Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Enemmistö Lahden ja Hollolan uusista kirkkovaltuutetuista vastustaa samaa sukupuolta olevien parien kirkkovihkimistä

Seurakuntavaalien vaalikonevastausten perusteella Lahden uuden kirkkovaltuuston jäsenistä 27 vastustaa ja 18 kannattaa samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä. Hollolan uuden kirkkovaltuuston jäsenistä 13 vastustaa ja seitsemän kannattaa.

Kirkkovaltuustoon valituilla oli keskenään hyvin erilaisia selityksiä sille, miksi he kannattavat tai eivät kannata samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä kirkossa. Kuva: Colourbox

Lahden uudessa kirkkovaltuuston enemmistö vastustaa samaa sukupuolta olevien vihkimistä kirkossa, käy ilmi ehdokkaiden vaalikonevastauksista.

Lahden seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston 51 jäsenestä 27 vastustaa ja 18 kannattaa samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä. Lahden kirkkovaltuustoon valituista kuusi ei vastannut kirkon vaalikoneeseen.

Hollolan kirkkovaltuuston 33 jäsenestä 13 vastustaa kirkollisen vihkimisen ulottamista samaa sukupuolta oleville pareille. Seitsemän uuden valtuuston jäsentä sen sijaan kannattaa. 13 Hollolan kirkkovaltuustoon valittua ei vastannut vaalikoneeseen.

"Jokaisen kristityn tulee saada olla täysvaltainen seurakunnan jäsen"

Lahden kirkkovaltuuston ääniharava Ohto Oksanen vastustaa samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä, mutta ei halua sulkea seksuaalivähemmistöjä ulos kirkon toiminnasta.

– Homoseksuaalit tulee hyväksyä seurakunnan yhteyteen sen toiminnassa.

Valtuustoon valituista naisista suurimman äänipotin keränneen Noora Kalpion mukaan kirkon tulisi vihkiä samaa sukupuolta olevat. Samaa mieltä on myös suurimmalla vertausluvulla valtuustoon valittu Milla Bruneau.

– Jokaisen kristityn tulee saada olla täysvaltainen seurakunnan jäsen riippumatta siitä, mikä hänen sukupuolinen suuntautumisensa on. Kristityille homopareille kirkollinen avioliittoon vihkiminen on yhtä tärkeää kuin heteropareille, joten kirkon ei tulisi harrastaa segregaatiota näin tärkeässä henkilökohtaisessa asiassa, Bruneau perustelee vastaustaan.

Vuokko Vänskä vastustaa samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä yhtä yksiselitteisesti kuin Bruneau kannattaa.

Maailma muuttuu ja ihmiset sen mukana. Kirkonkin pitää uudistua, jotta se ei kuihdu kokonaan. Hollolan kirkkovaltuustoon valittu Matti Airola

– Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi. Raamatusta ei löydy perusteita homosuhteille.

Kuva: Anssi Hietamaa

Eila Jokinen vastasi vaalikoneessa kannattavansa samaa sukupuolta olevien kirkkovihkimistä, mutta sanoo, ettei asia ole yksinkertainen.

– Kirkko päättää vihkimisestä aikanaan. Asia on vaikea. Ei tähän voi vastata kyllä tai ei.

Risto Kaakinen vastustaa kirkkovihkimistä samaa sukupuolta oleville "kunnes toisin todistetaan".

– Enemmän kuin vastakkainasetteluun, kirkossa tulisi pyrkiä kunnioittavaan keskusteluun, hän lisää.

Risto Tarkiaisen mukaan on hyvä, että Suomessa on sukupuolineutraali avioliittolaki. Kirkollista vihkimistä hän ei kuitenkaan ulottaisi koskemaan samaa sukupuolta olevia pareja.

– Kirkon rooli tässä asiassa ei ole keskeinen, joten se jatkakoon perinteisellä tavalla vihkimällä ainoastaan miehen ja naisen välisiä avioliittoja.

"Kirkon johdolla on ratkaiseva asema asian valmistelussa ja päättämisessä"

Hollolan kirkkovaltuuston ääniharavan Sirpa Kaalikosken mukaan kirkollinen vihkiminen tulee jatkossakin olla mahdollista vain miehen ja naisen välillä.

– Mutta kirkon tulee siunata myös homoavioliitot ja kirkon tiloja kuuluisi voida käyttää siunaamiseen.

Pentti Lammen mukaan sukupuolineutraali avioliittolaki on asettanut kirkon ristiriitaiseen tilanteeseen.

– Lakia pitäisi noudattaa. Pitkä perinne ja käytäntö puoltavat ensimmäistä [nykyistä] vaihtoehtoa, vaikka toisaalta maallinen ja inhimillinen yhdenvertaisuuden vaatimus puoltaa jälkimmäistä [samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä] menettelyä.

Lampi vastasi vaalikoneessa kannattavansa nykytilannetta, mutta kehottaa perusteluissaan kirkkoa "avoimeen ja kiihkottomaan" keskusteluun.

– Kirkon johdolla on ratkaiseva asema asian valmistelussa ja päättämisessä, hän lisää.

Samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä kannattavan Matti Airolan mukaan kirkko ei voi lähtökohtaisesti vastustaa yhteiskunnan lakeja.

– Kirkko itsessään ei ole vielä ehkä valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia, mutta se lienee edessä. Maailma muuttuu ja ihmiset sen mukana. Kirkonkin pitää uudistua, jotta se ei kuihdu kokonaan.

Lea Sinivaara sanoo kannattavansa samaa sukupuolta olevien liittojen siunaamista, muttei koskisi vihkitoimitukseen.

– Vihkiminen on kirkollinen toimitus ja Raamatussa se on asetettu miehen ja naisen väliseksi.

Kimmo Malin sanoo, että kirkossa on noudatettava virallista, kielteistä linjausta niin kauan kuin se on voimassa.

– Mutta olen myös sitä mieltä, että linjaus on väärä ja sitä tulisi muuttaa. Kirkon tulee elää yhteiskunnassa mukana, ja Raamattua voi ja pitää tulkita kulloisessakin yhteiskunnallisessa kontekstissa.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi