätiö omistaa edelleen länteen avautuvan tontin ja rehtorin virka-asunnon opistorakennuksen länsipäädyssä.

Rakennusyhtiö NCC aikoo rakentaa tälle länsipuolen tontille kerrostaloja, ja niiden tieltä aiotaan myös purkaa virka-asunto.

Ensimmäiset luonnokset suunnitelmista saapuivat kaavoitusarkkitehdin toimistoon tällä viikolla.

Tuomas Haakana
tuomas.haakana@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi