Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahti laatii pelisäännöt tapahtumahaulle – "Kyse on työpaikoista, verorahoista, viihtyvyydestä ja elinvoimasta"

Elinvoima- ja työllisyysjaoston maanantaina käynnistämä selvitys käsittelee muun muassa sitä, millaisia yksittäisiä tapahtumia Lahteen haetaan.

Kesäkuun lopulla kisattu Ironman-kilpailu järjestetään Lahdessa myös vuosina 2019 ja 2020. Kuva: Aku Isotalo

Lahti ryhtyy selvittämään erilaisten tapahtumien järjestämiseen liittyviä tavoitteita ja työnjakoa. Vuoteen 2025 ulottuvan tapahtumasuunnitelman on määrä valmistua ensi kevään aikana.

Edellinen vastaava suunnitelma valmistui vuonna 2011.

– Tilanne on muuttunut sillä tavalla, että tapahtumia on määrällisesti enemmän. Myös isoja tapahtumia on ollut aika paljon, yhteysjohtaja Mari Kuparinen perustelee selvitystyön käynnistämistä.

Tapahtumat ovat vahvasti esillä kaupungin uudessa strategiassa. Tapahtumat vaikuttavat matkailutiloihin, työllisyyteen, keskustan elävyyteen ja kaupungin markkinointiin.

– Olennaista on, että hotellien käyttöasteet ovat korkeita ja että tapahtumissa kävijät ostavat alueen kaupoista ja ravintoloista tuotteita palveluita.

Suunnitelma ottaa kantaa tukeen

Elinvoima- ja työllisyysjaoston maanantaina käynnistämä selvitys käsittelee muun muassa sitä, millaisia yksittäisiä tapahtumia Lahteen haetaan.

– Olennaista on, että tapahtumien vaikutukset veronmaksajille ovat reilusti positiiviset. Näyttäisi, että esimerkiksi kesän Ironman-tapahtuma tuotti reilusti yli kaksi miljoonaa euroa kaupungille, jaoston puheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) toteaa.

Suunnitelmaan kirjataan vaikuttavuudet. Juha Rostedt (kok.)

Suunnitelma ottaa kantaa kaupungin rooliin tapahtumien hakemisessa sekä tapahtumille maksettavaan tukeen.

– Kaupunki ei järjestä tapahtumia, mutta käytännössä kaikki tapahtumat tarvitsevat kaupungin infraa. Suunnitelmaan kirjataan myös vaikuttavuudet ja vertailtavuudet. Kyse on työpaikoista, verorahoista, viihtyvyydestä ja elinvoimasta.

Suunnitelma koskee kaupungin ohelle Lahti-konsernia ja eri sidosryhmiä. Selvitys kytkeytyy myös kansalliseen suurtapahtumastrategiaan.

– Parhaillaan ollaan miettimässä, millaisia tapahtumia Suomi haluaa olla järjestämässä. Kansallisen strategian pitäisi valmistua alkuvuodesta. Voimme hyödyntää tuloksia ja soveltaa niitä kaupunkitasolle, Kuparinen ennakoi.

Kuninkuusravit ja haulikkoammuntaa

Tänä vuonna Lahden seudulla on järjestetty Ironman-kisan lisäksi esimerkiksi Red Bull -ylämäkijuoksu Suurmäessä sekä Jukolan viesti Hollolan Hälvälässä. Ensi vuonna ohjelmassa ovat muun muassa Kuninkuusravit, esperanton maailmankongressi ja haulikkolajien maailmancup.

Kuparisen mukaan seudulle kannattaa ensisijaisesti tavoitella tapahtumia, joita varten on valmiit puitteet.

– Joissakin lajeissa täytämme SM-tason vaatimukset, mutta emme EM-tason vaatimuksia.

Vuonna 2016 tehdyn selvityksen mukaan välitön matkailutulo oli Päijät-Hämeessä 368 miljoonaa euroa. Tavoitteena on, että vuonna 2025 summa olisi 480 miljoonaa.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi