Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vähän erilainen työpäivä Heinolassa: lapset tekivät aikuisten työt ja ehtivät silti leikkiä roboteilla

Wiitta oli mukana valtakunnallisessa Lapsi mukaan töihin -tempauksessa, jota vietettiin perjantaina Suomessa kolmatta kertaa.

Heinolalaisen Wiittan työntekijät saivat tuoda perjantaina lapsensa töihin. Wili Viittanen saa kunnian teipata pakatun pahvilaation kiinni, taustalla oikealla tilannetta seuraa Kyösti "Köpi" Heikkinen ja vasemmalla on Aino Kalevala. Kuva: Janne Ranne

Heti ulko-oven sulkeuduttua eteen tupsahtaa näky kahdeksasta lapsesta neonvihreissä huomioliiveissä ja kuulosuojaimissa ja täydessä työn touhussa. Käynnissä ovat kokoonpano- ja pakkaustyöt Heinolan Hevossaaressa sijaitsevalla Wiittalla.

Luka Koskinen, 2,5, on yksi innokkaista työntekijöistä, ja huomioliivi ulottuu melkein hänen nilkkoihinsa asti. Kovin moni tästä porukasta ei ole yli 150-senttinen. Ekaluokkalaisella Kyösti "Köpi" Heikkisellä on vielä edellispäivän diskoa varten tehdyt sotamaalaukset kasvoillaan.

– Oli pakko lähteä töihin vapaapäivänä, ei Luka olisi täällä pärjännyt ilman kaitsijaa, sen verran pieni on vielä, Lukan isä Kai Koskinen sanoo.

Luka Koskinen, 2,5 vuotta, jaksoi hyvin muiden mukana Wiittan tehtaalla perjantaina. Isä Kai Koskinen oli katsomassa poikansa perään vapaapäivänään. Kuva: Janne Ranne

Lasten työskentely on nopean ja tehokkaan näköistä. Kun heiltä kysyy, onko kivaa, vastaus tulee melkein kuorossa, no on! Parasta on kuulemma työnteko. Ja vähän tämäkin:

– On kiva nähdä iskää! Jare Koskelainen sanoo.

Wiittan tuotantopäällikkö Antti Heikkinen kertoo lasten viihtyneen töissä hyvin, kun "kaikki on uutta ja ihmeellistä".

– Meitä aikuisia on täällä töissä parisenkymmentä, joten siihen nähden saatiin tänne ihan mukavasti lapsia, hän sanoo.

Työturvallisuus ennen kaikkea

Voi voi, ajattelevatkohan asiakkaat, että meillä käytetään lapsityövoimaa, heittää toimitusjohtaja Wille Viittanen, kun kuvaaja kertoo laittaneensa lapsista kuvan Instagramiin. Muoviosien sopimusvalmistaja sekä maailmanluokan putkiyhteiden tuottaja Wiitta on yksi niistä yrityksistä, joissa päätettiin viettää Lapsi mukaan töihin -teemapäivää perjantaina 23. marraskuuta.

Projektipäällikkö Juha Kalevala ihmettelee, miksi lapset eivät ole kotona yhtä innokkaita siivoamaan.

– Miksei tästä teemapäivästä voisi perinteen tehdä. Lapset tykkäävät, ja sehän on pääasia. He pääsevät näkemään, mitä vanhempien työpaikalla tapahtuu, ja varmaan kotonakin on tämän jälkeen helpompi jutella työasioista, Viittanen sanoo.

Sitten syömään. Hodarijonossa työmiehet Jaakko Kalevala ja Kyösti "Köpi"Heikkinen. Kusmikun ruokarekka oli ajettu sisään Wiittan halliin, joten snägärille ei ollut pitkä matka. Kuva: Janne Ranne

Jare näyttää toimittajalle kämmeneen tullutta pientä haavaa. Se tuli pahvilaatikon reunasta.

– No miksikös se tuli? Otit hanskat pois kädestä, valistaa työturvallisuudesta Juha Kalevala, jonka aloitteesta lapset saapuivat tutustumaan työelämään.

– No ei se mitään, tämä on vain pikku naarmu, Jare sanoo reippaasti ja hörppää taukohuoneessa limsaa.

Seuraavaksi mennään syömään hotdogeja, jotka haetaan Kusmikun ruokarekasta. Se on ajettu sisälle halliin.

– Se on hyvä opetella odottamaan snägärijonossa jo pienestä pitäen, rekasta huikataan.

Mitenkäs täällä sujuu, onko laatu kohdallaan? Tarkkailijana Heinolan Wiittassa Väinö Laine, taustalla Aino Kalevala. Kuva: Janne Ranne

Robotti syntyy 3D-tulostimessa

Kohta leikitään pienellä vihreällä robotilla, jonka 3D-tulostin on luonut.

– Tulostimessa on kello, josta näkee, kauanko uuden robotin valmistuminen kestää. Nyt on jäljellä vielä 24 minuuttia, kertoo Aino Kalevala.

– Tulostin sulattaa ohutta muovinauhaa, ja sulasta massasta syntyy se robotti, Wili Viittanen valistaa toimittajaa.

Viittaset kävivät viime viikolla Saksassa 3D-messuillakin. Wili kertoo nähneensä 3D-tulostetun linnan ja pieniä autojakin.

– Ihan vielä ei pääse tulostamaan autoa ja sanomaan, että hyppää kyytiin, Antti Heikkinen sanoo.

Juha Kalevala kertoo, että tehtaan puolella muoviosia tulostetaan parhaimmillaan muutamissa sekunneissa, isompia osia 1,30 minuutissa. Mutta isojen koneiden ääreen lapsia ei viedä. Wille Viittanen sanoo, että kaikkiin työpaikkoihin lapsia ei voi viedä ollenkaan turvallisuussyistä.

– Meillä voi liikkua ihan hyvin tietyillä alueilla, ja aikuiset kulkevat lasten kanssa. Täytyypä miettiä, josko vietettäisiin joskus muulloinkin perhepäivää.

Lapsi töihin

Mukana 800 työpaikkaa

Perjantaina vietettiin valtakunnallista Lapsi mukaan töihin -päivää, jonka tarkoituksena on tutustuttaa lapset vanhempiensa tai muun läheisen aikuisen arkeen.

Mukaan oli ilmoittautunut liki 800 työpaikkaa, kuten useita virastoja, ministeriöitä ja kuntia. Tapahtuman nettisivujen mukaan Lahden seudulta olivat mukana ainakin Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä, Hartolan kunta, Sysmän kunta, Orimattilan seurakunta, Hollolan Prisma, Vierumäen koulu ja Hämeen ely-keskus.

Lapsiasiavaltuutetun toimiston, Lastensuojelun Keskusliiton sekä työ- ja elinkeinoministeriön yhteistyössä järjestämää päivää vietetään nyt kolmatta kertaa.

Päivää vietetään YK:n lapsen oikeuksien viikon perjantaina. Päivään on otettu mallia vastaavista kansallisista päivistä, joita vietetään esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi