Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tappio Lissabonille otettiin Lahdessa raskaasti – "Josko nyt järki palaisi tuomaristoonkin?"

Lahdelle on etua Green Capital -kisan kahdesta finaalipaikasta, mutta ne eivät takaa mitään.

Ympäristöjohtaja Saara Vauramo on ehdottanut hiilineutraalin elämäntavan kokeilua osaksi Lahden Green Capital -hakua. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahti ja Belgian Gent pettyivät kesällä pahasti, kun Portugalin Lissabon kiilasi ohi Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi vuodelle 2020. Molemmat olivat selvinneet kahdesti peräkkäin European Green Capital -kisan finaaliin.

Arviointipisteissä Lahti ja Gent olivat Lissabonia edellä, sanoo hakuprosessiin osallistunut Lahden elinvoima- ja työllisyysjaoston puheenjohtaja Juha Rostedt (kok.).

– Fiilikset olivat sen suuntaiset, että eiköhän tämä ollut tässä, hän kuvailee tunnelmia kisan ratkettua.

Rostedtin mukaan Lahti ja Gent olivat arvioinnissa hyvin lähellä toisiaan. Hän epäilee, että tittelistä käytiin taustapeliä kisan järjestävässä Euroopan komissiossa tai jossain muualla.

– Gent otti asian vielä raskaammin kuin Lahti. Heidän mielestään Lissabonin voitto oli niin epäreilu, että ilmeisesti sen vuoksi jättäytyivät pois.

"Mahdollisuudet hyvät"

Lahti päätti aiemmin syksyllä lähteä tavoittelemaan Euroopan vihreän pääkaupungin titteliä vuodelle 2021. Hausta päätettäessä ei ollut tietoa Gentin vetäytymisestä. Lahden lisäksi kisassa on mukana kahdeksan kaupunkia.

– Mahdollisuudet ovat hyvät. Budapest oli viimeksi kisassa mukana, muttei ollut lähelläkään Lahden pisteitä. Josko nyt järki palaisi tuomaristoonkin?

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen uskoo, kahdesta finaalipaikasta on Lahdelle etua.

– Meidät ja hakemuksemme tunnetaan. Tässäkin kisassa sitkeys on ollut valttia. Toki esimerkiksi Ruotsin Uumaja oli kolme kertaa finaalissa eikä tullut valituksi. On etu, että on ollut mukana aiemmin, mutta se ei silti takaa mitään.

Lahti lobbasi itseään vuoden 2020 vihreäksi pääkaupungiksi Hollannin Nijmegenissä kesäkuussa. Mukana olivat muiden muassa Milla Bruneau (kok.), ympäristöjohtaja Saara Vauramo, Juha Rostedt (kok.), Pekka Komu (sd.) ja Aleksi Mäntylä (vihr.). Kuva: Kimmo Kangas

"Jotain uutta"

Timosen mukaan Lahti tarvitsee pienehköstä koostaan ja sijainnistaan johtuen erityistä uskottavuutta voittaakseen. Lahden hakemuksen rungon muodostavat jätteiden käsittely ja kiertotalous, pitkäaikainen panostus vesiensuojeluun, kivihiilen käytön lopettaminen sekä asukkaiden henkilökohtainen päästökauppa osana Citicap-hanketta.

– Hakemusta on mahdollista vahvistaa ja ryydittää, jos olemme kelvollisia finaaliin. Citicap on selvästi pidemmällä kuin vuosi sitten. Kymijärven biovoimala on valmistumassa. Olemme menneet eteenpäin.

Heidän mielestään Lissabonin voitto oli niin epäreilu, että ilmeisesti sen vuoksi jättäytyivät pois. Lahden elinvoima- ja työllisyysjaoston puheenjohtaja Juha Rostedt (kok.)

Lahden ympäristöjohtaja Saara Vauramo on ideoinut Lahden hakemukseen hiilineutraalin elämäntavan kokeilua.

– Meillä on vahvat näytöt ja argumentit, mutta ainahan tuomariston herättämiseksi olisi tärkeää tuoda jotain uutta mukaan, Rostedt pohtii.

Rostedtin mielestä valtio olisi saatava tavalla tai toisella Lahden Green Capital -haun taakse.

– Valtioneuvoston kirjaus, että tämä on tärkeä asia, olisi meille tärkeä. Hienoa olisi myös saada valtio rahoituksellisesti mukaan, jos voitto tulee.

"Edelläkävijöiden joukkoon"

Vihreän pääkaupungin tittelin tavoittelusta on Timosen mukaan ollut jo hyötyä.

– Tämä on osa sitä, kuinka Lahti toteuttaa rohkean ympäristökaupungin strategiaansa. Kilpailun kautta tarkastelemme sitä, kuinka joka tapauksessa etenemme.

Hakumenettelyn kautta Lahti on verkostoitunut muiden ympäristökaupunkien kanssa.

– On hieno huomata, että meidät on selvästi otettu eurooppalaisten edelläkävijäkaupunkien joukkoon. Esimerkiksi ensi vuoden alussa vihreänä pääkaupunkina aloittava Oslo on kutsunut meidät avajaisiinsa. On arvokasta saada tietoa ja yhteyksiä.

Lue myös: Lahti aikoo kiristää ilmastotavoitetta – tuhat asukasta kokeilemaan hiilineutraalia elämää
Kilpailu

Vihreä pääkaupunki

European Green Capital 2021 -kilpailuun osallistuvat Lahden ohella Budapest, Cagliari, Dijon, Lille, Skopje, Strasbourg, Tirana ja Västerås.

Lahti oli finalistien joukossa, kun vuoden 2019 titteli myönnettiin Oslolle ja vuoden 2020 titteli Lissabonille.

Euroopan vihreä pääkaupunki on Euroopan komission järjestämä, yli 100 000 asukkaan kaupungeille suunnattu kilpailu, jossa vertaillaan kaupunkien kestävän kehityksen toimintaa ja tulevaisuuden tavoitteita 12:lla eri osa-alueella.

Kaupunki uskoo, että kilpailun tuoma näkyvyys vahvistaa Lahden mainetta kiinnostavana ympäristökaupunkina.

Finalistikaupungit julkistetaan huhtikuussa ja voittaja kesäkuussa.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi