Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Jussi Halla-aho ehti pyytää Kalle Aaltosta eduskuntavaaliehdokkaaksi, Hämeen perussuomalaiset torppasi suunnitelman – nyt Aaltonen ei kelpaa enää Halla-ahollekaan

Perussuomalaisten Hämeen piirin puheenjohtaja Mira Nieminen vaikenee. Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho on pettynyt Kalle Aaltosen toimintatapaan. "Mielestäni on ikävää, että Aaltonen lähtee kiukuspäissään kertomaan lehdille tästä tapauksesta.", Halla-aho sanoo.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pyysi lahtelaisvaltuutettua Kalle Aaltosta (kuvassa) eduskuntavaaliehdokkaaksi. Hämeen piirissä Aaltosen ehdokkuutta ei hyväksytty. Kuva: Mirja Hussain

Perussuomalaisten Hämeen piirin eduskuntavaaliehdokaslista lyötiin lukkoon vajaat kaksi viikkoa sitten Forssassa.

14 ehdokkaan joukosta puuttuu lahtelainen kaupunginvaltuutettu Kalle Aaltonen (Pro Lahti), jota perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli ehtinyt pyytää ehdolle jo noin vuosi sitten.

Perussuomalaisista kevään 2017 kuntavaalien alla kokoomuksen jäseneksi siirtynyt Aaltonen olisi ollut valmis palaamaan perussuomalaisiin, jos paikka eduskuntavaalien ehdokaslistalta olisi auennut. Aaltonen ehti alustavasti lupautua perussuomalaisten maakuntavaaliehdokkaaksikin.

Loppuvuodesta 2017 Halla-aho lähestyi Aaltosta Facebookissa yksityisviestillä, jossa hän ehdotti tapaamista. Tapaaminen järjestyi, ja Aaltosen mukaan ehdokkuudesta puhuttiin moneen otteeseen tapaamisen jälkeenkin.

Marraskuun alussa, muutama viikko ennen Hämeen ehdokaslistan täydentämistä Halla-aho lähestyi jälleen Aaltosta Facebookissa. Halla-aho kertoi Aaltoselle keskustelleensa kesän ja syksyn mittaan "kaikkien mahdollisten hämäläisten kanssa" Aaltosen ehdokkuudesta. Halla-ahon kirjoitti, ettei hän "väkivaltaa käyttämättä saa syötettyä" Aaltosen ehdokkuutta Hämeen piirin päättäjille.

Etelä-Suomen Sanomat on nähnyt Halla-ahon lähettämät viestit.

Halla-aho ei kiistä Aaltosen kanssa käymiensä keskusteluiden sisältöä, muttei myöskään halua niitä lähteä julkisesti käsittelemään.

– Mielestäni on ikävää, että Aaltonen lähtee kiukuspäissään kertomaan lehdille tästä tapauksesta.

Jussi Halla-ahon pettyi Kalle Aaltosen toimintatapaan. "Mielestäni on ikävää, että Aaltonen lähtee kiukuspäissään lehdille kertomaan tätä tapausta." Kuva: Mirja Hussain

Aaltonen syyttää Lahden perussuomalaisia mustamaalaamisesta

Aaltonen kertoo kyselleensä useaan otteeseen ehdokkuutensa perään niin puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalolta kuin Halla-aholta. Välillä vastauksia tuli, välillä ei.

Aaltonen kuitenkin korostaa, että aloite mahdollisesta ehdokkuudesta tuli Halla-aholta, ei Aaltoselta itseltään.

– Ei minulla ole mitään pakonomaista tarvetta päästä ehdolle, mutta yhtenä kaupungin suosituimmista poliitikoista minulla on velvollisuus harkita ehdokkuutta.

Aaltonen syyttää Lahden perussuomalaisia ”pitkään jatkuneesta mustamaalaamisesta”.

"Kyllä Aaltonen tällä julkisuuteen lähtemisellä pitää huolen siitä, että hän ei jatkossakaan tule olemaan perussuomalaisten listalla." Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho

Aaltosen mukaan häntä on syytetty muun muassa huumekauppiaaksi ja huumeidenkäyttäjäksi.

– Väitteet ovat silkkaa valehtelua ja leimaamista. Rikosrekisterini on täysin puhdas, enkä käytä mitään päihteitä – en edes alkoholia. Tällaiset väitteet ovat pöyristyttäviä etenkin, kun minä olen nostanut tämän kaupungin huumeongelman valtakunnalliseen keskusteluun ja ollut ongelmasta pitkään huolissani.

Aaltosen mukaan Lahden perussuomalaisten ”mustamaalauskampanja” on syynä sille, miksi Hämeen piiripäättäjien enemmistö ei kelpuuta häntä ehdolle.

– Halla-aho on itsekin myöntänyt, että kohteluni on ollut täysin asiatonta, Aaltonen sanoo.

Aaltosen ja perussuomalaisten sukset menivät ristiin ennen kevään 2017 kuntavaaleja, kun häntä ei enää kelpuutettu ehdolle. Aaltonen ei päässyt ehdolle myöskään kevään 2015 eduskuntavaaleihin, vaikka menestyi piirin sisäisessä jäsenäänestyksessä hyvin.

– Minä itse en tunne Aaltosta tai vanhojen riitojen osapuolia henkilökohtaisesti enkä tunne yksityiskohtia välirikon taustoista. Viime vuonna tultuani puheenjohtajaksi toivoin, että pitkäaikaiset riidat olisi mahdollista keskustelemalla sopia. Tässä tapauksessa näyttää, ettei sille ole ainakaan vielä edellytyksiä, Halla-aho puolestaan sanoo.

Piirin puheenjohtaja vaikenee

Piirin puheenjohtaja Mira Nieminen ei halua ottaa kantaa siihen, miksei Aaltonen kelvannut Hämeen perussuomalaisille tälläkään kertaa. Ehdokasvalinnat on tehnyt piirihallitus.

– En halua lähteä olleenkaan mukaan tällaiseen keskusteluun. Olemme tehneet kokonaisharkintaa ja halunneet mahdollisimman monipuolisen ja harmonisen listan.

Nieminen sanoo, ettei Aaltonen ole ollut piiriin yhteydessä mahdollisen eduskuntavaaliehdokkuuden tiimoilta.

– Aaltonen ei ole tuonut ainakaan suoraan minulle tietoon sitä, että hän haluaisi ehdokkaaksi.

"Olen liian suosittu"

Aaltosen mukaan istuvat perussuomalaiset hämäläiskansanedustajat pelkäävät paikkojensa puolesta, eivätkä siksi halunneet häntä ehdolle.

Hämeestä perussuomalaisten kansanedustajina ovat Rami Lehto Lahdesta ja Jari Ronkainen Hollolasta.

– Tilanne on ollut sama aiemmissakin vaaleissa. Olen liian suosittu, Aaltonen sanoo.

En halua lähteä olleenkaan mukaan tällaiseen keskusteluun. Hämeen perussuomalaisten puheenjohtaja Mira Nieminen

Kuntavaaleissa 2017 Aaltonen keräsi Pro Lahden riveistä 1382 ääntä ollen kaupungin kolmanneksi suosituin poliitikko Mika Karin (sd.) ja Ville Skinnarin (sd.) jälkeen. Samaisissa kuntavaaleissa perussuomalaisten ääniharava Lahdessa oli Rami Lehto, joka keräsi 62 ääntä Aaltosta vähemmän.

Rami Lehto sanoo, ettei pelkäisi oman asemansa puolesta, vaikka Aaltonen olisi ehdolla.

– En pelkää Kallea. Jos arvata pitäisi, niin todennäköisesti hän on ehdolla jollain listalla vaaleissa ja kerää omia ääniään. Se tuskin vaikuttaa minun tai "Jallun" [Jari Ronkaisen] ääniin.

Lehto sanoo, ettei ole osallistunut millään tavalla ehdokasasetteluun, eikä ole ollut torppaamassa kenenkään ehdokkuutta.

– En ole edes piirihallituksen jäsen, hän huomauttaa.

Halla-aho: Puoluehallitus ei nimeä Aaltosta ehdolle

Perussuomalaisten puoluehallituksella on periaatteessa mahdollista muuttaa piirien ehdokaslistoja joiltain osin. Halla-ahon mukaan tätä puolueen sääntöjen suomaa mahdollisuutta on käytetty "hyvin säästeliäästi".

– Ja niin käytetään jatkossakin. Ehdokasasettelu on ennen kaikkea piirien oma asia. Piirien ylitse ei mielellään lähdetä kävelemään ilman todella painavia perusteita, koska on tärkeää, että ehdokkailla ja heidän kampanjatiimeillään säilyy hyvä kampanjahenki.

Halla-aho sanoo, ettei Aaltosella ole enää minkäänlaisia mahdollisuuksia päästä ehdokkaaksi ensi kevään vaaleihin.

– Kyllä Aaltonen tällä julkisuuteen lähtemisellä pitää huolen siitä, että hän ei jatkossakaan tule olemaan perussuomalaisten riveistä.

Kokoomuksen jäseneksi kuntavaalien alla liittynyt Aaltonen ei päässyt puolueen ehdokkaaksi. Lopulta hänet valittiin valtuustoon sitoutumattoman Pro Lahden listalta. Aaltonen ei sano suoraan pyrkiikö hän eduskuntaan ensi keväänä – ja jos pyrkii, miltä listalta.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi