Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hämeen kauppakamari patistaa kansainvälistymään: uusi teemapäivä tuo ulkomaisia opiskelijoita yrityksiin

"Jos yhteydet yrityksiin puuttuvat, eivät koulutetut kansainväliset osaajat työllisty alueellemme ja kansainvälinen osaaminen karkaa muualle", kauppakamarin toimitusjohtaja sanoo.

Kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen toivoo vähintään sadan yrityksen lähtevän mukaan Kansainvälinen osaaja -teemapäivään. Kuva: Tarmo Valmela / PhotoDance Valmela

Suomessa on huutava pula monista osaajista, mutta täällä opiskelevien ulkomaalaisten on silti vaikea löytää töitä tai harjoittelupaikkoja. Tätä ristiriitaa purkamaan Hämeen kauppakamari järjestää Kansainvälinen osaaja -päiviä ensi helmikuussa.

– Hämeen alueen ammattikorkeakouluissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelee tuhansia eri kulttuureista saapuneita opiskelijoita. Heistä suurin osa jää ilman harjoittelupaikkaa tai käytännön tuntumaa työelämään, kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen harmittelee.

Kauppakamari toivoo, että osaajapäivien avulla luotaisiin uutta toimintakulttuuria ja asennetta. Käytännössä kansainväliseen osaajapäivään osallistuminen tarkoittaa yritykselle sitä, että se ottaa ulkomaalaisen opiskelijan päiväksi tutustumaan yritykseen helmikuun ensimmäisellä viikolla.

– Kyseessä ei siis ole rekrytointitapahtuma. Tietysti on mukavaa, jos tutustuminen johtaa rekrytointiin ja auttaa yritystä kansainvälistymään, Eerikäinen sanoo.

Opiskelijat voivat jakaa tietoa

Kauppakamari toivoo nyt, että vähintään sata yritystä ilmoittautuisi mukaan Kansainvälinen osaaja -teemapäivään. Ilmoittautumisalusta avattiin tiistaina.

Kansainvälisille opiskelijoille teemapäivä on oiva tilaisuus päästä tutustumaan yritykseen ja suomalaiseen työelämään. Tavoitteena on myös madaltaa kynnystä työnhakuun valmistumisen jälkeen.

– Jos yhteydet yrityksiin puuttuvat, eivät koulutetut kansainväliset osaajat työllisty alueellemme ja kansainvälinen osaaminen karkaa muualle, Eerikäinen sanoo.

Opiskelijoilla on myös mahdollisuus jakaa tietoa oman maansa yrityskulttuurista ja esimerkiksi siitä, olisiko teemapäivän yrityksen tuotteilla kysyntää opiskelijan omassa maassa.

Osaajapäivään osallistuvilla yrityksillä on tilaisuus testata myös yrityksen väen kielitaitoa ja työyhteisön toimintaa ja asenteita kansainvälisyyttä kohtaan.

Hämeen kauppakamarin hanke on pilotti, jota on tarkoitus laajentaa valtakunnalliseksi ensi vuoden aikana. Kansainvälinen osaaja -päivä toteuttamiseen osallistuvat Kauppakamarin lisäksi Hämeen ammattikorkeakoulu, Lahden ammattikorkeakoulu, Koulutuskeskus Salpaus ja Koulutuskuntayhtymä Tavastia. Tapahtuman toteutusta tukevat Hämeen liitto ja Päijät-Hämeen liitto.

Into jäädä Suomeen vähentynyt

Suomen korkeakouluissa on nyt yli 21 000 ulkomaalaista tutkinto-opiskelijaa. Keväällä julkaistun kyselyn perusteella vain 23 prosenttia vastanneista suunnitteli jäävänsä Suomeen työskentelemään vähintään kahdeksi vuodeksi. Vuonna 2009 valmistuneista ulkomaalaisista 44 prosenttia työskenteli Suomessa vielä viisi vuotta valmistumisen jälkeen.

Kyselyyn vastanneet opiskelijat olivat tyytymättömiä siihen, etteivät he saaneet harjoittelupaikkoja. Alkuvaiheen palveluihin, esimerkiksi asumisen ja opiskelun aloittamisen järjestelyihin, oltiin yleisesti hyvin tyytyväisiä.

Kansainvälisten opettajien houkuttelu Suomeen voi myös olla vaikeaa. Vastikään ulkomaalainen professori perui tulonsa, koska ei saanut lapsilleen paikkaa englanninkielistä opetusta tarjoavalta linjalta.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi