Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Jäikö kolmas lääkepaketti saamatta? Kivimaan apteekin automaatista saa nyt lääkkeitä myös aukioloaikojen ulkopuolella

Sovitut lääkkeet voi noutaa myös automaatista, silloin kun apteekki on suljettu. Kuva: Heidi Nikunen

Kivimaan apteekilla on ollut käytössään viimeisen puolen vuoden ajan lääkkeiden noutoautomaatti. Automaatti on sijoitettu apteekin eteen kauppakeskus Sykkeen käytävälle, ja siitä voi noutaa sovittuja lääkkeitä apteekin aukioloaikojen ulkopuolella.

Lääkkeiden noutoautomaatti on Lahden ensimmäinen, eikä vastaavia ole koko maassakaan käytössä vielä kovin laajasti.

Kivimaan apteekin proviisorin Olli Salinin mukaan asiakkailta on tullut noutoautomaatista hyvää palautetta, vaikka osa asiakkaista onkin ollut arkoja kokeilemaan palvelua. Automaatilla asioi muutama asiakas päivässä.

– Noutoautomaatin tarkoituksena on ollut parantaa asiakkaiden palvelua. Automaatti on osoittautunut käteväksi esimerkiksi sellaisissa tapauksissa, kun asiakas on tullut hakemaan suurempaa erää lääkkeitä, mutta meillä on ollut varastossa vain osa tarvittavasta määrästä. Tällöin ohjeistus lääkkeen käyttöön on voitu antaa apteekissa, mutta asiakas on voinut hakea puuttuvan lääkkeen myöhemmin automaatista, sellaisena ajankohtana, joka on sopinut hänelle, Salin sanoo.

Teimme periaatepäätöksen ja jätimme keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet pois automaattilääkkeistä. Tällä halusimme varmistaa, että lääkkeiden noutoautomaatti ei ole murtokohteena kiinnostava. Olli Salin

Yksinkertainen käyttää

Lääkkeiden noutoautomaatin toimintaperiaate on yksinkertainen. Asiakas käy apteekissa, ja saa ohjeistuksen lääkitykseen. Kun tilattu lääke on tullut apteekkiin, se laitetaan noutoautomaattiin ja lähetetään asiakkaalle matkapuhelimeen koodi, jonka avulla hän saa lääkettä noutaessaan automaatista oikean luukun auki.

– Toimintaperiaate on hyvin samanlainen kuin postipakettien noutoautomaateissa. Automaatti on varsin helppokäyttöinen. Moni arkailee käyttöä turhaan ja hakee lääkkeensä apteekista ainoastaan sen aukioloaikoina, Salin sanoo.

Automaatista ei saa lääkkeitä soittamalla.

– Emme siirrä automaattiin lääkkeitä puhelimitse, sillä ihmisen tunnistaminen puhelimessa ei ole turvallista.

Automaatista ei myöskään pysty noutamaan keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, vaan ne on noudettava edelleen apteekista sen aukioloaikoina.

– Teimme periaatepäätöksen ja jätimme keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet pois automaattilääkkeistä. Tällä halusimme varmistaa, että lääkkeiden noutoautomaatti ei ole murtokohteena kiinnostava. Nyt sieltä saa ainoastaan sellaisia lääkkeitä, joista ei ole väärinkäyttäjille iloa.

Salinin mukaan keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden luovuttamisessa painaa myös henkilökohtainen neuvonta ja opastus lääkkeiden oikeaan käyttöön.

– Kun tällainen lääke noudetaan apteekista, pystymme varmistamaan, kuka lääkkeen on hakenut. Automaattinoudossa olisi riskinä, että joku ulkopuolinen henkilö hakisi toisen ihmisen lääkkeet, ja käyttäisi niitä sitten väärin.

Tulevaisuudessa myös verkkoapteekki?

Periaatteessa Kivimaan apteekin lääkkeiden noutoautomaattia voitaisiin käyttää myös verkkoapteekin noutopisteenä, mutta tähän ei Salinin mukaan ole vielä menty.

– Olemme selvittäneet verkkoapteekin tarvetta, mutta meidän asiakaskuntamme on sellainen, että he eivät ole verkkopalveluiden ensisijaisia käyttäjiä. Työssä käyviä, kiireisiä ihmisiä verkkoapteekki palvelisi hyvin. Tulevaisuudessa laajennamme palvelua todennäköisesti myös verkon puolelle. Silloin verkkoapteekin lääkkeet voisi noutaa tästä samasta automaatista, Salin sanoo.

Heidi Nikunen
heidi.nikunen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi