Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kisapuistoon liiketilaa poikkeamisluvalla – "Ravintola- ja vip-tilat voidaan vuokrata ulkopuoliselle ravintoloitsijalle"

Stadionhankkeen päätöksenteko viivästyy muutamalla kuukaudella lisäselvitysten takia.

Kisapuiston pääkatsomoon tulisi runsaat 2100 istumapaikkaa. Klubitiloissa voisi järjestää muitakin kuin urheiluun liittyviä tapahtumia. Kuva: Arkkitehtipalvelu Oy

Lahden Kisapuiston stadionhanketta koskeva päätöksenteko siirtyy muutamalla kuukaudella. Viivästys johtuu siitä, että stadionin tiloissa tapahtuvan kaupallisen toiminnan mahdollisuuksia selvitetään tähänastista tarkemmin.

– Ajatus oli, että konsepti joudutaan miettimään ilman mitään kaupallista toimintaa. Vaikuttaa siltä, että kaava mahdollistaa pikkuisen enemmän kuin olemme luulleet tähän asti. Päätöksentekovaihe siirtyy todennäköisesti alkuvuoden puolelle, konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.) ennakoi.

Kisapuiston stadionia on selvitetty kaupungin toimitilayhtiön Spatiumin johdolla. Suunnitelmien mukaan pääkatsomon yhteyteen sijoittuisi 464 neliön laajuinen klubitila, joka tämänhetkisen tulkinnan mukaan olisi mahdollista osoittaa poikkeamisluvalla liiketilaksi.

– Ravintola- ja vip-tilat voidaan vuokrata ulkopuoliselle ravintoloitsijalle. Tiloissa voi pitää sekä urheilutapahtumiin liittyviä että muita tilaisuuksia, Lahden maankäytön johtaja Veli-Pekka Toivonen kertoo.

"Ajatuksena lisätä hyötykäyttöä"

Esimerkkinä voidaan Toivosen mukaan käyttää Kisapuiston toisella reunalla toimivaa Lahden tennis- ja squashkeskusta, jossa on pieni liiketila.

Erillistä yritystoimintaa palvelevaa kiinteistöä Kisapuiston nykyinen kaava ei salli, kertoo kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen.

– Katsomorakennuksen ylin taso olisi tilaa, jossa voi järjestää kokouksia tai liikuntaa. Olen ymmärtänyt, että esimerkiksi FC Lahdella ei ole resurssia huolehtia tilan hyödyntämisestä. Ajatuksena on lisätä tilan hyötykäyttöä, ettei se ole vain katsomon edustustila.

Lopputulos parempi?

Mäntylä toivoo, että klubitilan vuokraaminen ulkopuoliselle toimijalle pienentäisi kaupungin maksuosuutta stadionin ylläpitokustannuksista.

– Voi olla, että konsepti ja lopputulos on kaikkien kannalta parempi, kun kierros saadaan käytyä läpi.

Voi olla, että konsepti ja lopputulos on parempi. Aleksi Mäntylä (vihr.)

Spatiumin hallituksen puheenjohtaja Marko Varjonen (kok.) ei usko liiketilan olennaisesti muuttavan Kisapuiston stadionin taloudellisia laskelmia.

– Kaava ei kuitenkaan mahdollista asumista tai toimistorakentamista. En usko, että tämä on mikään räjäyttävä tieto sinänsä.

Mäntylä harmittelee sitä, että liiketilan osoittamisen mahdollisuus selvisi vasta nyt, hanketta on selvitetty vuosien ajan.

– Uusi stadion on 50 vuoden järjestely, joten tässä vaiheessa kannattaa katsoa asia kunnolla.

Toivosen mukaan kaupungille on tehty hyvin erilaisia esityksiä esimerkiksi kiinteistön saamisesta Kisapuistoon.

– Olemme kertoneet, että se merkitsisi myös autopaikkoja.

Valmistuisi 2020?

Varjonen luottaa yhä, että uusi stadion voisi valmistua ennen Veikkausliiga-kauden 2020 alkua.

– Toivotaan, että pieni tarkastelu tekee sen, että hanke nytkähtää eteenpäin. Oma tuntumani on, että hankkeeseen suhtaudutaan pääsääntöisesti positiivisesti.

Kisapuiston asemakaavan mahdollisesta päivittämisestä ei ole mitään tietoa.

– Kaava on todella vanha, joten sitä olisi syytä tarkistaa. Vireillä ei ole hanketta, jonka takia se pitäisi saada kaavoitusohjelmaan. Alue on aikalailla täytetty käytöllä. Kauhean paljon ei ole tilaa, jota voisi ajatella johonkin muuhun toimintaan, Karvinen-Jussilainen sanoo.

Stadion

5 500 katsojaa

Kisapuistoon suunnitellaan 5 500 hengen jalkapallostadionia, jonka toteuttamista on selvitetty toimitilayhtiö Spatiumin johdolla.

Kokonaiskustannukset olisivat 10,4 miljoonaa euroa, mistä 3 miljoonaa eli noin 30 prosenttia katettaisiin ulkopuolisella rahoituksella.

Rahoitusta kerättäisiin opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja Uefalta haettavina avustuksina, mainospaikkojen ja stadion nimen myynnillä sekä joukkorahoituksella.

Kaupungin tavoitteena oli saada ulkopuolista rahaa 40 prosenttia.

Jos stadion päätetään toteuttaa, se voisi valmistua aikaisintaan vuoden 2020 keväällä.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi