Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kärkölän veroprosentti nousee – Kärkölä-ryhmä peittosi muut valtuustossa

Pormestari Markku Koskinen sanoo, että korotus on vastuullinen ratkaisu. Kuva viime tammikuulta. Kuva: Sami Kuusivirta

Kärkölän valtuusto päätti äänestyksen jälkeen äänin 15 vastaan 12 että kunnan veroprosenttia nostetaan 0,25 prosenttiyksikköä. Ensi vuoden alusta kunnallisveroprosentti on Kärkölässä 22.

Äänestystä edelsi tiukka keskustelu. Valtuuston puheenjohtaja Martti Aslamaa (sd.) kertoo, että 40 minuutin aikana käytettiin 35 puheenvuoroa. Äänet jakautuivat valtuustossa niin, että Kärkölä-ryhmä kannatti pormestari Markku Koskisen (Kärkölä-ryhmä) esitystä siitä, että veroa nostetaan ja muut ryhmät olivat sitä vastaan. Kokoomuksen Mari Raininko äänesti myös muusta valtuustoryhmästään poiketen Koskisen esityksen puolesta.

Markku Koskinen perusteli veronkorotusta sote-menojen kasvulla. Tämän vuoden tilinpäätös­ennusteessa on viiden prosentin kasvu sote-menoissa, ja ensi vuodelle arvioidaan kahden prosentin nousua. Kärkölän ensi vuoden talousarvios­ta on tulossa veronkorotuksesta huolimatta noin 600 000 euroa alijäämäinen.

– Mielestäni korotus on perusteltu päätös tässä tilanteessa, jossa talous on riskirajalla. Nyt tehty veronkorotus auttaa talouden ennakoinnissa ja tuo turvaa tuleville vuosille, Mari Raininko sanoo.

Kärkölään saatava uusia asukkaita

Veronkorotuksen vastustajat olivat sitä mieltä, että sote-menojen kasvu on vasta pelkkä arvio ja vielä voi toivoa, ettei arvio toteudu.

– Näin pienellä korotuksella ei myöskään pystytä maksamaan uusia kouluja, vaan se on velalla rakennettava kuitenkin. Ennemmin pitäisi pyrkiä etsimään juurisyitä, miksi tähän tilanteeseen on tultu ja korjaamaan niitä. Elinvoimaa pitää parantaa, Kärkölään on saatava uusia asukkaita, Aslamaa sanoo.

Ja vetovoiman lisäämisessä Päijät-Hämeen ylivoimaisesti korkein veroprosentti ei ole valttikortti.

– Toivottavasti ihmisiä ei sen takia muuta pois tai ole muuttamatta tänne. Korotus on pieni, mutta kokonaisveroprosentti on iso. Tänä päivänä ihmiset pohtivat sitä hyvin tarkkaan, koska työ ei ole enää kenellekään itsestäänselvyys, Aslamaa sanoo.

Aslamaa uskoo kuitenkin, että koko valtuustolla on sama yhteinen tavoite, että Kärkölää päästään kehittämään nykyistä parempaan suuntaan. Kärkölän talouden pelastus on ollut leasing-järjestely, joka on estänyt kriisikunnaksi liukumisen. Niiden avulla pitäisi sinnitellä siihen asti, että sote-uudistus joskus toteutuu ja sote-kulut siirtyisivät kunnilta maakunnille.

Lisätty 13.11. klo 12.29: Mari Raininkon osuus.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi