Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Täältä tulee valiojoukko – Salpauksen kokki- ja tarjoilijaopiskelijat pääsevät avustamaan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle

Tällainen valiojoukko kokki- ja tarjoilijaopiskelijoita pääsee avustamaan presidentinlinnan juhlavastaanotolle.

Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla nähdään tänä vuonna tavallista vahvempi lahtelainen kädenjälki, kun Koulutuskeskus Salpauksen kokki- ja tarjoilijaopiskelijat pääsevät näyttämään taitojaan avustavan tarjoilijan tehtävissä presidentinlinnassa. Itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoon osallistuu opiskelijoita sekä Lahden keskustan kampukselta että Heinolasta.

Kokiksi vuodenvaihteessa valmistuva Elina Marttinen on pestistä innoissaan.

– On ilo ja kunnia lähteä työskentelemään itsenäisyyspäivän vastaanotolle, Marttinen sanoo.

Myös tarjoilijaksi ensi keväänä valmistuva Sebastian Hämäläinen pitää juhlavastaanottoa ainutlaatuisena tilaisuutena kehittyä ammatillisesti.

– Tämä on sanoinkuvailemattoman hieno juttu, että meille aukesi tällainen mahdollisuus. Vastaanotto on varmasti mielenkiintoinen tilaisuus ja ei varmasti tule tylsää, Hämäläinen iloitsee.

Salpauksen opiskelijoille mahdollisuus osallistua presidentin itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin on historian ensimmäinen kerta. Opiskelijoiden ikä vaihtelee nuorista vähän jo varttuneempiin. Myös Marttinen on innoissaan mahdollisuudesta päästä kokemaan linnan tunnelma.

– Parasta tässä on se, että pääsee kokemaan juhlat ja miten siellä toimitaan. Emme vielä tarkkaan tiedä, mitä kaikkea tulemme tekemään juhlissa, Marttinen sanoo.

Leipuri- ja kondiittoriopiskelijat mukana

Tulevien tarjoilijoiden ja kokkien lisäksi myös Salpauksen leipuri-kondiittoriopiskelijat ovat päässeet tekemään tarjottavia juhliin. Opiskelijat ovat mukana tarjoilujen viimeistelyssä, esille laitossa ja astioiden keräämisessä. Vaikka juhlat ovatkin opiskelijoille arjesta poikkeava oppimisympäristö, kokkien ja tarjoilijoiden perustyö on samanlaista missä tahansa ympäristössä.

– Juhlavastaanotolla työskentelyssä on kyse oppimistilanteesta. Monet mukaan lähtevistä kokkiopiskelijoista ovat opiskelleet tilaus- ja juhlaruokien valmistuksen tutkinnonosan. Tarjoilujen rakentamisessa tärkeää on järjestelmällisyys, siisteys ja nopeus, lehtori Hannu Joutselainen kertoo.

Etukäteen linnaan

Salpauksen opiskelijat ja mukaan lähtevät opettajat kävivät tutustumassa presidentinlinnan tiloihin jo etukäteen.

– Tarjoilujen parissa työskentelevät ammattilaiset toivottivat meidät todella tervetulleiksi. Opiskelijoita kannustetaan, ohjataan ja opastetaan juhlissa. He saavat myös kokeneet työparit, opettaja Kaija Taipale iloitsee.

Opiskelijoiden itsenäisyyspäivän työrupeama kestää noin 12 tuntia. Se on alalla tavallinen työpäivän pituus sesonkiaikaan. Itsenäisyyspäivän työtehtäviin valmistautuminen tapahtuu työskentelemällä ja harjoittelemalla tarkan, saadun ohjeistuksen mukaan.

– Opiskelijat pääsevät näkemään juhlavastaanotolla ravintola- ja catering-alan laaja-alaisuutta ja mitä kaikkea alalla voikaan tehdä, Taipale sanoo.

Myös Hannu Joutselainen pitää linnanjuhlia hienona ja ainutlaatuisena mahdollisuutena päästä tutustumaan alaan aivan huipulla.

– Onhan tämä iso luottamuksen osoitus opiskelijoita kohtaan, Joutselainen toteaa.

Lue myös: Presidentinlinnaan ensimmäistä kertaa nykytaidetta - tekijänä Orimattilasta kotoisin oleva taidemaalari
Heidi Nikunen
heidi.nikunen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi