Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päijäthämäläisten jätemaksut nousevat vuoden vaihteessa – huolellinen lajittelu voi pienentää laskua

Jätteiden käsittelystä johtuvat kustannukset vaikuttavat myös kuluttajien jätteiden hinnoitteluun. Kuva: Pirjo Kamppila

Päijäthämäläisten jätemaksut nousevat ensi vuoden alusta alkaen. Syynä jätemaksujen korotuksiin ovat jätteenkäsittelyn ja työkustannusten nousu. Tämän lisäksi jätteestä syntyvän polttoaineen ja kierrätysmuovin kehno markkinatilanne nostaa jätteiden käsittely- ja vastaanottomaksuja.

Käytännössä korotukset tarkoittavat sitä, että kotitalouksien jätteiden keräilystä huolehtivien jäteasemien pienerämaksuihin tulee korotuksia ja asuntokohtainen perusmaksuna toimiva ekomaksu nousee kahdella eurolla vuodessa. Näin vakituisen asunnon ekomaksu on ensi vuonna 29,50 euroa ja vapaa-ajan asunnon 17 euroa vuodessa.

Ekomaksulla katetaan setsemän palvelualueen jäteasemien toimintaa, roinaralli-keräyskierroksia, vaarallisten jätteiden ja puutarhajätteiden maksutonta vastaanottoa, palvelu- ja lajitteluneuvontaa, osaa jo suljettujen kaatopaikkojen jälkihoidosta ja jätelautakunnan toimintaa.

– Kotitalouksien jätelasku saattaa kasvaa myös, kun jätteenkuljetusyhtiöt joutuvat tarkastamaan hinnoitteluaan kasvaneiden kustannusten vuoksi. Oma jätteenkuljetus kannattaakin kilpailuttaa nyt ennen vuoden vaihtumista, Päijät-Hämeen Jätehuollon toimitusjohtaja Tuula Honkanen sanoo.

Jäteasemien pienerämaksut nousevat energiajätteen osalta eurolla kahdeksaan euroon kuutiolta ja sekajätteen osalta kolmella eurolla 30 euroon kuutiolta.

Syynä kohonneet kustannukset

Maksujen korotukset koskevat pääasiassa lajittelulaitoksiin vastaanotettavia sekajätteitä sekä energia- ja biojätteitä. Syynä korotuksille on, että sekajätteiden käsittelykustannukset ovat nousseet eikä energiajätteen kysyntä ole ollut odotuksien mukainen.

– Energiajätteen maksujen korotukseen vaikuttaa etenkin SFR-polttoaineen markkinatilanne, missä polttoaineen hinta on muuttunut positiivisesta negatiiviseksi, Honkanen sanoo.

Käsittelymaksujen korotukset nostavat myös kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen alueilla jäteastian tyhjennysmaksuja siten, että korotuksen vaikutus 240 litraisen jäteastian tyhjennykseen on 0,03–0,43 euroa kerralta. Kuljetusmaksut nousevat jätteenkuljetusindeksin mukaisesti.

– Asukkaat voivat säästää jätekuluissaan lajittelemalla jätteensä mahdollisimman hyvin. Näin jäljelle jää vain hyvin vähän sekajätettä, jonka käsittely on kaikkein kalleinta. Pientaloille suosittelemme ruokajätteen kompostointia, mikä vähentää syntyvän sekajätteen määrää kaikkein eniten. Vuoteen 2024 mennessä ruokajätteen lajittelu erilleen on tulossa pakolliseksi kaikille kiinteistöille, Honkanen sanoo.

Lue myös: Lahti ylemmässä keskikastissa omakotiasumisen menoissa
 
Heidi Malin
heidi.malin@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi