Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Asikkalan valtuusto tyrmäämässä veronalennuksen – "Lupaukset perustuvat hirvittävään optimismiin ja maailmaa syleilevään populismiin"

Kunnanhallitus esittää maanantaina kokoontuvalle valtuustolle, että Asikkalan kunnallisveroprosentti lasketaan nykyisestä 20,75:stä 20,50:een. Veronalennuksen vastustamiselle on mitättömät taloudelliset perusteet, sanoo Kotikunta-ryhmän valtuutettu Immo Virtanen.

Kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbackan veroesitys on saamassa Asikkalan valtuuston enemmistön taakseen. Kunnanhallituksen puheenjohtajan Juri Niemisen (koku.) tavoite veronalennuksesta jäänee jälleen toteutumatta. Kuva: Juha Peurala

Asikkalan kunnanvaltuuston enemmistö haluaa pitää kunnallisveroprosentin 20,75:ssä myös ensi vuonna.

Etelä-Suomen Sanomat tavoitti kristillisdemokraattien ainoaa valtuutettua lukuun ottamatta edustajia jokaisesta valtuustoryhmästä. Soittokierroksen perusteella yli puolet valtuutetuista vastustaa kunnanhallituksen esittämää veronalennusta nykyisestä 20,75:stä 20,50:een.

Valtuusto päättää ensi vuoden veroprosenteista maanantaina.

Kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka esitti viime maanantaina kokoontuneelle kunnanhallitukselle, ettei kunnallisveroa tulisi laskea. Kunnanjohtajan esitys yllätti ainakin kunnanhallituksen puheenjohtajan Juri Niemisen (koku.), sillä kunnanhallituksen loppukesästä päättämään talousarvioraamiin veronalennus oli ehditty sisällyttää.

Kunnanhallituksessa veronalennusta kannattivat Nieminen ja hänen ryhmätoverinsa Henna Rautavuo-Hätönen, kokoomuksen Vilho Laakso sekä perussuomalaisten Mira Nieminen.

Kunnanhallituksessa veronalennusta vastaan äänestivät vihreiden Riitta Lalla sekä keskustan Pirjo Ala-Hemmilä ja Heikki Vahto.

Mira Nieminen (ps.) kannattaa vernoalennusta toisin kuin viime syksynä. Kuva: Elena Liseytseva

Kotikunnan Virtanen: "Emme suhtaudu tähän fundamentaalisesti"

Kahdeksan jäsenen Kotikunta äänestänee valtuustossa yhtenäisenä veronalennuksen puolesta, arvioi valtuustoryhmän varapuheenjohtaja, kunnanvaltuuston toinen varapuheenjohtaja Immo Virtanen.

– Ryhmäkantaa emme tästäkään asiasta muodosta, mutta uskoisin, että ainakin valtaosa ryhmästämme äänestää veronalennuksen puolesta. Emme kuitenkaan suhtaudu tähän mitenkään fundamentaalisesti.

Virtanen ei ymmärrä, miksi Ikola-Norrbackan esitys ei kunnioittanut poliitikkojen loppukesästä päättämää talousraamia.

– En ole missään tapauksessa tyytyväinen tällaiseen. Ei asioita näin pidä hoitaa.

Immo Virtanen (koku.) sanoo, ettei Kotikunta suhtaudu verokysymykseen fundamentaalisesti. Kuvassa vasemmalla Virtasen ryhmätoveri Kari Kitala. Kuva: Sami Lettojärvi

Keskustan kahdeksan hengen ryhmä äänestää puolestaan todennäköisesti yhdessä rintamassa veronalennusta vastaan, kertoo ryhmäpuheenjohtaja Miina Harmaala.

– Aivan varmaksi en uskalla julistaa, mutta uskoisin, että seisomme kunnanjohtajan esityksen takana.

Harmaalan mielestä veronalennus olisi riski tilanteessa, jossa Asikkalassa on edessä suuria investointeja.

– Jos nyt laskemme veroja, voidaan niitä joutua nostamaan nopeallakin aikataululla vähintään nykyiselle tasolle.

Harmaalan käsityksen mukaan tavalliset kuntalaisetkaan eivät ole vaatimassa kiihkeästi veronalennusta.

– Palveluiden turvaaminen on kuntalaisille tärkeää ja he ovat siitä valmiita maksamaan.

"Kunnan talouspuskurit kestävät pienen veronalennuksen"

Kokoomuksen valtuustoryhmässä ei yhtenäisyyttä veroasiassa löydy. Kunnanhallituksen jäsen Vilho Laakso ja valtuuston varapuheenjohtaja Jari Laaksonen äänestävät veroalen puolesta, muu ryhmä todennäköisesti alennusta vastaan.

– Meidän ryhmässämme on niitä henkilöitä, jotka tuntuvat rakastavan veroja kovin paljon, sanoo ryhmäpuheenjohtajanakin toimiva Laakso.

Laakson puoluetoveri Tuomo Riihilahti ei tunnustaudu verojen rakastajaksi, mutta aikoo silti äänestää veronalennusta vastaan.

– Lupaukset veronalennuksesta perustuvat hirvittävään optimismiin ja maailmaa syleilevää populismiin ilman, että mietitään tulevaisuuden näkymiä.

Meidän ryhmässämme on niitä henkilöitä, jotka tuntuvat rakastavan veroja kovin paljon. Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Vilho Laakso

Perussuomalaisten kolmen hengen valtuustoryhmässä mielipiteet jakautuvat. Ryhmäpuheenjohtaja Mira Nieminen kannattaa veronalennusta toisin kuin vuosi sitten, mutta ainakin Kari Lyyrylä vastustaa.

Niemisen kanta veroasiassa on muuttunut, koska veronalennus on sisällytetty loppukesästä hyväksyttyyn talousraamiin.

– Viime vuonna alennusesitys tuli yllätyksenä. Saamieni tietojen perusteella kunnan talouspuskurit kestävät pienen veronalennuksen. Kuntalaisille pitää antaa jotain hyvää, koska kunnalla on takana hyviä vuosia.

Vihreät ja SDP veroalea vastaan

Vihreiden valtuustoryhmä äänestää yhtenä rintamana nykyisen veroprosentin puolesta. Ryhmäpuheenjohtaja Juha Tapiola sanoo, että Asikkalan talous ei ole läheskään niin hyvällä tolalla kuin yleisesti annetaan ymmärtää. Hänen mukaansa noin puolet kunnan aiemmin tekemistä ylijäämistä ovat "höttöä".

– Kirjanpidollisilla kikkailuilla saatua ylijäämää, joka ei ole realisoitavissa. Esimerkiksi vesiyhtiö on tehnyt miljoonan tappiota reiluun kolmeen vuoteen. Jos kippaisimme sen kunnan tilinpäätökseen, me olisimme aika nopeasti liemessä.

Hän huomauttaa, että Asikkala joutuu maksamaan todennäköisesti jo ensi vuonna 300 000 euroa mätkyjä viime vuoden liian isosta yhteisöveropotista.

– Se on tismalleen se summa, minkä kunta menettää, jos laskemme veroja.

Juha Tapiolan (vihr.) mukaan kestäviä perusteluja veronalennukselle ei ole. Kuva: Tuomas Räihä

Tapiolan mukaan pienen veronalennuksen imagohyöty olisi mitätön.

– Ihan mielikuvitusjuttuja. Kukaan ei ole osoittanut faktatietoa siitä, että pieni veronalennus toisi kuntaan uusia asukkaita. Isoillakaan veronalennuksilla ei ole ollut takavuosina mitään positiivista vaikutusta esimerkiksi Heinolassa tai Luhangassa, hän sanoo.

SDP:n kahden hengen valtuustoryhmä vastustaa niin ikään veronalennusta, sanoo Hannu Mäkinen.

– Uuden koulun rakentaminen [VYK] ja veronalennus eivät sovi yhteen. Myös muita investointeja on jonossa ja vanhoja lainoja maksettavana.

Lisäksi sote-menot ovat arvaamattomat myös tulevana vuonna, Mäkinen sanoo.

Kotikunnan Virtanen: "Kyllä tässä ehkä jännite "ikävistä" vaaleista näkyy"

Kaikki veronalennusta kannattavatkaan eivät jaksa uskoa sen toteutumiseen. Esimerkiksi Kotikunnan Immo Virtanen pitää todennäköisenä sitä, että valtuuston enemmistö torppaa veronalennuksen. Virtasen mielestä taloudelliset perusteet alennuksen torppaamiselle ovat kuitenkin olemattomat.

– Kyllä tässä ehkä jännite "ikävistä" vaaleista näkyy. Emme lähde tästä asiasta kuitenkaan verissä päin kenenkään kanssa tappelemaan. Tämä ei todellakaan ole meille elämän tai kuoleman kysymys.

Tämä ei todellakaan ole meille elämän tai kuoleman kysymys. Valtuuston toinen varapuheenjohtaja Immo Virtanen

Veronalennusta vastustavat poliitikot pelkäävät, että jos veroa lasketaan nyt, voi korotus nykyiselle tasolle tai jopa korkeammalle olla edessä aivan lähivuosina. Virtanen ei tätä selitystä niele.

– Asikkalassa ei ihan heti tarvitse veroprosenttia nostaa, koska meillä on melkein kymmenen miljoonaa euroa ylijäämää menneiltä vuosilta. Lisäksi olemme saamassa vielä sote-kiinteistöistä 2,8 miljoonaa euroa, Virtanen sanoo.

Viime syksynä Asikkalan valtuusto jyräsi kunnanhallituksen veronalennushalut äänin 21–10. Veronalennusta tuolloin kannattivat kahdeksan Kotikunta-ryhmän valtuutettua sekä kokoomuksen Vilho Laakso ja vihreiden Riitta Lalla. Tällä kertaa äänestyksestä on ehkä tulossa pykälää tiukempi, mutta kunnallisvero näyttää pysyvän ennallaan.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi