Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päijät-Hämeen rokotekattavuus lienee hyvällä tasolla mutta tilastot puuttuvat

Rokotuskattavuus pitäisi olla noin 95 prosenttia, jotta laumasuoja suojaa niitäkin, joita ei vielä ole rokotettu. Kuva: Katja Luoma

Päijät-Hämeen rokotuskattavuudesta ei ole tarkkoja tilastoja tietojärjestelmäongelmien vuoksi. THL rokotusrekisterin mukaan rokotuskattavuus olisi hälyttävän alhainen, vain 86 prosenttia, mutta todellisuudessa Päijät-Hämeessä ei ole merkittävää määrää rokotteista kieltäytyjiä.

– Rokotevastaisia ihmisiä tulee vastaan neuvolassa, mutta kyse on yksittäistapauksista, kertoo hyvinvointiyhtymän neuvoloiden palveluesimies Eija Virtanen.

Lue myös: Lääkäri: Luodon esikoulussa ainakin 10 rokottamatonta lasta – osa kieltäytyy yhä ottamasta rokotetta
 

Viime viikon tuhkarokkotartunta Luodossa ei ole aiheuttanut liikehdintää Päijät-Hämeen neuvoloissa. Rokotuksia ei ole kyselty tavallista enempää, eikä muitakaan yhteydenottoja tapaukseen liittyen ole tullut.

Tulosyksikköpäällikkö Hannele Poutiainen hyvinvointiyhtymästä kertoo, että rokotusten merkitys käydään läpi jokaisen neuvolan asiakkaan kanssa. Myös Poutiainen sanoo, että ilmiöksi asti rokotekriittisiä ei riitä. Suurin osa ottaa rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset.

Poutiainen sanoo, että hyvinvointiyhtymässä on toivottu ajantasaisia tilastoja rokotuskattavuudesta. Ongelmana on ollut kahden aiemmin käytetyn tietojärjestelmän yhdistyminen surullisen kuuluisaksi Lifecare-järjestelmäksi.

Kun tietoja vielä oli saatavilla vuonna 2016 Päijät-Hämeen rokotekattavuus oli selvästi yli 90 prosenttia. Tuhkarokkoa torjuvan MPR-rokotteen oli saanut Lahdessa 90 prosenttia lapsista ja entisen Aavan alueella 96,7 prosenttia, Heinolassa 93,2 ja entisen Oivan alueella 92,3 prosenttia lapsista.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi