Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Yksityisten terveyspalvelujen hinnoissa roimaa nousua Lahden seudulla - katso vertailu

ESS vertaili yleis- ja erikoislääkärien palkkioiden lisäksi myös muita kuluja. Poliklinikkamaksu on nyt kalleimmillaan yli 20 euroa. Viisi vuotta sitten saman yhtiön poliklinikkamaksu oli melkein viisi euroa vähemmän.

Sairaanhoitaja, toimitusjohtaja Tiina Wangelin mukaan monet valitsevat palvelun laadun ja sijainnin perusteella. Vääksyn Lääkärikeskus joustaa usein asiakkaiden toiveiden mukaan. Michael Wangel on keskuksen johtava lääkäri. Kuva: Elias Lahtinen

Yksityisten lääkäripalvelujen hinnat ovat Lahden seudulla nousseet rajusti reilun viiden vuoden aikana. Yleislääkärin 20 minuutin vastaanoton palkkiot ovat nyt 50–77 euroa, kun keväällä 2013 vastaavat taksat olivat 45–65 euroa (ESS 23.2.2013)

Edullisin yleislääkärikäynnin hinta, 50 euroa, on nyt Apila Terveydellä Nastolassa. Toiseksi edullisin on Vääksyn Lääkärikeskus 57 eurolla, joskin ero seuraavaksi edullisimpiin Arte-lääkäreihin ja Terveystaloon on vain kaksi euroa.

Apila Terveys on uusi tulokas markkinoilla. Se on aiemmin hoitanut vain työterveysasiakkaita, mutta osti elokuussa Nastolan Lääkärikeskuksen ja on nyt laajentanut palveluaan yksityisasiakkaille.

Asiakas ei selviä käynnistään pelkästään lääkärinpalkkiolla, vaan lisäksi täytyy maksaa toimisto- tai poliklinikkamaksu ja monesti myös e-reseptimaksu tai Kanta-maksu.

Poliklinikka- tai toimistomaksuista kallein on nyt Mehiläisellä, 20,50 euroa. Mehiläinen perii myös jokaisesta e-reseptistä 1,98 euroa. Lääkärikäynnin hintaan pitää siis lisätä melkein 25 euroa, jos lääkäri määrää kaksi reseptiä.

Edullisin toimistomaksu on nyt Lääkäriasema Alfan kymmenen euroa. Alfa veloittaa lisäksi käynnistä 1,50 euron Kanta-maksun ja e-reseptistä 90 senttiä. Oheisen hintataulukon muut pienet lääkärikeskukset eli Arte-lääkärit ja Vääksyn Lääkärikeskus eivät peri Kanta-maksua eivätkä e-reseptimaksua, mutta niiden toimistomaksut ovat Alfaa korkeampia eli 15,50–17 euroa.

Asiakkaita informoidaan

Toimistomaksujen korotukset viiden vuoden takaisesta ovat huomattavia. Vuonna 2013 kallein maksu oli Mehiläisellä: 14,80 euroa (nyt 20,50 euroa). Arte-lääkärien taksa oli viisi vuotta sitten kymmenen euroa (nyt 15,50 euroa) ja Terveystalon 13,50 euroa (nyt 19,40 euroa).

Mehiläisen Lahden yksikön johtajan Ossi Laukkasen korviin ei ole kantautunut palautetta poliklinikkamaksusta.

– Informoimme poliklinikkamaksusta jo ajanvarauksen yhteydessä, jossa asiakkaalle kerrotaan arvio käynnin kokonaiskustannuksista, Laukkanen sanoo.

Ensi vuoden alusta Mehiläinen aikoo luopua e-reseptimaksuista ja ottaa käyttöön Kanta-maksun.

Kuva: Anssi Hietamaa

Kela-korvaukset erittäin pieniä

Kela-korvaukset ovat pienentyneet viime vuosina, eivätkä ne nykyään ole edes toimistomaksun suuruisia. Yleislääkärikäynnistä kela-korvaus on vain yhdeksän euroa ja erikoislääkärikäynnistä 13,50 euroa.

Kahden vuoden takaisessa Kelan selvityksessä yleislääkärikäynnin maksu oli Suomessa keskimäärin 55 euroa ja erikoislääkärikäynnin 80 euroa.

Selvitys kertoi myös kovasta hintojen noususta: vuonna 2016 maksut olivat nousseet 20 prosenttia vuodesta 2010.

ESS pyysi hintatiedot myös yhdestä laboratoriokokeesta eli perusverenkuvasta. Erot eri yritysten kohdalla ovat isoja. Edullisimmillaan hinta on 21 euroa ja kalleimmillaan melkein tuplasti eli 40,90 euroa.

Asiakkaita riittää

Vaikka hinnat ovat viime vuosina nousseet, asiakkaita on yritysten mukaan riittänyt. Monet kysyvät aikaa varatessa hintatietoja, mutta aina hinta ei ole ratkaiseva asia.

– Meille asiakkaat tulevat palvelun ja laadun takia, hintatietoja kysytään vain satunnaisesti, sanoo Vääksyn Lääkärikeskuksen toimitusjohtaja Tiina Wangel.

Asiakkaat arvostavat pienissä lääkäriasemissa myös joustavuutta ja sitä, että yrityksen omistus on kotimainen ja lääkärit puhuvat hyvin suomea.

– Joustavuus tarkoittaa meillä esimerkiksi sitä, että jos asiakas ei pääse paikalle aukioloaikana, koitamme järjestää ajan niin, että vastaanotto onnistuu. Joskus olemme esimerkiksi venyttäneet työpäivää, kun asiakas ei muuten olisi ehtinyt vastaanotolle. Ja soittaneet apteekkiin, jos kiinnimenoaika lähestyy, että odottakaa vielä hetki, jotta asiakas saa lääkkeensä, Wangel kertoo.

Hollolassa toimiva Lääkäriasema Alfan lääkäri ja yrittäjä Hannele Vahantila kertoo, että potilaat kysyvät jonkin verran hintatietoja, mutta tärkeintä heille on päästä nopeasti lääkäriin. Palvelujen hinnat ja kotimaisuus painavat myös lääkäriaseman valinnassa.

Arte-lääkärien toimitusjohtaja Raimo Niskanen sanoo, että hintatietoja kysytään tyypillisesti esimerkiksi silloin, kun tarvitaan lääkärintodistus ajokorttia varten. Myös lääkärin vastaanottojen ja laboratoriokokeiden hintoja kysellään.

Ortopedi Raimo Niskanen perusti Arte-lääkärit kuusi vuotta sitten. Kuva: Sami Lettojärvi

Parkkipaikatkin vaikuttavat

Lahden Sykkeen kauppakeskuksessa toimiva Perhe-Arte tarjoaa esimerkiksi äitiys- ja lastenneuvolapalveluita sekä gynekologin, geriatrin ja yleislääketieteen erikoislääkärien palvelua. Toimitusjohtaja Maiju Starck kertoo, että asiakkaat pitävät pienen yksiköstä ja sijainnista kauppakeskuksessa.

– Parkkipaikatkin vaikuttavat siihen, että ihmisten on helppo tulla tänne, Starck sanoo.

Myös Lahden torin laidalla, Tuomitalon sisäpihalla sijaitseva Arte-lääkärit on saanut myönteistä palautetta siitä, että katutason tiloihin on helppo tulla.

Hintatietoja löytyy nyt hyvin terveyspalveluyritysten nettisivuilta. Terveystalon ja Mehiläisen asiakkaat voivat tarkastella hintoja nettisivuilla myös suoraan monien lääkäreiden kohdalta.

– Hintoja kysytään puhelimessa varsin paljon. Kannustamme asiantuntijoitamme myös laittamaan omien tietojensa kohdalle hintaesimerkit esille, kertoo Terveystalon Lahden ja Heinolan yksikönjohtaja Tuija Rantanen.

Terveystalossa palvelujen kysyntä on viime aikoina ollut tasaista.

– Influenssakauden alkaminen tekee kyllä aina piikin kysyntään, Rantanen toteaa.

Myös muissa alan lahtelaisyrityksissä kerrotaan tasaisen vakaasta kysynnästä tai hitaasta noususta. Mehiläinen kertoo kasvusta.

– Kysyntä ja tarjonta on kasvanut niillä erikoisaloilla, joilla tarjoamme päivystystä eli yleis- ja lastenlääkäreillä sekä korva-, nenä- ja kurkkutautien lääkäreillä. Kasvamme myös työterveyspuolella ja sairaalan leikkausmäärätkin ovat kasvaneet, kun olemme saaneet lisää ortepedejä, kertoo Mehiläisen Ossi Laukkanen.

Gynekologit ja ortopedit kysyttyjä

Alan isoilla yrityksillä Terveystalolla ja Mehiläisellä on myös paljon työterveysasiakkaita ja vakuutusyhtiöiden kautta tulevia asiakkaita. Monesti näin asiakkaiksi tulevat potilaat alkavat ostaa myös omaan laskuunsa palvelua samasta yrityksestä.

– Olemme kaikkien vakuutusyhtiöiden kumppaneita ja kattavien palveluiden ansiosta asiakkaat kokevat, että kaikki asiat hoituvat samassa paikassa sujuvasti, sanoo Terveystalon Tuija Rantanen.

Isot ovat kasvaneet pitkään myös yritysostoilla. Terveystalo osti esimerkiksi kolme vuotta sitten Lahdesta Lääkäriasema Sykkeen ja nyt sillä on Lahdessa myös kaksi hiljattain ostettua hammaslääkäriasemaa, Torin hammaslääkärit ja Kymppihammas.

Omalla rahalla lääkärissä käy asiakkaita laidasta laitaan. Yleislääkärikäyntejä on todennäköisesti kaikilla eniten, ja erikoislääkäreistä kysyttyjä ovat esimerkiksi Terveystalossa gynekologit ja ortopedit.

– Eniten meillä käy ehkä 50–60-vuotiaita asiakkaita, Rantanen sanoo.

Vääksyn Lääkärikeskuksen Tiina Wangel kertoo asiakkaiden olevan kaikenikäisiä, mutta tänä syksynä hän on huomannut yhden uuden asiakasryhmän: keski-ikäiset miehet, jotka tulevat terveystarkastukseen.

– Ehkä nyt aletaan ymmärtää, ettei vain autoa kannata käyttää huollossa, vaan oma hyvinvointikin vaatii tarkastuksen, Wangel sanoo.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Käytkö yksityisellä vai kunnallisella lääkärin vastaanotolla?
Käytkö yksityisellä vai kunnallisella lääkärin vastaanotolla?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi