Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kunnat hakivat Valenciasta oppia KymiRingiä varten – "Rata tuottaa alueen hotellikapasiteetin käytöstä noin puolet"

Valencian MotoGP-kisa ajettiin sateisessa säässä. Kuva: Javier Soriano

Espanjan Valencian lähettyvillä Circuit Ricardo Tormo -moottoriradalla on merkittävä vaikutus kaupunkiseudun talouteen. Muun muassa tämä kävi selväksi, kun Lahden, Kouvolan ja Iitin edustajat tutustuivat Valencian Moto-GP -tapahtuman järjestelyihin.

– Rata-alueella on vuodessa 320 tapahtumaa, joista MotoGP-viikonloppu on suurin. Kisaviikonlopun aikana alueella käy 250 000 henkeä. Matkailuvaikutus on noin 40 miljoonaa euroa per vuosi, opintomatkalla mukana ollut Lahden kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) toteaa.

Isoja yleisötapahtumia Valencian radalla on vuosittain viitisentoista.

– Rata tuottaa alueen hotellikapasiteetin käytöstä noin puolet.

Matkan tavoitteena on valmistautua Iitin KymiRingin tapahtumajärjestelyihin. Ensimmäinen MotoGP on tarkoitus ajaa Iitissä vuonna 2020.

– Valenciassa rata-alueelle on suurin piirtein sama ajomatka kuin Lahdesta Iittiin. Suurin haaste on, että kaikki haluavat kilpailun jälkeen yhtä aikaa pois. Rata-alueen omistaa kunta, joka pistää vuosittain 3–4 miljoonaa euroa infran ylläpitoon.

"Vielä paljon tekemistä"

Rostedtin mukaan KymiRingillä on vielä paljon tehtävää ennen kuin MotoGP:n kaltaisen suurtapahtuman järjestäminen onnistuu.

– KymiRingin rata varmasti valmistuu, mutta onhan siellä vielä paljon tekemistä, että kaikki muut fasiliteetit toimivat. Läheskään kaikkien rakenteiden ei tarvitse olla kiinteitä. Rahaa vielä tarvitaan, että rata-alue toteutuu kokonaisuudessaan.

Valenciassa moottoriurheilun asiantuntijat esittelivät kilpailun markkinointia, rahoitusta, mediayhteistyötä sekä alueen katsojapalveluja ja turvallisuusjärjestelyjä. Kuntien edustajat tapasivat myös kilpailun oikeudet omistavan Dorna Sportsin pääjohtajan Carmelo Ezpelatan sekä kilpailujohtoa ja paikallisia päättäjiä.

Opintomatka toteutettiin osana Kaakkois-Suomen ely-keskuksen rahoittamaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa.

– Aikataulu oli tiukka. Aika-ajoa kävimme katsomassa, Rostedt kertoo.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi