Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tapanilan tontit tekivät kauppansa – myyntihinnat jopa kaksinkertaisia pohjahintaan nähden

Jalkarannan Tapanilakodin alueen 20 omakotitontille löytyi helposti ostajat, mutta vanhainkotirakennukselle etsitään yhä uutta omistajaa.

Tapanilakodin alue on puistomainen. Vanhassa puurakennuksessa toimii steinerpäiväkoti. Kuva: Vili Uuskallio

Lahden Jalkarannassa sijaitsevan Tapanilakodin alueen tontit kiinnostivat odotetusti omakotirakentajia. Kaikki tarjouskilpailussa olleet 12 tonttia myydään 60 000 euron pohjahintaa korkeammalla hinnalla.

Kolmen tontin kohdalla myyntihinta on noin kaksinkertainen pohjahintaan nähden. Kallein tonteista vaihtaa omistajaa 125 020 eurolla.

– Jalkarannasta ei ole luovutettu tontteja tällaisessa mittakaavassa pariinkymmeneen vuoteen. Hinnat ovat jopa yläpäässä siitä, mitä yksityisillä markkinoilla on maksettu. Aikalailla ollaan odotusten mukaisella tasolla, kaupungingeodeetti Juha Helminen toteaa.

Tarjouskilpailussa olleista tonteista kaksi myydään 65 000 eurolla.

– Puiston reunassa sijaitsevista tonteista ollaan valmiita maksamaan enemmän kuin tonteista, joissa on naapurit joka puolella, Helminen selittää hintaeroja.

Tapanilakodin vaalea päärakennus on myynnissä. Pohjahintaa ei ole asetettu. Kuva: Katja Luoma

"Ihmiset ovat laatutietoisia"

Tapanilakodin alueelta tuli tarjolle yhteensä 20 omakotitonttia. Niistä kahdeksan luovutettiin pisteytysmenettelyllä, jossa otettiin huomioon perheen koko, tulotaso, hakijoiden ikä, nykyinen asumismuoto sekä aiempi tontinhakuhistoria.

Aikalailla ollaan odotusten mukaisella tasolla. Kaupungingeodeetti Juha Helminen

Pisteytyksen perusteella luovutettavien tonttien lunastushinta on 55 000 euroa. Tonteista neljä jouduttiin arpomaan, koska hakijoita oli tasapisteissä.

Tapanilakodin tonttien koko on noin tuhat neliötä. Teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Francis McCarron (kok.) on tyytyväinen tontteja kohtaan osoitettuun kiinnostukseen.

– Ottajia olisi ollut paljon enemmän kuin tontteja. Tämä on hyvä muistutus siitä, että ihmiset ovat aika laatutietoisia.

Syksyn tonttihaussa tarjolla olleista uusista tonteista luovuttamatta jää kuusi Kytölän alueen tonttia.

Kuva: Anssi Hietamaa

Vanhainkotirakennus myynnissä

Sammalsuonkadun varren Tapanilakoti on entinen vanhainkoti, jonka toiminta alkoi vuonna 1931. Alun perin kunnalliskodiksi kutsuttuun hoitoyksikköön valmistui päärakennus vuonna 1937 ja lisäosa 1950-luvulla.

Rakennuskompleksia laajennettiin 1960-luvulla valmistuneilla yksikerroksisilla siipiosilla, jotka on purettu. Vanhainkotitoiminta päättyi loppuvuodesta 2014. Vuosina 2015–2016 kiinteistö toimi turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksena.

Kaupunki laittoi vanhainkotikiinteistön myyntiin alkusyksystä. Rakennukselle ei asetettu pohjahintaa, mutta tontin pohjahinnaksi määriteltiin 324 000 euroa. Vaihtoehtona oli tontin vuokraaminen 16 200 euron vuosihinnalla.

Alkuperäinen tarjousaika päättyi lokakuun lopussa.

– Kilpailutusta jatkettiin 23. marraskuuta saakka vähän muutetuin ehdoin, koska määräaikaan mennessä emme saaneet tarjouksia, Helminen kertoo.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi