Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Konkurssien määrä kasvoi – muttei Päijät-Hämeessä

Varovaisuus on valttia Hämeessä, sanoo Kauppakamrin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. Yritysten suhdannenäkymät ovat jatkuneet myönteisinä tänä vuonna, vaikka monet yritykset kärsivätkin työvoimapulasta. Pitkään jatkuessaan työvoimapula vaikuttaa yritysten laajenemishaluihin.

Kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäisen mukaan monet yritykset täällä kärsivät työvoimapulasta. Kuva: Tarmo Valmela / PhotoDance Valmela

Vireille pantujen konkurssien määrä on kasvanut runsaasti tämän vuoden tammi-lokakuussa viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–lokakuussa 2018 pantiin vireille 2 217 konkurssia, mikä on 400 konkurssia (22,0 prosenttia) enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Vireille pantujen konkurssien määrä kasvoi kaikilla päätoimialoilla. Vireille pannuilla konkursseilla tarkoitetaan konkurssiin haettuja yrityksiä, yhteisöjä tai luonnollisia henkilöitä. Konkurssin vireilletulo ei läheskään aina merkitse yrityksen tai ammatinharjoittajan konkurssiin asettamista.

Kuva: Anssi Hietamaa

Suhdannenäkymät yhä hyvät

Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessä konkurssien määrässä ei tapahtunut suuria muutoksia. Päijät-Hämeessä konkurssien määrä oli tammi–lokakuussa 73, kun se vastaavana aikana viime vuonna oli 70.

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäistä tasaiset luvut eivät yllätä.

– Varovaisuus on täällä valttia. Konkurssien iso määrä kertoo usein kovasta riskinotosta, Eerikäinen sanoo.

Hän ei ole itse kuullut Nocartin lisäksi yhdestäkään isommasta konkurssitapauksesta. Uusiutuvaa energiaa hyödyntävä Nocart asetettiin konkurssiin pari viikkoa sitten.

Eerikäinen muistuttaa, että monien yritysten toiminta loppuu muista syistä kuin konkurssin takia.

– Yleisintä on varmasti se, että yritykselle ei löydy jatkajaa ja toiminta lopetetaan.

Päijäthämäläisten yritysten suhdannenäkymät ovat Eerikäisen mukaan jatkuneet myönteisinä tänä vuonna, vaikka monet yritykset kärsivätkin työvoimapulasta. Pitkään jatkuessaan työvoimapula vaikuttaa yritysten laajenemishaluihin.

Yli 10 000 ihmistä

Henkilökuntaa tammi-lokakuussa koko maassa konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 10 479, mikä on 506 henkilöä (5,1 prosenttia) enemmän kuin viime vuonna. Henkilömäärältään suurinta kasvu oli Uudellamaalla, Pohjois-Karjalassa, Satakunnassa ja Lapissa.

Konkurssit kasvoivat kaikilla toimialoilla, mutta eniten muiden palveluiden päätoimialalla. Alalla pantiin vireille 692 konkurssia, mikä on 175 konkurssia (33,9 prosenttia) enemmän kuin edellisvuonna. Muiden palveluiden alaan kuuluvat informaatio- ja viestintäpalvelut, rahoitus- ja vakuutustoiminta, kiinteistöala, ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta, hallinto- ja tukipalvelut, koulutuspalvelut, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä taide-, viihde- ja virkistystoiminnan.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi