Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päijäthämäläiset ovat hakeneet aiempaa enemmän influenssarokotuksia – epidemia ei ole vielä alkanut

Vielä ehtii ottaa influenssarokotuksen. Kuva: Sami Kuusivirta

Influenssarokotteita on otettu Päijät-Hämeessä tänä vuonna enemmän kuin aiemmin. Hyvinvointiyhtymän alueella on annettu jo 26 000 rokotetta. Viime vuonna saman verran rokotteita annettiin koko influenssakaudella.

– Ehkä on tiedotettu vähän enemmän, ja ehkä ihmisten yleinen tietoisuus rokotuksen kannattavuudesta on lisääntynyt. Ihmiset haluavat suojata lähipiiriään, pohtii rokotusinnostuksen syitä hyvinvointiyhtymän hoitotyön päällikkö Eija Immonen.

Tarkka rokotettujen määrä ei ole tiedossa, koska tilastosta puuttuvat muun muassa työterveyshuollon kautta otetut rokotukset ja lasten rokotteet.

"Vielä ehtii ottaa rokotteen"

Kausi-influenssaepidemia ei ole vielä alkanut Suomessa. Päijät-Hämeessä on varmistettu muutama tapaus, mutta epidemiasta ei vielä ole ollut kyse.

Yleensä influenssaepidemian huippu iskee helmi–maaliskuussa. Vaihtelua on kuitenkin paljon. Toissa vuonna epidemia iski jo joulu–tammikuun vaihteessa, ja joskus huippu on osunut vasta maaliskuulle.

– Vielä ehtii hyvin ottaa influenssarokotteen, muistuttaa Päijät-Hämeen keskussairaalan infektioylilääkäri Ville Lehtinen.

Joukkorokotukset on Päijät-Hämeessä nyt tehty, mutta rokotteen voi saada varaamalla ajan omalta hoitajalta. Lahtelaiset voivat käydä ottamassa rokotteen myös terveyskioskissa kauppakeskus Triossa.

Influenssarokote viimevuotista järeämpi

Viime vuonna Päijät-Hämeessä oli ennätysmäärä varmistettuja influenssatapauksia.

– Siinä oli myös se, että näytteitäkin otettiin todella paljon. Se osittain heijastuu siitä, Lehtinen toteaa.

Viime vuonna THL:n riskiryhmille hankkimassa rokotteessa ei ollut suojaa liikkeellä olleeseen B-influenssakantaan, joten osa rokotteen saaneistakin sairastui.

Influenssan takia teho-osastohoidossa oli viime vuonna kahdeksan henkeä, valvontatasoisessa hoidossa 25. Sairaalahoitoa tarvitsi hyvinvointiyhtymän alueella epidemian aikana noin 250 henkeä.

Tänä vuonna influenssarokote on aiempaa järeämpi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL hankki tälle talvelle pistettävän rokotteen, jossa on suoja neljää virusta vastaan. Edellisen kauden rokote suojasi kolmelta virukselta. Rokotteen pitäisi tehota hyvin nyt maailmalla liikkeellä oleviin viruksiin.

Heidi Asplund
heidi.asplund@ess.fi
@
Oletko ottanut influenssarokotteen?
Oletko ottanut influenssarokotteen?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi