Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Koskinen on ryhmässään kuin keidas kuivassa erämaassa" – kulttuurikeskustelu velloi Lahden valtuustossa, puheenjohtaja rauhoitteli Kalle Aaltosta

Veroprosentit ja isot talousasiat hyväksyttiin nuijan kopautuksella. Valtuustoaloitteiden käsittelyssä puhujina kunnostautuivat erityisesti kevään eduskuntavaaliehdokkaat.

Lahden koululaisille on järjestetty päiväkonsertteja Sibeliustalossa. Viime vuonna pidetyssä konsertissa solistina oli Lauri Porra. Kuva: Sami Kuusivirta

Kunnallisvero pysyy Lahdessa 20,75 prosentissa. Myös kiinteistöverot säilyvät ennallaan.

Maanantaina kokoontunut kaupunginvaltuusto hyväksyi veroprosentit ilman ainuttakaan puheenvuoroa. Myöskään kaupungin tuloksen painuminen (9 miljoonaa euroa) tappiolle tai hyvinvointiyhtymän kulujen ylittyminen 11,3 miljoonalla eurolla eivät herättäneet keskustelua. Valtuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) tosin joutui pyytämään tiukkaan sävyyn hiljaisuutta, koska valtuutetut eivät malttaneet olla juttelematta keskenään edellä mainittuja asioita käsiteltäessä.

Valtuustoa puhuttivat maanantaina aloitteet, joista riitti tarinaa noin puolentoista tunnin verran. Puhujina kunnostautuivat erityisesti kevään eduskuntavaaliehdokkaat.

"Täysin käsittämätöntä"

Vilkasta keskustelua herätti etenkin Kalle Aaltosen (Pro Lahti) aloite kaupunginteatterin ja -orkesterin budjettien leikkaamisesta 10 prosentilla. Aaltonen ehdotti, että säästyvät rahat siirrettäisiin ennaltaehkäiseviin palveluihin, lasten harrastuksiin, koulujen jälkeiseen harrastetoimintaan ja nuorisotoimeen.

– On täysin käsittämätöntä, että Inspiksen kaltaisen systeemin (työllistää nuoria ja ehostaa kaupunkiympäristöä) on vaikeaa saada pari tonnia kaupungilta, Aaltonen ihmetteli kiihtyneeseen sävyyn.

– Pyydän valtuutettu Aaltosta vähän pienentämään äänialaansa, koska käyttäytyminen saattaa vaikuttaa uhkaavalta, jota se tuskin on, Bruneau neuvoi.

Francis McCarronin (kok.) mielestä teatterin ja orkesterin lipunhintoja voitaisiin nostaa 0,75 sentillä vuodessa.

– Kymmenessä vuodessa saataisiin kymmenen prosentin kustannussäästö. Käyttäjien kuuluu palveluista maksaa, hän katsoi.

"Ongelmat eivät jää syntymättä"

Useissa puheenvuoroissa huomautettiin, ettei kulttuuripalveluita pitäisi asettaa vastakkain lasten ja nuorten hyvinvoinnin kanssa.

– Teatteri ja orkesteri tekevät tärkeää sivistystyötä lasten ja nuorten kanssa. Lapset, jotka käyttävät kulttuuripalveluita, menestyvät koulutuksessa, Maria Mäkynen (sd.) totesi.

Se ei valitettavasti ole mäkihyppy tai jalkapallo, vaan Sibelius ja kaupunginorkesteri. Ville Skinnari (sd.)

Elisa Lientolan (vas.) mielestä lipunhintojen korottaminen on huono ratkaisu, koska kaikilla on oikeus taiteeseen ja kulttuuriin.

– Yksikään huume- tai mielenterveysongelma ei jää syntymättä, jos leikkaamme taiteesta ja kulttuurista, hän väitti.

Ville Skinnari (sd.) kysyi, mikä on kansainvälisesti on tunnetuin asia Lahdesta.

– Se ei valitettavasti ole mäkihyppy tai jalkapallo, vaan Sibelius ja kaupunginorkesteri, kun globaalisti puhutaan. Japanissa ja Kiinassa tehdään kauppaa lahtelaiselle elinkeinoelämälle kulttuurin kautta.

Helena Salakka (kok.) muistutti kaupunginorkesterin ja -teatterin osallistuneen säästötalkoisiin.

– Esimerkiksi orkesteri miinus kuusi prosenttia kolmen viime vuoden aikana.

"Mitä vihamieliset asiat ovat?"

Lasse Koskinen (ps.) ja muu perussuomaisten valtuustoryhmä toivoi Karjala-museota uuden taide- ja muotoilukeskuksen yhteyteen. Kuva: Juha Peurala

Perussuomalaisten valtuustoryhmä on kannattanut kulttuurilaitosten menojen karsimista. Toisaalta ryhmä on osoittanut kiinnostusta myös kulttuuripalveluiden sisältöön.

Perussuomalaisten aloitteessa toivottiin uuteen taide- ja muotoilukeskukseen osuutta Karjala-museolle.

– Museon tuottaminen on varsin edullista. Videotekniikka monipuolistaa näyttelyitä, Lasse Koskinen (ps.) totesi.

Lahden museot totesi vastineessaan, että aloitteessa mainitut asiat tulevat pitkälti toteutumaan uudistettavassa Historiallisessa museossa sekä taide- ja muotoilukeskuksessa.

Valtuuston 1. varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) kiitti Koskista aloitteesta.

– Valtuutettu Koskinen on omassa ryhmässään kuin keidas kuivassa erämaassa, kun puhutaan kulttuuripalveluista, sivistyspalveluista, taidepalveluista ja historiasta. Pääsääntöisesti perussuomalaisilta kuullaan melko kulttuurivihamielisiä puheenvuoroja.

– Olisi kiva tietää, mitä vihamieliset asiat ovat? Perussuomalaiset on esittänyt kulttuuritoimeen vain säästöjä, ryhmäjohtaja Rami Lehto puolustautui.

Keskustelu aloitteista jatkunee tulevissa kokouksissa. Tapani Ripatti (sd.) esitti sataman parkkimittareiden poistamista ja Aaltonen Vesijärvenkadun kavennuskokeilun hylkäämistä.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi