Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Seurakuntavaalit saivat liikkeelle aiemmin nukkuneita – "Tällä kertaa minä sanoin Sepolle, että nyt mennään"

Vaalien tulokset vahvistetaan viimeistään keskiviikkona. Edellisissä vaaleissa valtakunnallinen äänestysprosentti jäi alle 16 prosentin.

Seppo ja Arja Säämänen äänestivät sunnuntaina ensimmäistä kertaa seurakuntavaaleissa. "Tällä kertaa sanoin Sepolle, että nyt mennään", Arja Säämänen sanoi. Edellisissä seurakuntavaaleissa äänioikeuttaan käytti alle 16 prosenttia kirkon jäsenistä. Kuva: Sami Kuusivirta

Vaalivirkailija, seurakuntapastori Päivi Pöyhönen neuvoi sunnuntaina iltapäivällä äänestäjiä Joutjärven kirkon aulassa. Väkeä ääniuurnilla riitti mukavasti aamusta lähtien. Pöyhönen ei kuitenkaan halunnut lähteä ennustamaan, miten seurakuntavaalien äänestysprosentille tällä kertaa käy.

– Olen sen verran uusi henkilö täällä, etten osaa arvioida, onko äänestysinto kasvanut. Mielestäni väki on lähtenyt ihan kivasti uurnille. Erityisesti aiemmin päivällä äänestäjiä oli paljon liikkeellä, Pöyhönen sanoi sunnuntaina iltapäivällä.

Seurakuntavaalien äänestystulosta ja äänestysprosenttia voidaan joutua odottamaan maanantaihin saakka. Vaalilautakunnat vahvistavat seurakuntakohtaiset tulokset viimeistään keskiviikkona.

Jukka ja Tarja Huovilainen kävivät käyttämässä äänioikeuttaan sunnuntaina Joutjärven kirkossa. Kuva: Sami Kuusivirta

"Kaikkea pitää kokeilla"

Seppo ja Arja Säämänen äänestivät seurakuntavaaleissa nyt ensimmäistä kertaa. Joutjärven kokoomuksessa aktiivisesti toimiva Seppo Säämänen kertoi äänestäneensä kaikissa vaaleissa lukuun ottamatta seurakuntavaaleja ja osuuskauppavaaleja.

– Kaikkea pitää kokeilla, hän naurahti.

Kirkko on tehnyt kuluvan syksyn aikana paljon töitä seurakuntavaalien äänestysprosentin kasvattamisen eteen. Edellisissä vaaleissa vuonna 2014 äänestämässä kävi vain 15,5 prosenttia äänioikeutetuista.

Joutjärven seurakuntapastori Pöyhösen analyysin mukaan matala äänestysprosentti kertoo siitä, ettei vaaleissa ole aiemmin puhuttu tarpeeksi konkreettisista, tavallisten ihmisten arkea koskevista asioista.

– Nyt kirkon ympärillä on keskusteltu monesta tärkeästä teemasta. Voi olla, että tällä kertaa ihmiset ovat varmaankin tulleet aiempaa voimakkaammin ottamaan kantaa, Pöyhönen sanoi mainiten esimerkkeinä arvokysymykset sekä seurakuntien taloudenhoidon.

Vaalivirkailija Martti Haarala leimasi Raija Aarrekorven äänestyslipukkeen. Haarala ei murehdi seurakuntavaalien äänestysprosenttia. "Kirkon tärkein tehtävä on julistaa evankeliumia. Seurakuntavaalit ovat täysin toissijainen asia". Kuva: Sami Kuusivirta

"Ihmiset ovat selvästi vieraantuneet kirkosta"

Miksi muuten yhteiskunnallisesti aktiivinen Seppo Säämänen ei ole aiemmin intoutunut uurnille?

– Nämä vaalit ovat olleet aina vähän vieraampi asia. Ei mitään sen suurempaa syytä.

Tiedän kokemuksesta, että ehdokkaiden hankkiminen on hankalaa. Seurakuntalainen Seppo Säämänen

Arja Säämäselläkään ei ole ollut mitään painavaa syytä äänioikeuden käyttämättä jättämiselle.

– Tällä kertaa minä sanoin Sepolle, että nyt mennään. Kovasti muutamat tuttavat ovat rohkaisseet äänestämään, joten päätimme lähteä.

Säämäsille sopivien ehdokkaiden löytäminen oli helppoa. Seppo Säämänen äänesti tuttavaansa. Arja Säämäsen ehdokasvalinnassa painoivat erityisesti ehdokkaiden suhtautuminen nuorisotyöhön ja avustustyöhön.

Aiemmin seurakuntavaalit väliin jättänyt Seppo Säämänen osallistui tällä kertaa jopa ehdokashankintaan. Itse hän ei ehdolle halunnut lähteä.

– Minuakin on kosiskeltu ehdokkaaksi vaikka kuinka monta kertaa, mutta en ole kokenut sitä niin mielenkiintoiseksi. Tiedän kokemuksesta, että ehdokkaiden hankkiminen on hankalaa.

Seppo Säämäsen mukaan alhainen äänestysprosentti ja ehdokkaiden vähäinen määrä kertoo suoraan kirkon heikentyneestä asemasta yhteiskunnassa.

– Ainakin kaikissa protestanttisissa maissa kirkon merkitys on pienentynyt. Kirkko ja seurakuntatoiminta ei tunnu kiinnostavan ihmisiä. Ihmiset ovat selvästi vieraantuneet kirkosta.

"Seurakuntavaalit ovat täysin toissijainen asia"

Tarja Huovilainen äänesti niin ikään ensimmäistä kertaa.

– Asiat ovat alkaneet kiinnostaa sen myötä, kun olemme alkaneet käydä seurakunnassa ja kirkossa aiempaa enemmän.

Huovilainen sanoo, ettei ole tietoisesti jättänyt aiemmin äänestämättä.

– Monesti ne ovat vain menneet ohi ilman, että niitä olisi edes huomannut.

Seurakuntavaalien medianäkyvyys on huomattavan vähäistä verrattuna muihin vaaleihin, sanoi Jukka Huovilainen.

– Eduskuntavaalit ja muut poliittiset vaalit ovat niin kovasti tapetilla, että seurakuntavaalit jäävät helposti varjoon.

Huovilaisillekaan ei tuottanut vaikeuksia löytää ehdokasta. Ennestään tutulle henkilölle oli helppo antaa ääni.

Huovilaisten äänestyslipukkeet leimannut vaalivirkailija Martti Haarala ei murehdi seurakuntavaalien matalaa äänestysprosenttia.

– Kirkon tärkein tehtävä on julistaa evankeliumia. Se on kirkon toiminnan ydintä. Seurakuntavaalit ovat täysin toissijainen asia, Haarala sanoi.

Vaalitulokset valmistuivat hitaasti

Kun muissa seurakunnissa ääniä vielä laskettiin, Iitissä sekä Sysmän ja Hartolan uudessa yhteisessä seurakunnassa alustavat tulokset oli saatu jo selville.

Iitissä äänestysprosentti nousi edellisten vaalien 16,8:sta 19,1:een. Iitin seurakunnan ääniharava oli keskustan ja kristillisdemokraattien yhteislistan Harri Nuutinen 84 äänellä. Valituiksi tuli yhteensä 19 ehdokasta kolmelta eri listalta. Iitin seurakunnan vaalilautakunta vahvistaa tuloksen tiistai-iltana.

Hartolan ja Sysmän yhteisen, ensi vuoden alussa aloittavan Tainionvirran seurakunnan ääniharava oli 95 ääntä kerännyt Eeva-Liisa Kirves. Yhteensä uuteen kirkkovaltuustoon valittiin 19 edustajaa.

Lahdessa ääntenlasku eteni verkkaisesti. Hieman ennen iltakymmentä selvisi, että Launeen seurakunnassa äänioikeuttaan käytti alustavan laskennan mukaan 1 185 ihmistä, eli runsas kahdeksan prosenttia äänioikeutetuista. Launeen äänten jakautumisesta ei iltakymmeneen mennessä ollut tietoa.

Lahdessa ennakkoon äänensä antoi viisi prosenttia äänioikeutetuista, eli 3 100 ihmistä.

Se on prosenttiyksikön vähemmän kuin edellisissä seurakuntavaaleissa 2014, kertoi Lahden seurakuntien viestintäpäällikkö Markus Luukkonen.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi