Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Käsityöläiset tekivät täsmäiskun lahtelaisbaariin – nyt mummoillaan kaiken kansan nähden!

Marko Suomi, Anneli Salo, Tarja Ikola, Eija Immonen ja Mervi Pasanen tekivät maanantai-iltana neulontaiskun Hygge-baariin Lahdessa. Kuva: Katja Luoma

Käynnissä on mielenilmaus puikoin Lahden yössä, kun ryhmä paikallisia käsityöharrastajia neuloo villasukkia ja kuka mitäkin Hygge-Barissa, kaiken kansan nähtävillä Aleksanterinkadulla. Paikalla on maanantai-iltana kourallinen Lahden alueella asuvia käsityöharrastajia, mutta sosiaalisessa mediassakin mainostettu tempaus on saanut aikaan mediapöhinää. Neulojien ympärillä pyörii useammankin mediatalon edustajaa.

– Tulimme tänne mummoilemaan ja pappailemaan. Vaikkeivät kaikki meistä edes ole oikeasti mummoja. Mutta olemme harrastaneet julkineulomista monta vuotta, ja baari on yksi paikka, jossa sitä voi tehdä. Osa asiakkaista pelaa pelejä, osa lukee, me neulomme, kertoo hyväntahtoisen mielenilmauksen puuhanainen Anneli Salo.

Käsityöguru Mervi Pasanen kertoo "haistaneensa heti tilaisuuden loukkaantua", vaikkei olekaan mummo. Eivätkö mummot olekaan tervetulleita minne vain? Onko mummosta tullut kirosana?

– Koita nyt päästä yli siitä. Meidäthän otettiin hyvin vastaan. Oikeat mummot saattavat ensin suutahtaa, mutta pääsevät sitten asiassa eteenpäin, Salo sanoo.

Baarin omistaja astui mummoansaan

Eipä tiennyt Hygge-Barin omistaja Tuula Koivisto, millaiseen lankakerään sohaisi kun lausui ESS.fissä, että "Emme me mitään mummobaaria ole pitämässä". Koivisto yritti kertoa toimittajalle, millaisen ravintolan hän on perustanut, mutta tunnustaa nyt sortuneensa mummojen perusansaan, some-tietämättömyyteen.

– Olen sen verran mummo, etten tajunnut, miten varovainen sanomisissaan pitää olla. Olen itsekin isovanhempi, eikä mummo ole minulle yhtään kirosana. Meille ovat kaikki asiakkaat tervetulleita. Tuotahan se hyggeily on, neulomista ja ystävien kanssa seurustelua, Koivisto sanoo ja katsoo baarin paraatipaikalla neulovaa ryhmää.

Hyggeily on tanskalaisten lanseeraama käsite ja suomennetaan yleensä kotoiluksi. Ja kovin kotoisalta ryhmä neulovia asiakkaita näyttääkin.

Marraskuun alussa avatussa Hygge-Barissa on käynyt Koiviston mukaan kaikenikäisiä ihmisiä. On saanut tarkistaa ikää, mutta asiakkaiden ikäskaala on laaja, ja onpa pöydissä istunut niitä mummoja ja pappojakin.

– Ihan vilpittömästi, emme todellakaan valikoi asiakkaita, ja on ihan sama, juoko kahvia, alkoholitonta vai tiukan paukun. Emme jaottele asiakkaita millään perusteella.

"Eihän näitä käsitöitä elimellä tehdä"

Sukat valmistuvat hurjaa vauhtia. Kuvataiteilijana tunnetuksi tullut Marko Suomi kertoo olevansa synnynnäinen mummo. Hänestä mummoilu on loppujen lopuksi mielentila.

– Välillä junassa katsotaan pitkään, kun mies neuloo. Mutta puikot on helpompi kuljettaa mukana kuin höyläpenkki. Ja sanon ihmettelijöille, että eihän näitä käsitöitä elimellä tehdä, Suomi sanoo ja naurattaa mummoja ympärillään.

Tosin vuonna 2010 Suomi teki tuolloin kohua herättäneitä pitsipeniksiä perinteisellä pitsinnypläystekniikalla. Nyt hän kertoo neulovansa ihan vain sukkaa.

– Mutta eihän sitä koskaan tiedä, miten tämä tästä kehittyy, hän heittää.

Kummipojalleen sukkaa tekevä Eija Immonen kertoo, ettei julkineulomista yleensä ihmetellä.

– Kerran bussissa katsottiin paheksuvasti, kun pelättiin ilmeisesti, että puikot pistävät. Mutta neulominen on todella yleistä esimerkiksi luennoilla ja tapahtumissa. Ja minulla on aina kiire töistä kotiin neulomaan!

Vieressä Tarja Ikola havahtuu, ettei edes kertonut kotona, minne on menossa. Ja nyt kuva tulee nettiin ja lehteen!

– No voit sentään todistaa, missä olet ollut, Immonen kiusoittelee Ikolaa.

Anneli Salo kertoo, että porukalla on keräännytty neulomaan milloin minnekin, Teerenpeliin, Robert'sin kahvilaan ja aikoinaan Nastolan ABC-asemalle.

– Nyt ei ole oikein sellaista vakipaikkaa. Mutta saatamme tempaista näin jatkossakin, kannattaa seurata Facebookia, Salo kehottaa.

Kuka pitää kiireisten mummojen puolta?

Pasanen ilmaisee olevansa pettynyt, kun paikalla ei ole enempää mummoja. "Mummot ovat nykyään liian kiireisiä tulemaan mielenilmauksiin", hän sanoo. Pasanen kertoo olevansa ihmeissään siitä, että nykyään alle viisikymppisiä mummotellaan, muttei aina mukavaan sävyyn.

– Niin, ennen haukuttiin homoksi, nyt mummoksi, Suomi hymähtää.

Tuula Koivisto käy useampaan otteeseen tervehtimässä neulojia ja kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että asia on nyt kunnossa ja väärinymmärrykset oikaistu. Koivisto sanoo, että jos hänet tuntisi, tietäisi, ettei hän pahalla mitään lausunut.

Eikä tuo Pasanenkaan aina niin tosissaan ole. Mutta mummojen syrjintää hän ei siedä, eikä pitäisi kenenkään muunkaan.

Rauhaa, rakkautta ja käsitöitä. Puikot jäävät viuhumaan Lahden yöhön.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi