Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Joulun paistinrasvat kierrätetään taas polttoaineeksi, katso Lahden ja Heinolan keräyspaikat

Viime vuonna joulunajan keräys tuotti 44 tonnia rasvaa. Kuva: Katja Luoma

Kinkkutemppu värittää jo kolmannen kerran suomalaisten joulunviettoa. Tavoitteena on kierrättää ennätysmäärä paistinrasvaa uusiutuvan dieselin raaka-aineeksi.

Rasvajätettä syntyy suomalaisten jouluisin syömästä noin seitsemästä miljoonasta kinkkukilosta. Paistinrasvasta voidaan valmistaa uusiutuvaa dieseliä, joka vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 prosenttia perinteiseen fossiiliseen dieseliin verrattuna.

Ideana on, että kotitaloudet pakkaavat paistinrasvat kartonkitölkkeihin ja vievät ne keräyspaikkoihin. Rasva päätyy Nesteen Porvoon jalostamolle, jossa sitä hyödynnetään uusiutuvan dieselin raaka-aineena.

Yhden kinkun paistinrasvalla voi laskennallisesti ajaa henkilöautoa jopa kolme kilometriä. Viime vuonna rasvaa kertyi 44 tonnia ja tuosta määrästä jalostettu polttoaine riittäisi henkilöautolla 14 matkaan maapallon ympäri.

Kinkkutempun tavoitteena on tuplata viime vuoden osallistujamäärä ja saada mukaan 300 000 kotitaloutta. Keräys alkaa 20. joulukuuta ja päättyy 7. tammikuuta. Kierrätykseen kelpaavat kinkun paistinrasvan lisäksi esimerkiksi kalkkunan, kalan tai juuressipsien paistinrasvat.

Kinkkutemppu-kampanja lahjoittaa lisäksi 20 000 euroa Hope-yhdistykselle keräyksen päätyttyä. Hope tukee vähävaraisia perheitä taloudellisesti ja välittämällä niille esimerkiksi käytettyjä vaatteita ja harrastusvälineitä.

Keräyspaikkoja on tänä vuonna 230. Lahdessa paistinrasvat voi Päijät-Hämeen Jätehuollon (PHJ) Kujalan jätekeskuksen lisäksi viedä Karisman, Launeen ja Paavolan K-Citymarketeihin sekä K-Supermarket Trioon. Heinolassa keruupaikkoja ovat PHJ:n toimipisteen lisäksi K-Citymarket Heinola, K-Market Heinolantori ja K-Market Kylätähti.

Keräyspisteiden lista päivittyy vielä marras-joulukuun aikana. Kaikki Kinkkutempun keräyspaikat löytyvät kampanjan nettisivuilta.

Lue myös: Tiesitkö tämän? Viron-matkan tuliaiskinkussa voi lymytä vaarallinen pöpö
 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi