Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Viikonlopun vieras

Lahden ytimessä asuvan Jani Walleniuksen keskustasta eivät autot katoa

Mainosvideoiden vastapainoksi yrittäjä tutustuu kaupungin huumeongelmaan ja työttömien kuntoutukseen. Joulupukkivälitys käy harrastuksesta, kuten Google-avusteinen auton entisöintikin. Wallenius aloittaa vuoden alusta Lahti City -yhdistyksen puheenjohtajana.

Jani Wallenius asuu ja työskentelee Lahden pääkadulla Aleksanterinkadulla. Hänen päänsä pulppuaa ideoita: torilla voisi hänen mielestään järjestää vaikka drive in -elokuvaillan, jossa ääni kuuluisi radiosta ja ravintolat tarjoilisivat autoihin. Kuva: Sami Lettojärvi

Onneksi Lahden Aleksanterinkadun alkupää on viimein valmis! Puomien poistuminen helpottaa sisäänkäyntiä Jani Walleniuksen työtilaan. Miehen omaa elämää katutöiden loppuminen helpottaa vielä paljon enemmän, sillä hän asuu samassa talossa.

– Kello viisi aamulla oli kivipora päällä.

Wallenius on Lahden keskustaelämän kokemusasiantuntija, ja hänen näkemyksiään ja ideoitaan kuullaan ensi vuoden alusta lähtien myös Lahti City -yhdistyksen kautta. Yhdistys edistää Lahden keskustan elinvoimaa ja Wallenius aloittaa sen puheenjohtajana ensi vuoden alussa.

Yhdistyksen näkyvimpiä toimintoja on jokavuotinen joulun avaus helikoptereineen ja joulupukkeineen Lahden torilla. Tänä vuonna lämmin sää uhkaa vesittää kopterin laskeutumisen tekojäälle, mutta Wallenius esittelee jo lennokkaasti varasuunnitelmaa – joka on vielä salaisuus, totta kai.

Keskusta ja laitakaupunki

Lahti City -yhdistys on tähän asti ollut uudelle puheenjohtajalleen hiukan vieras, mutta juuri ennen ESS:n haastattelua hän sai rautaisannoksen tietoa toiminnanjohtaja Pipsa Wirtaselta. Wirtanenkin aloitti työssään vasta elokuussa, joten ensi vuonna yhdistystä luotsaa tupla-W.

– Tärkeintä on yhdistyksen talous, kiteyttää tuleva puheenjohtaja.

Wallenius istuu vastedes kahdella pallilla, ainakin näennäisesti. Hän istuu nimittäin silloin tällöin Lahden kaupunginvaltuustossa varavaltuutettuna. Silloin hänen pitäisi ajatella koko Lahden parasta niin Uudenkylän kuin Jalkarannankin näkökulmasta. Keskustan ja muun Lahden välillä ei kuitenkaan ole mitään ristiriitaa, hän vakuuttaa ja toivottaa kaikki Uudenkylän asukkaat tervetulleiksi nauttimaan keskustan tarjonnasta.

Harrastuksesta nopeasti ammatti

Walleniuksen työtä ovat mainosvideot, joita hän tuottaa Promedia-yrityksensä nimissä. Elävän kuvan maailma tempaisi mukaansa jo yläasteikäisenä Mukkulassa.

Tuolloinen äidinkielen opettaja Seija Viitanen antoi esitelmän vaihtoehdoksi elokuvan teon. Ystävän kanssa kuvattu video tuotti arvosanaksi täyden kympin, vaikka raskas kalusto ja lyhyet kaapelit rajoittivat poikien luovuutta.

Jani Wallenius opetteli videoinnin omin päin ja perusti ensimmäisen yrityksensä jo 14-vuotiaana. Kuva: Sami Lettojärvi

13-vuotiaana Wallenius kuvasi ja leikkasi serkkunsa häävideon. Kokemusta karttui yrityksen ja omien kokeilujen kautta ja sana kiiri.

– Ilmoittelin kympin riveillä ja kuvauskeikkaa alkoi tulla joka viikonlopulle. Hääkuvauksista siirryin luontevasti yritysvideoihin, Wallenius kuvaa urakehitystään.

Kun raha alkoi liikkua, oli aika perustaa oma yritys Pikkis Film 14-vuotiaana. Kopio maistraatin todistuksesta on edelleen toimiston seinällä.

– Meitä oli kolme Jania luokalla, joista minä olin pienin. Siksi lempinimeni oli Pikkis.

Muodollinen koulutus jäi peruskouluun, mutta yrittäjän siivet kantoivat eteenpäin.

Yhteistyö Lahden Hennalan varuskunnassa työskennelleen Jorma Jokelan kanssa poiki sotilaslääketieteen simulaatiokeskuksen ja kansainvälisen Nordic Simulators -yhtiön. Wallenius veti yhtiötä toimitusjohtajana useita vuosia, kunnes siirtyi hallitukseen.

– Yrityksellä menee nyt hyvin.

Uuteen maailmaan ehdokkuuden myötä

Wallenius huomasi pian, että hänelle jäi yhtäkkiä paljon aikaa. Samaan aikaan viime vuonna yrittäjäjärjestö patisti jäseniään aktivoitumaan kunnallisvaaleissa.

Wallenius ilmaisi kiinnostuksensa, ja niin Lahden Kokoomus sai uuden ehdokkaan. Äänisaalis oikeutti paitsi varavaltuutetuksi, myös Lahden rakennus- ja ympäristölupalautakunnan jäseneksi ja Hämeen poliisin neuvottelukunnan jäseneksi. Hän on nyt myös Lahden Työn Paikka -yhtiön hallituksen varapuheenjohtaja.

Työn Paikka on parhaiten tunnettu kierrätyskeskus Patinasta, mutta Wallenius korostaa sen muita puolia:

– Tarkoitus on työllistää ja kuntouttaa pitkäaikaistyöttömiä. Tavoitteena on työllistää heitä ihan tavallisiin töihin.

Tämä tehtävä ja yhteistyö poliisin kanssa on jotain ihan muuta kuin yritysten mainosvideoitten maailma.

– Poliisin neuvottelukunnassa poliisi kertoo 2–3 kuukauden välein esimerkiksi huumetilanteesta maakunnassa. Poliisi toivoo, että Lahti järjestäisi enemmän tekemistä nuorille, jotta he eivät alkaisi käyttää huumeita.

Myös tytär yrittäjän tielle jo nuorena

Peruskoulupohjalta ponnistanut yrittäjä ei kehota nuoria luopumaan opiskelusta, mutta elämässä voi olla muutakin:

– Kannattaa opiskella, mutta samalla voi saada kokemusta yritystoiminnasta. Kouluissa pitäisi olla enemmän yrittäjyysopetusta.

Walleniuksen tytär Edvina seurasi isänsä jalanjälkiä jo kymmenvuotiaana, jolloin hänen nimiinsä rekisteröitiin oma yritys. Sen toimiala on VHS-kasettien kopiointi dvd-levyille.

Isä-Wallenius auttaa muita nuoria työllistymään jouluaattona. Hän ylläpitää Facebook-ryhmää, jossa lähiseudun joulupukkiehdokkaat ja perheet kohtaavat toisensa. Käytöshäiriöiset pukit poistetaan palautteen perusteella nopeasti ryhmästä, Wallenius vakuuttaa.

Monikerroksisessa työhuoneistossa ideoidaan ja toteutetaan mainosvideoita. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahti Cityyn Walleniuksella ei ollut aikaisempia suhteita, mutta nyt hän ponkaisi heti puheenjohtajaksi. Kehittämisyhdistyksen muodostavat yritykset, kiinteistöt ja kaupunki.

– Minua pyydettiin ja yhdistys kuulosti mielenkiintoiselta.

Tässä kohtaa mainoskuvaaja antaa taas mielikuvituksensa lentää ja kuvailee erinäisiä tempauksia, joita keskustassa voisi järjestää: esimerkiksi drive in-elokuvailta torilla, jossa ääni kuuluisi radion kautta ja ravintolat tarjoilisivat torille pysäköityihin autoihin.

Toriparkin vastustus suli

Keskustan kehittäminen on kuitenkin muutakin kuin tempauksia. Tämän hetken kuumimpia kysymyksiä on Vesijärvenkadun autokaistojen vähentäminen kahteen.

– En kannata kävelykeskustaa. Lahdessa pääsee jo nyt joka paikkaan kävellen ja pyöräillen. Autot ovat keskustan elinehto. Vanhusten on päästävä autolla kaupan oven eteen.

Toriparkin suhteen Wallenius kertoo olleensa aluksi vastustaja, koska pelkäsi rakennusajan haittoja keskustan yrittäjille.

– Nyt lopputulos on hyvä, joten yhteisvaikutus on neutraali. Toriparkista on vuokrattu hyvin paikkoja.

Viime aikoina keskustaan on ilmestynyt paljon kahviloita. Se lienee hyvä merkki?

– Olavi (Lanun aukiolla) on aivan loistava. Se on tuonut uutta elämää.

Wallenius haluaisi kuitenkin tietää, miten kannattavaa kahviloiden toiminta on.

Vanha auto uusiksi

Keskustassa näkyy silti tyhjiä näyteikkunoita, eikä Lahti City -yhdistyksellään ei ole taikasauvaa niiden täyttämiseen. Lähivuosina keskustaa kuitenkin mullistaa viereen nouseva Ranta-Kartanon alue.

– Se tuo varmasti uutta elämää nimenomaan Aleksin alkupäähän.

Rakennus- ja ympäristölautakunnan jäsen Wallenius haluaa helpottaa esimerkiksi ravintoloiden kesäterassien rakentamista.

– Lupa pitää saada nopeasti. Ja jos joku ehdottaa jotain uutta, virkamiehen asenteen pitää olla "kyllä, otan asiasta selvää".

Kun työ on uusien mainosvideoitten keksiminen, voisi kuvitella vapaa-ajan olevan rentoutumista varten.

– Golf, biljardi, tyttären voimisteluharrastus, luettelee Wallenius harrastuksiaan, mutta yllättää sitten:

– Projektina oli vuoden 1959 mallisen kaksipaikkaisen urheiluauton entisöinti Googlen ohjeitten mukaan. Ja minä kun en ollut aiemmin edes talvirenkaita vaihtanut! Tykkään tarttua kaikenlaiseen uuteen.

Itseoppinut yrittäjä

Jani Wallenius

Syntynyt 1976, lapsuus Mukkulassa.

Perusti oman videokuvausyrityksen 14-vuotiaana.

Yksi Nordic Simulators-yhtiön perustajista ja toimitusjohtaja useita vuosia.

Nyt yrittäjä mainosvideoihin Promedia-yhtiössään.

Kokoomuksen varavaltuutettu Lahden kaupunginvaltuustossa.

Ensi vuoden alusta Lahti City ry:n puheenjohtaja.

Täydennä virkkeet

Yrittäjä jatkaa viittä lausetta

Vesijärvenkadun autoilun rajoittaminen on huono idea, koska se on elintärkeä kulkuväylä muun muassa hälytysajoneuvoille.

Keskustan kahvilabuumi kertoo lahtelaisten uskosta yrittämiseen ja keskustan uuteen nousuun.

Lahden kaupungin budjetti on pidettävä tasapainossa keinolla millä hyvänsä, koska emme voi velvoittaa lapsiamme maksamaan meidän kulutuksestamme.

Lahden huumetilanne on suuri uhka ja varat tulee ohjata nuorille ennaltaehkäisyyn eikä vain ongelmien jälkihoitoon.

Pelkän peruskoulun varassa ei elämästä selviä, luulevat jotkut, mutta kyllä yleissivistys rakentuu myös kokemuksista.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi